Äntligen är dopfikat slut! Alltså, jag bakade så himla mycket till dopfikat vi hade efter vår bebis dop i höstas att det räckte ända fram till nu. Igår knaprade jag i mig den sista kanelsnitten så nu ekar det tomt i frysen. Ganska skönt med lite tråkigt också. Jag är faktiskt inte, tro det eller ej, en sån som alltid har fikabröd på lut i frysen utan gillar att baka till speciella tillfällen och äta det där och då. Men med en bebis på armen så blir fikatillfällena fler (tack vare fikasugna föräldralediga kompisar) och möjligheterna att baka precis när man själv vill färre, vilket gör att ett fikabrödsförråd i frysen inte är så dumt. Dessa ljuvliga toscarutor som jag bakade härom dagen är perfekta för ändamålet! Mjuka i botten med ett smörigt och knäckigt täcke av mandeltosca ovanpå. 
 
 
Knäckiga toscarutor (ca 15 st)
150 g mjuk smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
 
75 g smör 
3/4 dl strösocker
2 dl mandelspån
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
En knivsudd salt 
 
Vispa smör och socker smidigt. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med grädden. Bred ut smeten i en form, ca 30x20 cm, med bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader i ca 10 min. Gör under tiden toscasmeten: smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna. Låt småkoka några minuter tills det tjocknat något. Ta ut kakan och bra på toscasmeten och grädda ytterliggare 10 min tills ytan är knäckig och gyllenbrun. Låt svalna och skär i rutor.
 
Kakan är gräddad till hälften och toscasmeten bres på.
 
Färdiggräddad!
 
Skär i rutor.
 
Redo att ätas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se