Sen några veckor tillbaka har vi infört en ny rutin hemma, nämligen att jag lagar alla veckans vardagsmiddagar på söndag förmiddag. Då är jag pigg, ohungrig och har tid, dvs allt man inte har eller är en onsdag kl 17. Detta har hittills fungerat jättebra. Det enda kruxet är ju att klura ut mat dom går bra att laga en dag och värma upp en annan. En typiskt sådan rätt är ju lasagne som till och med blir bättre vid uppvärmning eftersom den då hinner sätta sig och inte blir lika blöt. Jag har gjort många varianter på vegetarisk lasagne tidigare, men den här gång blev det med en mustig tomatsås fullspäckad med soltorkade tomater. En hel burk hade jag i! Och så rejält med vitlök och basilika i såsen. Riktigt gott kan jag lova. Ett tips när ni använder soltorkade tomater är att absolut inte slänga oljan som de ligger i. Den är jättegod att antingen använda i en dressing eller direkt i matlagningen, tex när man steker löken till tomatsåsen. 

Fler goda vegetariska lasagner:

Getostlasagne med spenat och citron

Lasagne med röda linser

Lasagne med keso

Tomat- och morotslasagne

Lasagne med grönsaksfärs

 
Lasagne med soltorkade tomater (6 port)
lasagneplattor 
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor 
3 msk tomatpuré
3 msk torkade basilika
1 msk torkad oregano
1 burk soltorkade tomater (ca 150 g)
2 förp krosssade tomater 
1 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger 
1 tärning grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
 
8 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
2 mak smör
3 dl riven ost
Salt och vitpeppar
 
Skala och finhacka lök och stek mjuk i olja (gärna i den från tomaterna) gryta/stekpanna ned höga kanter. Fräs med vitlök, tomatpuré och kryddor någon minut. Hacka soltorkade tomaterna ganska fint och stek med. Slå på krossade tomater och tillsätt socker, balsamvinäger och buljong. Låt koka minst 15 min. Smaka av med salt och peppar.
 
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Vispa mer resten av mjölet och klicka ner smöret. Koka upp och koka försiktigt i några minuter tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och rör ner 2 dl ost. Smaka av med salt och vitpeppar. 
 
Varva lasagneplattor, tomatsås och ostsås. Avsluta med plattor och sås. Strö över den resterande osten och grädda i 200 grader i ca 20 min tills lasagnen är genommjuk och fått fin färg.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se