Förra året (eller var det till och med förrförra året?) var ju semmelwrapen den allra trendigaste varianten på semla, och i år verkar prinsessemlan vara grejen. Alltså en hybrid mellan prinsessbakelse och semla. Det verkar lite märkligt, men jag har inte provat så jag ska inte döma ut det. Jag menar, det är ju två riktigt goda saker så det borde ju bli gott ihop. Vissa kanske tycker att det är lite fånigt men jag gillar det! Semla är ju kanske det bästa bakverket, och även om jag tycker att den klassiska sorten är den allra godaste, så är det ju roligt att testa nya varianter. Därför gav jag mig i kast med att hitta på en egen variant, och det slog mig att rulltårta borde gå att göra en semmelvariant på. Och minsann, det gick alldeles utmärkt! 
 
Jag gjorde helt enkelt en vanlig, ljus "rulltårtebotten" men smaksatte den med mortlad kardemumma. När botten svalnat bredde jag på en mandelmasseröra och vispad grädde och rullade sedan ihop hela härligheten. På med massor av florsocker och vips var den klar, och precis hur god som helst! Det blev verkligen semmelsmak på den och bara så gott. Förutom att det går mycket snabbare att göra en semmelrulltårta än klassiska semlor så är den dessutom är perfekt att göra om man vill bjuda många på semlor. Så vill ni bjuda in till ett härligt semmelkalas men komma enkelt undan- gör en semmelrulltårta!
 
 
 
Semelrulltårta (10 stora bitar)
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlad kardemumma
0,5 dl mjölk
 
ca 350 g mandelmassa
1 + 3 dl vispgrädde
florsocker
 
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma väl och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Rör ner mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 250 grader i 5 minuter. Passa så att den inte blir för mörk. Låt svalna något och stjälp sedan upp rulltårtan på ett bakplåtspapper och dra bort det första bakplåtspappret. Pensla lite kallt vatten på pappret om det är svårt att få bort. 
 
Riv mandelmassan grovt och rör ut med ca 1 dl ovispad grädde till en slät smet som går att bre. Ta lite grädde i taget tills det blir en bra konsistens. Bred på mandelmassan på den avsvalnade rulltårtan (på den "skrovliga" sidan). Vispa grädden fast och bred på. Rulla ihop rulltårtan från långsidan och ställ kallt en stund så att fyllningen sätter sig, då blir den lättare att skära. Pudra över rikligt med florsocker och skär i bitar.
 
Färdiggräddad botten med kardemumma i.
 
Mandelmassesmet och vispad grädde bres på.
 
Rulla ihop och pudra över florsocker.
 
Skär i bitar i önskad storlek, jag fick ut 10 st.
 
Ät upp och njut! Detta är så gott.


Pulled pork var ju verkligen i ropet för några år sedan och jag tycker nog allt att trenden har hållt i sig. Fortfarande serveras pulled pork-burgare på de flesta hamburgerställen och jag tycker mig se recept på både pulled salamon och pulled chicken lite här och var. Så nog verkar det som att det trådiga, kryddiga köttet är här för att stanna. Men om man nu inte vill äta kött men ändå är sugen på att äta detta, hur gör man då? Jo, man gör något så konstigt som att koka, marinera och grilla en frukt, jackfruit, för att få fram den trådiga konsistensen i likhet med pulled pork. Jackfruit är en frukt som växer i framför allt Indien och Filippinerna och används/äts som en vanlig frukt när den är mogen, men som omogen blir den mer lik en grönsak och passar därför i matlagning. Jackfruiten köper du på burk i en asiatisk mataffär, och sen är det bara att köra igång med tillagningen! 
 
