Jag tycker att det är viktigt att maximera helgen och dess trevligheter och gör därför gärna en extra god middag på söndagen för att verkligen hålla kvar helgkänslan så länge som möjligt. God mat och gärna en god efterrätt är väl ändå det bästa sättet av avsluta helgen. Igår gjorde jag en vegetarisk variant på köttgrytan boef bourguignon. Jag har tidigare gjort en variant med rödbetor (recept HÄR) och nu testade jag med andra rotsaker och mycket svamp vilket blev gott som bara den! Mustigt och rejält, och extra gott med en krämig potatisgratäng till. Använd gärna flera sorters svamp, det är gott och trevligt med lite olika former och konsistenser. Jag använde mig av stora portabellosvampar, skogschampinjoner och små minichampinjoner men det går förstås bra med kantareller, karljohansvamp eller om ni har någon annan favorit.
 
Vad ni än använder så tycker jag verkligen att ni ska göra detta, det är inte det minsta svårt och resultatet är bara gott! Vill ni ha en riktigt smarrig dessert efteråt så rekommenderar jag DENNA blodapelsinglass. Det var nämligen precis vad vi åt igår efter grytan och jag sogs återigen av hur rysligt god glassen är. Och superenkel att göra, det tar fem minuter! 
 
 
Vegetarisk bourguignon (4-5 portioner)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 små palsternackor
2 morötter

ca 600 g svamp, gärna olika sorter

3 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin

8 dl vatten

1 svampbuljongtärning

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk balsamvinäger
2 tsk torkad timjan
1-2 tsk socker, gärna råsocker

salt & svartpeppar

1/2 kruka persilja
1/2 kruka timjan


Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och skiva palsternacka och morot i slantar. Skär svampen i mindre bitar. Stek lök, rotfrukter och svamp i olivolja i en gryta på medelvärme tills svampen har släppt all vätska. Stek tills allt fått lite stekyta. Stek med tomatpurén någon minut. Häll på vinet och låt koka in nästan helt. Tillsätt vatten, buljong, balsamvinäger, torkad timjan och socker. Låt koka ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att röra ner grovhackad persilja och repade timjanblad.  

 
 
Potatisgratäng (4-6 port.)

1 kg potatis

1 gul lök

3 dl grädde

2 dl mjölk

3,5 dl riven ost

1 tsk salt

svartpeppar


Skala och skiva potatis tunt, gärna i matberedare eller på mandolin. Skala och skiva löken. Lägg allt ien bunke och häll på grädde och mjölk. Riv och och blanda ner i bunken. Tillsätt salt och peppar. Häll blandingen i en smord ugnsform och grädda i ca 45 min i 225 grader tills gratängen är genommjuk och fått fin färg.


Kommentarer
Postat av: amanda

Mums! :D

2017-01-16 @ 21:25:55
URL: http://flavoursbymandy.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se