Vissa saker behövs det ju knappast recept på, till exempel grekisk sallad. Jag tror att de flesta kan klura ut ungefär hur mycket fetaost och tomat det ska vara eller hur mycket sallad som blir lagom. Men en sak man kanske inte alltid tänker på är hur ingredienserna ska vara. Och det har faktiskt stor betydelse för smaken på hela anrättningen. Så nu ska jag ge er mina bästa tips för att få till den allra godaste grekiska salladen, som ju kanske är den mest perfekta sommarlunchen med sina krispiga, goda grönsaker, krämig fetaost och salta oliver.
 
 
Guide till den godaste grekiska salladen
 
Salladen: Välj en krispig sallad, t ex isbergssallad eller romansallad och ha inte för mycket av den. Den ska inte utgöra allt för stor del av hela maträtten utan ungefär lika stor del som t ex tomaterna. Med för mycket grönsallad blir det mer en sidosallad, den här ska vara matig!
 
Gurkan: Själva poängen med att äta gurka är ju att den är krispig. Det är ju inte så mycket smaken som konsistensen man vill åt med gurkan. Så vad händer då om man skär gurkan i tunna skivor? Jo, hela idéen med gurkan försvinner. Så skär gurkan i rejäla, knubbiga bitar så att det blir maximalt med krisp.
 
Tomaten: Ingen har någonsin blvit glad av kylskåpskalla tomater. De ska ligga framme i rumstemperatur, hela tiden. 
 
Rödlöken: Det tråkigaste som finns i en sallad är ju om man får stora, grova bitar av rödlök som knappt går att tugga sig igenom. Nej, rödlök ska skäras så tunt det bara går. Överkurs: lägg den skivade rödlöken i ett iskallt vattenbad en stund så blir rödlöken mildare i smaken och extra krispig.
 
Fetaosten: Det är lätt att förvilla sig vid fetaosthyllan bland alla olika sorter. Det finns "vitost" och "salladsost" och "apetina" och jag vet inte allt. Det jag vet är att ingen av dessa sorter smakar lika gott som fetaost. Så har du de extra kronorna det kostar, köp det, det är värt det! Och, bryt osten i stora generösa bitar, det smakar mer än ett tunt smul.
 
Oliverna: Oliver kan ju dels vara kolsvarta, små urkärnade smaklösa oliver som brukar ligga utspridda på pizzeria-pizza, och så kan det vara stora, gröna smakrika oliver eller små svarta ljuvliga kalamataoliver. Välj helt enkelt en god sorts oliver för att maximera din sallad.
 
Vinägretten: En del vinäger av valfri sort, tre delar god olivolja, salt och peppar. Klart!
 
 
Så, där har ni den receptet på dne perfekta grekiska salladen. Hugg in bara!


När det är sommar och semester så tycker jag att man ska unna sig att äta efterätt ofta, helst ett par gånger i veckan. Det är ju så härligt, och det behöver ju verkligen inte vara krångligt eller avancerat, särskilt inte på sommaren när det finns hur mycket goda frukter och bär som helst att använda sig av. Här har jag gjort en lite roligare, och godare, variant på jordgubbar med grädde genom att smaksätta grädden med kola (karamelliserad mjölk) och varva denna med skivade jordgubbar och krossade digestivekex. Makalöst gott blev det! Jag blev till och med själv förvånad hur gott det blev med bara dessa fyra enkla ingredienser. Men det är klart, söta, friska jordgubbar tillsammans med söt, fluffig grädde och lite sötsalta knapriga kexsmulor kan ju inte bli annat än fantastiskt. 
 
 
Jordgubbsdessert med kolagrädde och digestivekross (4 port.)
1 liter jordgubbar
2,5 dl vispgrädde
0,5 burk karamelliserad mjölk
6 digestivekex
 
Sköj, ansa och skiva jordgubbarna. Vispa grädden och rör sedan försiktigt ner den karamelliserade mjölken, det ska inte blandas helt. Fördela hälften av jordgubbarna i fyra portionsglas/skålar. Klicka på hälften av grädden på jordgubbarna och smula ett kex grovt över varje portion. Lägg på resten av jordgubbarna och klicka över den resterande grädden. Smula till sist över ett halvt kex på varje portion.
 
 
 
 
 


Att man kan göra det mesta med halloumi är ju välkänt. Till exempel steka den i lite olja och massor av vitlök för att få den riktigt krispig och smakrik. Lägg sedan den nystekta halloumin i tortillabröd tillsammans med romansallad, tunt strimlad rödkål, sötsyrlig picklad gurka, rödlök, het srirachasås och krämig sesammajonäs. Vik ihop och hugg in! Varsågod, där har ni receptet på sommarens absolut godaste wrap. Den är förutom magiskt god, hur enkel som helst att göra. Det enda som kräver lite förberedelse är den inlagda gurkan, men det går förstås lika bra att köpa färdig. 
 
 
Halloumiwrap med rödkål, picklad gurka och sesammajonäs (4 st)
4 stora tortillabröd
 
8 romansalladsblad
1 klyfta rödkål
1 liten rödlök
 
1 paket halloumi
olja att steka i
2 stora vitlöksklyftor
 
ca 2 dl majonäs
ca 2 tsk sesamolja 
 
srirachasås


Inlagd gurka

1 liten gurka
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten


Börja med gurkan: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel och lägg i en burk/skål. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Häll över gurkan och låt stå i kylen, minst en timme.
 
Plocka romansalladsbladen och skölj. Strimla rödkålen tunt på mandolin eller med osthyvel. Strimla rödlöken tunt. Blanda majonäsen med sesamolja efter smak.
 
Skär haloumin i tunna strimlor. Stek först i torr stekpanna tills den vätskat ur sig. Ringla över lite olja och riv i vitlöken. Stek tills osten fått en krispig yta. Servera genast i tortillabröden med övriga tillbehör.
 
 
 


Hoho, här inne ekar det ju helt tomt på nya roliga sommarrecept. En hel massa semester kom i vägen, och matmässigt har semestern mest bestått av pastasallad, hämtpizza, persikor, mat lagad av andra, glass, färdig soppa på tetra och vattenmelon. Alltså inte så mycket att blogga om. Men nu har jag hållit mig hemma senaste veckan och hunnit laga en hel hög goda grejer! Alltså, att laga mat på sommaren är nog egentligen det roligaste som finns. Allt är ju så gott på sommaren! Alla grönsaker, alla bär, alla frukter. Det går liksom inte att misslyckas då. Dessutom finns det ju inget som gör att mat smakar så gott som sol och ljumma sommarvindar. 
 
Först ut är ett riktigt, riktigt somrigt recept. Nämligen på iste! Mmm, denna fantastiska dryck. Kanske den godaste törstsläckaren av dem alla. Frisk, lagom söt och väldigt läskande. Jag smaksätter isteet med citron och mynta, det är både gott och ser dessutom himla fint ut i en glaskanna. Testa detta snarast!
 
 
Iste med citron och mynta (1 liter)
1 liter vatten
2 påsar Earl grey-te
3/4 dl råsocker
1 citron
ett gäng myntakvistar
massa is
 
Koka upp vattnet och lägg i tepåsarna. Låt dra 5 minuter. Ta upp tepåsarna och rör ner sockret. Låt teet svalna och ställ sedan kallt. Skiva citronen i tunna skivor och lägg i en glaskanna tillsammans med rejält med isbitar och myntakvistar. Häll på det kalla teet och servera direkt.
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se