Och hur smakar det då? Jo, jättegott! Jackfruiten får en trådig konsistens med lagom mycket tuggmotstånd. och själva smaken kommer framför allt från den bbq-sås som man tillagar frukten i. Supergott i mjuka små tortillabröd tillsammans med picklad rödlök, avokado, sallad, creme fraiche och sriracha (stark chilisås). Jag kan tänka mig att det även är riktigt gott att äta ungeär som gyros i tjocka pitabröd tillsammans med grönsaker och vitlökssås. Det får det bli nästa gång!
 
Originalreceptet kommer från vegobloggen Jävligt gott, men jag har gjort lite ändringar här och var.

 

Pulled jackfruit (ca 6 port.)

2 burkar omogen jackfruit i saltlake á 565 g
2 tsk paprikapulver

1 flaska öl
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 tsk chilipulver, gärna rökt
2 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 msk torkad koriander 
1 lagerblad

1/2 dl vatten

3 dl ketchup
½ dl äppelcidervinäger
3/4 dl farinsocker
2 tsk dijonsenap
1 tsk liquid smoke
2 tsk kinesisk soja
1 tärning grönsaksbuljong

salt & svartpeppar

 

Hälla av och skölj bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter i olja tillsammans med paprikapulver i några minuter tills vätskan avdunstar och den får lite färg. Slå på öl, vatten och buljong och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.

Gör under tiden barbequesåsen: Hacka lök och stek den på medelvärme i en kastrull tills den mjuknat. Skala och finhacka vitlök och stek med. Tillsätt kryddor och vatten. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka under lock ca 10 min. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor/socker/vinäger/salt. Koka ytterligare 20 min.

 

När jackfruiten har kokat klart häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med 2/3 av barbequesåsen och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig. Blanda med resten av bbqsåsen och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens.

 

 
 
 
 
 


Oavsett om man shoppade loss lite väl mycket till jul, har som nyårslöfte att spara mer pengar eller bara vill leva lite mer ekonomiskt så är det ju alltid tacksamt att laga och äta mat som är billig men för den delen inte mindre god. Det är liksom aldrig fel att ha ett gäng billiga recept att dra fram när man vill dra ner lite på matkostnaderna. Jag grävde lite i mitt eget arkiv och hittade nio riktigt bra, goda och ekonomiskt smarta reccept som jag tänkte dela med mig av, såhär dagarna före lön. Hoppas att ni hittar något ni gillar!
 
Frasig pizza med tunt skivad potatis och rödlök är faktiskt hur gott som helst! 
 
En klassiker. Går inte att misslyckas med och är alltid gott och värmande. Ät gärna ett gott bröd till.
 
Mustig tomatsås med svarta bönor, och så krämiga ägg i mitten. Låter det konstigt? Lite kanske, men det är så gott! Extra gott med ett tortillabröd att skopa upp såsen med.
 
Fluffig omelett med stekt potatis och svamp på är matigt, billigt och jättegott. Omeletten behöver förstås inte toppas med just potatis och svamp, har du något annat i kylskåpet som kan passa- toppa med det!
 
Vegovärldens bästa boll. Kikärtor som man kokar själv är riktigt billigt och det blir hur gott som helst. Lägg i mjuka bröd och ös på med de grönsaker du gillar. (Mitt bästa bröd till denna typ av mat är libabröd. Det ser ut såhär och finns på brödavdelningen på i princip alla mataffärer. Billigt, utan tillsatser och urgott!)
 
Klassisk tomatsoppa med en liten twist i form av söta aprikoser och het chili. Färgstarkt och varmt, precis vad man behöver i januari.
 
Med kokt potatis i degen blir pirogerna både billigare, frasigare och mer lättbakade. Fyll med en röra på grönsaker och toppa med lite ost. 
 
Har man överbliven kokt potatis är det här en perfekt rätt att använda den till. Annars går det förstås bra med nykokt potatis också! Oavsett så här det här otroligt snabb och enkel mat att laga, och så förstås både billig och god!
 
Kryddiga, knapriga kikärtor i libabröd med krispiga grönsaker och en kall sås. Kanske världens bästa vardagsmat? Istället för gurka och tomat som inte är i säsong nu så skulle jag tipsa om att istället ta groddar och någon slags kål, exempelvis rödkål. 


