Clementinpannacotta

Äntligen är det advent och fullt tillåtet att gå loss på allt härligt med julen. Jag har pyntat med adventsljusstakar, köpt hyacinter, ätit skumtomtar och bakat lussekatter i helgen. Jag tycker om att riktiga riva igång första adventshelgen för att komma i ordnetlig julstämning som förhoppningsvis håller i sig ända till tjugondedag knut. Så i helgen nöjde jag mig inte med att äta risgryntsgröt och smörgåsar med rödbetssallad och vegobullar utan gick även loss på en riktigt julig dessert efter maten, nämligen clementinpannacotta. Denna gräddiga, söta citrussmakande efterrätt blev en riktig lyckträff- hur god som helst!

Clementin har ju en något sötare smak än apelsin och den gjorde sig riktigt fint i pannacottan. Tunna färska clementinklyftor på toppen är ett måste- det är både fint och ger lite syrlighet åt den i övrigt söta desserten. 

Clementinpannacotta (4 port.)

  • 3 clementiner
  • 3 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 clementiner till dekoration

Riv det yttersta skalet av clementinerna fint och pressa ur saften. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll grädde och socker i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner clementinskal, saft och vaniljsocker. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg ner dem i den varma gräddblandningen och låt smälta. Låt stå i 10 minuter och sila sedan av clementinskalen. Fördela den släta smeten i portionsglas. Ställ i kylen för att stelna, minst 3 timmar. 

Skala och klyfta clementinerna och dela varje klyfta på längden. Lägg på den stelnade pannacottan och servera.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search