Svamp är en av mina absoluta favoritråvaror. Allt med svamp blir ju liksom gott: pizza med svamp, svampsoppapasta med svamp, grytor med svamp, svamppaj, piroger med svamp och så svampbiffar. Det sistnämnda är perfekt när man vill äta någon form av potatis med en god sås till i sann husmansanda. I dessa biffar har jag blandat skogschampinjoner och portabellosvamp, men det går bra att använda vilken svampsort som helst. Vitlök och timjan fick bli smaksättare och det passade verkligen bra ihop med svampen! Tänk på att smeten ska vara ganska lös (som med alla vegetariska biffar), annars blir det lätt torrt. Enklast är oftast att bara klicka ut smeten direkt i stekpannan och därefter forma till biffar.
 
Ugnsrostad potatis, kokt broccoli och en enkel gräddig sås med svampbuljong blir hur gott som helst till. Värdig vilken söndagsmiddag eller lyxig vardagsmiddag som helst!
 
 
Svampbiffar med vitlök och timjan (4 port.)
ca 400 g svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl pankoströbröd/vanligt ströbröd
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
olja att steka i
 
Skär svampen i bitar och finhacka lök och vitlök. Stek tillsammans tills svmapen släppt vätskan och löken mjuknat. Låt svalna något och kör sedan i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna. Låt smeten vila i kylen 10-15 min och stek sedan i olja på medelvärme. Forma till biffar innan eller klicka direkt ut smeten i pannan. Jag fick ut 12 små biffar. 
 
Gräddig svampsås
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 svampbuljongtärning
ca 2 tsk (kinesisk) soja
en klick lingonsylt/gelé
salt och peppar
 
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Späd med vatten i omgångar och vispa till en slät sås. Tillsätt grädde, buljong och soja och koka upp. Låt småkoka några minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med lite sylt/gelé och salt och peppar. Servera till svampbiffarna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se