Svamp är en av mina absoluta favoritråvaror. Allt med svamp blir ju liksom gott: pizza med svamp, svampsoppapasta med svamp, grytor med svamp, svamppaj, piroger med svamp och så svampbiffar. Det sistnämnda är perfekt när man vill äta någon form av potatis med en god sås till i sann husmansanda. I dessa biffar har jag blandat skogschampinjoner och portabellosvamp, men det går bra att använda vilken svampsort som helst. Vitlök och timjan fick bli smaksättare och det passade verkligen bra ihop med svampen! Tänk på att smeten ska vara ganska lös (som med alla vegetariska biffar), annars blir det lätt torrt. Enklast är oftast att bara klicka ut smeten direkt i stekpannan och därefter forma till biffar.
 
Ugnsrostad potatis, kokt broccoli och en enkel gräddig sås med svampbuljong blir hur gott som helst till. Värdig vilken söndagsmiddag eller lyxig vardagsmiddag som helst!
 
 
Svampbiffar med vitlök och timjan (4 port.)
ca 400 g svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl pankoströbröd/vanligt ströbröd
2 msk potatismjöl
1 ägg
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
olja att steka i
 
Skär svampen i bitar och finhacka lök och vitlök. Stek tillsammans tills svmapen släppt vätskan och löken mjuknat. Låt svalna något och kör sedan i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna. Låt smeten vila i kylen 10-15 min och stek sedan i olja på medelvärme. Forma till biffar innan eller klicka direkt ut smeten i pannan. Jag fick ut 12 små biffar. 
 
Gräddig svampsås
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 svampbuljongtärning
ca 2 tsk (kinesisk) soja
en klick lingonsylt/gelé
salt och peppar
 
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Späd med vatten i omgångar och vispa till en slät sås. Tillsätt grädde, buljong och soja och koka upp. Låt småkoka några minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med lite sylt/gelé och salt och peppar. Servera till svampbiffarna.
 
 


Jag önskar verkligen att jag hade tid (och ork) att alltid baka mitt eget bröd. Jag tycker att det är så deppigt att köpa bröd i en mataffär. För trots att det finns ungefär hundratusen Råglycka, Njuta, Havrebitar och Polarkvadrater så är det inget sådant bröd som är riktigt gott. Alltså sådär gott som bara nybakat, färskt bröd utan konsververingsmedel och skummjölkspulver är. Som tur är finns det ju fiffiga genvägar till egenbakat bröd och det stavas bikarbonat! Alltså bröd bakat på bikarbonat och bakpulver istället för jäst vilket förkortar bakningstiden avsevärt. Rör ihop alla ingredienser i en bunke, häll i en form och så in i ugnen i 45 min. Klart! I det här brödet hade jag rivna morötter och aprikoser vilket gjorde brödet saftigt, lite sött och urgott. Rejält med frön både i och ovanpå brödet gör brödet både knaprigt och mättande.
 
 
Morots- och aprikosbröd (1 limpa)
4,5 dl filmjölk

0,5 dl mörk sirap
2 rivna morötter
1,5 dl torkade aprikoser, hackade
2 dl havregryn
2 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat

Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över frön (valfri sort, jag tog chiafrön) och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.

 


Jag tycker att det är viktigt att maximera helgen och dess trevligheter och gör därför gärna en extra god middag på söndagen för att verkligen hålla kvar helgkänslan så länge som möjligt. God mat och gärna en god efterrätt är väl ändå det bästa sättet av avsluta helgen. Igår gjorde jag en vegetarisk variant på köttgrytan boef bourguignon. Jag har tidigare gjort en variant med rödbetor (recept HÄR) och nu testade jag med andra rotsaker och mycket svamp vilket blev gott som bara den! Mustigt och rejält, och extra gott med en krämig potatisgratäng till. Använd gärna flera sorters svamp, det är gott och trevligt med lite olika former och konsistenser. Jag använde mig av stora portabellosvampar, skogschampinjoner och små minichampinjoner men det går förstås bra med kantareller, karljohansvamp eller om ni har någon annan favorit.
 
