Jag har nämnt det tidigare, men varje gång jag hälsat på mina föräldrar har jag med mig ett rejält fång grönkål från deras trädgårdsland med mig hem. Även nu senast i november, för grönkålen kan ju nämligen fortsätta frodas trots frost och kyla. Och som jag har lagat mat med grönkål senaste tiden. Jag har i mina försök att variera grönkålsrätterna tillagat grönkål på en hel massa sätt. Senast i form av piroger, vilket blev ett riktigt lyckat experiment. Frasiga, gyllene piroger fyllda med grönkål, lök, vitlök och ost. Piroger kräver ju lite pyssel och tid, så passa på att göra ett helt gäng och frys in för framtida trötta kvällar utan matlagningsinspiration. Eller varför inte servera på julbordet? 
 
 
Grönkålspiroger (ca 20 st)
6 dl vetemjöl

1 tsk salt
3 tsk bakpulver
75 g smör
2,25 dl mjölk

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
ca 350 g färsk grönkål
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl riven ost
salt och svartpeppar
 
1 ägg till pensling
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tärna smöret och arbeta ihop till en smulig deg (gärna i matberedare). Tillsätt mjölken och kör till en smidig deg. 

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka grönkålen (ta bort stammen). Stek allting mjukt i smör utan att det tar färg. Häll på grädden och smula över buljongen. Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter. Häll över blandingen i en bunke och låt svalna något. Blanda ner riven ost och smaka av med salt och peppar.

Kavla ut degen och stansa ut rundlar, ca 10 cm i diameter (t ex med en burk). Fördela fyllningen på rundlarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop degen till en halvmåne. Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med resten av ägget. Grädda i 225 grader i ca 10-15 min tills pirogerna fått fin färg.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se