Förutom traditionella julbakverk som lussekatter och pepparkakor så finns det ju även nya juliga godsaker som börjar kännas lika givna till julfikat. Ett sådant bakverk är ju till exempel saffranskladdkakan. Helt enkelt som en vanlig kladdkaka, men med saffran och utan kakao. Vansinnigt god och dessutom superenkel att göra; det är nämligen bara att röra ihop smeten i en och samma kastrull. Minimalt med disk och maximalt med julsmak. Bättre blir det inte! Och viktigt, vispad grädde är ett måste till! Spritsa på kakan som dekoration eller servera på sidan av.
 
 
Saffranskladdkaka

150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Rör ner saffran, socker och ett ägg i taget. Rör avslutningsvis ner salt och vetemjöl och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter, kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna i rumstemperatur och sedan i kylen tills den är helt kall. Pudra med florsocker och servera med vispad grädde.

 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Så gott det ser ut. :)

2017-12-11 @ 22:17:52
URL: http://ironheart.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se