Jag hade bestämt mig för att laga risotto i helgen. Det är ju en rätt som är enkel och kräver få ingredienser men som ändå känns lite lyxigt och är jättegott. Dock var jag inte helt på det klara med vad jag skulle göra för sorts risotto. Med skaldjur? Nja. Svamp? Nej, det har vi ätit så mycket på slutet. Sparris? Inte säsong. Semitorkade tomater? Inte heller säsong.Vad är då i säsong, tänkte jag när jag knatade runt i mataffären. Jo, grönkål! Det går fortfarande att köpa svensk grönkål och det är hyfsat billigt, så det fick det bli. Och så gott sen! Smörstekt med massor av vitlök och flingsalt som sen rörs ner i den krämiga risotton. Det här hoppas jag verkligen att ni testar, för det blev så ruskigt gott!

 
 Risotto med grönkål (4 port.)
1 liten gul lök
smör att steka i
4 dl arborioris
2 dl vitt vin/matlagningsvin
ca 1 liter grönsaksbuljong
1,5 dl riven parmesan
salt & svartpeppar 
 
ca 300 g grönkål
smör
2 vitlöksklyftor
salt
 
Skala och finhacka löken. Stek mjuk i smöret i en gryta. Tillsätt riset och fräs några minuter. Slå på vinet och låt koka in. Häll på några deciliter buljong och låt koka in. Häll på lite buljong i taget, allt eftersom det kokar in, tills riset är mjukt men med en liten kärna. 
 
Under tiden riset kokar: Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Stek i smör tills den mjuknat och krympt. Skala och finhacka vitlöken och stek med grönkålen. Salta och ställ åt sidan.
 
När risotton är färdigkokt; rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner grönkålen. Klart att äta! Servera gärna med lite extra parmesan på toppen.
 

Kommentarer
Postat av: Sofie - Livet på landet med tre små!

Grönkål är en underskattad grönsak.
Vi odlade en hel del förra året, tyvärr kokte jag all till jul och frös in så användningen blir lite begränsad men kanon som soppa! och i år ska vi bli bättre på att skörda innan och låta lite stå kvar och inte bara ta allt till jul. Underbar grönsak :)

2017-02-23 @ 11:22:31
URL: http://lillgarden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se