Pulled pork var ju verkligen i ropet för några år sedan och jag tycker nog allt att trenden har hållt i sig. Fortfarande serveras pulled pork-burgare på de flesta hamburgerställen och jag tycker mig se recept på både pulled salamon och pulled chicken lite här och var. Så nog verkar det som att det trådiga, kryddiga köttet är här för att stanna. Men om man nu inte vill äta kött men ändå är sugen på att äta detta, hur gör man då? Jo, man gör något så konstigt som att koka, marinera och grilla en frukt, jackfruit, för att få fram den trådiga konsistensen i likhet med pulled pork. Jackfruit är en frukt som växer i framför allt Indien och Filippinerna och används/äts som en vanlig frukt när den är mogen, men som omogen blir den mer lik en grönsak och passar därför i matlagning. Jackfruiten köper du på burk i en asiatisk mataffär, och sen är det bara att köra igång med tillagningen! 
 
Och hur smakar det då? Jo, jättegott! Jackfruiten får en trådig konsistens med lagom mycket tuggmotstånd. och själva smaken kommer framför allt från den bbq-sås som man tillagar frukten i. Supergott i mjuka små tortillabröd tillsammans med picklad rödlök, avokado, sallad, creme fraiche och sriracha (stark chilisås). Jag kan tänka mig att det även är riktigt gott att äta ungeär som gyros i tjocka pitabröd tillsammans med grönsaker och vitlökssås. Det får det bli nästa gång!
 
Originalreceptet kommer från vegobloggen Jävligt gott, men jag har gjort lite ändringar här och var.

 

Pulled jackfruit (ca 6 port.)

2 burkar omogen jackfruit i saltlake á 565 g
2 tsk paprikapulver

1 flaska öl
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 tsk chilipulver, gärna rökt
2 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 msk torkad koriander 
1 lagerblad

1/2 dl vatten

3 dl ketchup
½ dl äppelcidervinäger
3/4 dl farinsocker
2 tsk dijonsenap
1 tsk liquid smoke
2 tsk kinesisk soja
1 tärning grönsaksbuljong

salt & svartpeppar

 

Hälla av och skölj bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter i olja tillsammans med paprikapulver i några minuter tills vätskan avdunstar och den får lite färg. Slå på öl, vatten och buljong och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.

Gör under tiden barbequesåsen: Hacka lök och stek den på medelvärme i en kastrull tills den mjuknat. Skala och finhacka vitlök och stek med. Tillsätt kryddor och vatten. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka under lock ca 10 min. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor/socker/vinäger/salt. Koka ytterligare 20 min.

 

När jackfruiten har kokat klart häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med 2/3 av barbequesåsen och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig. Blanda med resten av bbqsåsen och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens.

 

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se