Jag önskar verkligen att jag hade tid (och ork) att alltid baka mitt eget bröd. Jag tycker att det är så deppigt att köpa bröd i en mataffär. För trots att det finns ungefär hundratusen Råglycka, Njuta, Havrebitar och Polarkvadrater så är det inget sådant bröd som är riktigt gott. Alltså sådär gott som bara nybakat, färskt bröd utan konsververingsmedel och skummjölkspulver är. Som tur är finns det ju fiffiga genvägar till egenbakat bröd och det stavas bikarbonat! Alltså bröd bakat på bikarbonat och bakpulver istället för jäst vilket förkortar bakningstiden avsevärt. Rör ihop alla ingredienser i en bunke, häll i en form och så in i ugnen i 45 min. Klart! I det här brödet hade jag rivna morötter och aprikoser vilket gjorde brödet saftigt, lite sött och urgott. Rejält med frön både i och ovanpå brödet gör brödet både knaprigt och mättande.
 
 
Morots- och aprikosbröd (1 limpa)
4,5 dl filmjölk

0,5 dl mörk sirap
2 rivna morötter
1,5 dl torkade aprikoser, hackade
2 dl havregryn
2 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat

Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över frön (valfri sort, jag tog chiafrön) och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.

 

Kommentarer
Postat av: Rode Gradin

Lät ju hur gott som helst! Det här receptet ska jag definitivt spara till senare. Precis som du säger, man önskar att man tog sig tid till att baka eget oftare. Inte mycket som slår den där första nybakade smörgåsen ur ugnen.. mums!

Svar: Hoppas du testar det och gillar det! :) Tack för din kommentar.
Julia Hellquist

2017-01-18 @ 17:10:41
URL: http://rodegradin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se