Vad ni än använder så tycker jag verkligen att ni ska göra detta, det är inte det minsta svårt och resultatet är bara gott! Vill ni ha en riktigt smarrig dessert efteråt så rekommenderar jag DENNA blodapelsinglass. Det var nämligen precis vad vi åt igår efter grytan och jag sogs återigen av hur rysligt god glassen är. Och superenkel att göra, det tar fem minuter! 
 
 
Vegetarisk bourguignon (4-5 portioner)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 små palsternackor
2 morötter

ca 600 g svamp, gärna olika sorter

3 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin

8 dl vatten

1 svampbuljongtärning

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk balsamvinäger
2 tsk torkad timjan
1-2 tsk socker, gärna råsocker

salt & svartpeppar

1/2 kruka persilja
1/2 kruka timjan


Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och skiva palsternacka och morot i slantar. Skär svampen i mindre bitar. Stek lök, rotfrukter och svamp i olivolja i en gryta på medelvärme tills svampen har släppt all vätska. Stek tills allt fått lite stekyta. Stek med tomatpurén någon minut. Häll på vinet och låt koka in nästan helt. Tillsätt vatten, buljong, balsamvinäger, torkad timjan och socker. Låt koka ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att röra ner grovhackad persilja och repade timjanblad.  

 
 
Potatisgratäng (4-6 port.)

1 kg potatis

1 gul lök

3 dl grädde

2 dl mjölk

3,5 dl riven ost

1 tsk salt

svartpeppar


Skala och skiva potatis tunt, gärna i matberedare eller på mandolin. Skala och skiva löken. Lägg allt ien bunke och häll på grädde och mjölk. Riv och och blanda ner i bunken. Tillsätt salt och peppar. Häll blandingen i en smord ugnsform och grädda i ca 45 min i 225 grader tills gratängen är genommjuk och fått fin färg.



Hej och gott nytt år, såhär nästan två veckor in på det nya året. Efter en lång ledighet från matlagning och köksfix så är jag nu tillbaka med ny kraft och nya recept! Först ut är en riktig klassiker, men i vegetarisk tappning: halloumistroganoff! Alltså korvstroganoff men utan korv och med halloumi istället. Gott undrar ni? Urgott! Korven saknar jag inte det minsta, champinjoner och frasigt stekta halloumistavar är så mycket godare! Viktigt i den här rätten är persiljan, det ska vara mycket! Torkad och fryst persilja i all ära, men färsk är ju så mycket godare! Försök hitta persilja i knippe på lösvikt i mataffären, det är bra mycket billigare än de små krukorna man kan köpa. Köp ett knippe och ös på i stroganoffen, det gör hela grejen! Severa med vitt, klibbigt härligt ris och njut av vinterns godaste gryta.
 
 
Halloumistroganoff med champinjoner (4 port.)

1 förp halloumi (200g)
250 g champinjoner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver

1,5 dl grädde

1 dl mjölk
1 nypa socker

salt & svartpeppar
mycket färsk persilja

Skär halloumin i halvcentimenter tjocka strimlor och stek i olja tills de är knapriga, ställ åt vid sidan. Skiva champinjoner och stek i torr stekpanna tills de vattnat ur sig. Stek sedan i olja/smör tills svampen fått fin färg. Lägg åt sidan med halloumin. Hacka lök och vitlök och sttek i olja på medelvärme tills löken blivit mjuk och glansig Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, senap, grönsaksbuljong, paprikapulver, grädde och mjölk. Låt koka i ca 10 minuter och smaka av med socker, salt och peppar. Vänd ner halloumi och champijoner och grovt hackad persilja.

 

 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se