Om man vill bjuda på något väldigt juligt, riktigt gott och festligt nu under julhelgen tycker jag att man ska baka denna ljuvliga saffranskaka. Den mjuka kakan har förutom saffran fått smak av mandelmassa och som att det inte vore nog så toppas den med en krämig färskostfrosting och så lingon på toppen. Lingonen ger god syrlighet till den söta kakan, och dessutom blir det ju extra juligt och fint, eller hur?
 
 
Saffranskaka med mandelmassa, frosting och lingon

3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 g saffran (2 paket)


Frosting

200 g färskost, typ Philadelphia
50 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker


frysta lingon


Mortla saffranet med lite socker. Smält smöret, rör ner saffranet och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner grädden och det smälta smöret. Riv mandelmassan grovt och rör ner. Blanda mjöl och bakpulver för sig och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 40 min, känn efter med en sticka så att kakan är torr. Låt svalna.


Vispa ihop smör och färskost. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en slät kräm. Bred över kakan över och strö över lingon.

 

 

Recept från Fredriks fika.



Såhär i juletider drömmer jag mig tillbaka till åren när jag både hade tid och ork att göra sisådär 10 olika sorters julgodis. Knäck, kola, fudge, bräck och tryfflar i en aldrig sinande ström. Härligt, men nuförtiden nöjer jag mig med ett par tre sorter. I år har jag gjort knäck och fudge och tänkte nog hinna med apelsinkola också. Det tror jag kan bli gott! Men först ska ni få receptet på fudgen, nämare bestämt mjölkchokladfudge med saltlakrits. Om man gillar lakrits i allmänhet och lakrits i kombination med choklad i synnerhet är det här godiset ett måste. Väldigt, väldigt gott!
 
Mer fudge:
 
 
Mjölkchokladfudge med saltlakrits (ca 30 bitar)

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 g mjölkchoklad
20 st turkisk peppar-godis, krossade


Häll grädde, socker och sirap i en stor kastrull, gärna traktörpanna. Låt koka till 120 grader. Ta kastrullen från plattan och rör ner honung, smör och hackad mjölkchoklad. Rör till en slät smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm (eller liknande storlek). Strö över lakritskrosset och rör runt lite i formen så att lakritsen blandar sig med smeten. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen så att fudgen stelnar helt. Vänd ut fudgen ur formen och skär i bitar. Förvara i kyl. 

 
Fint förpackat i en cellofanpåse med handskriven etikett blir fudgen en perfekt liten julklapp.


Jag har nämnt det tidigare, men varje gång jag hälsat på mina föräldrar har jag med mig ett rejält fång grönkål från deras trädgårdsland med mig hem. Även nu senast i november, för grönkålen kan ju nämligen fortsätta frodas trots frost och kyla. Och som jag har lagat mat med grönkål senaste tiden. Jag har i mina försök att variera grönkålsrätterna tillagat grönkål på en hel massa sätt. Senast i form av piroger, vilket blev ett riktigt lyckat experiment. Frasiga, gyllene piroger fyllda med grönkål, lök, vitlök och ost. Piroger kräver ju lite pyssel och tid, så passa på att göra ett helt gäng och frys in för framtida trötta kvällar utan matlagningsinspiration. Eller varför inte servera på julbordet? 
 
 
Grönkålspiroger (ca 20 st)
6 dl vetemjöl

1 tsk salt
3 tsk bakpulver
75 g smör
2,25 dl mjölk

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
ca 350 g färsk grönkål
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl riven ost
salt och svartpeppar
 
1 ägg till pensling
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tärna smöret och arbeta ihop till en smulig deg (gärna i matberedare). Tillsätt mjölken och kör till en smidig deg. 

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka grönkålen (ta bort stammen). Stek allting mjukt i smör utan att det tar färg. Häll på grädden och smula över buljongen. Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter. Häll över blandingen i en bunke och låt svalna något. Blanda ner riven ost och smaka av med salt och peppar.

Kavla ut degen och stansa ut rundlar, ca 10 cm i diameter (t ex med en burk). Fördela fyllningen på rundlarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop degen till en halvmåne. Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla pirogerna med resten av ägget. Grädda i 225 grader i ca 10-15 min tills pirogerna fått fin färg.
 
 


Förutom traditionella julbakverk som lussekatter och pepparkakor så finns det ju även nya juliga godsaker som börjar kännas lika givna till julfikat. Ett sådant bakverk är ju till exempel saffranskladdkakan. Helt enkelt som en vanlig kladdkaka, men med saffran och utan kakao. Vansinnigt god och dessutom superenkel att göra; det är nämligen bara att röra ihop smeten i en och samma kastrull. Minimalt med disk och maximalt med julsmak. Bättre blir det inte! Och viktigt, vispad grädde är ett måste till! Spritsa på kakan som dekoration eller servera på sidan av.
 
 
Saffranskladdkaka

150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Rör ner saffran, socker och ett ägg i taget. Rör avslutningsvis ner salt och vetemjöl och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter, kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna i rumstemperatur och sedan i kylen tills den är helt kall. Pudra med florsocker och servera med vispad grädde.

 


Vissa saker kan man behöva bli påmind om för att minnas hur goda de är. Ett exempel på det tycker jag är chailatten. Ni vet 2000-talsklassikern med sött och kryddigt te med varm, skummad mjölk på toppen. Något jag inte druckit på bra länge, men nu när jag väl gjorde det insåg jag hur gott det var! Och extra gott nu i juletider såklart, eftersom kryddorna är typiskt juliga. Varmt, kryddigt, sött och ljuvligt gott.
 
 
Chaite med skummad mjölk (2 stora koppar/glas)
3 dl vatten
2 påsar svart te, typ Earl grey
1 kanelstång
10 kardemummakärnor
5 stjärnanis
1/2 tsk ingefära
3 msk råsocker
2 dl mjölk
lite kanel
 
Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i kryddorna. Låt sjuda 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och lägg i tepåsarna. Låt dra 5 minuter. Ta ur tepåsarna och häll i sockret. Rör tills sockret löst sig. Värm och skumma mjölken, antingen med en mjölkskummare eller genom att värma mjölken i kastrull och vispa upp för hand. Häll det kryddiga teet i två glas och fördela den skummade mjölken ovanpå. Pudra över lite kanel och servera!
 


Jag är en receptsamlare av rang. Jag har recept sparade i bokmärken i surfplattan, massor av recept "favoritade" på Instagram, markerade sidor i alla travar av mattidningar i bokhyllan, lappar med avskrivna recept från diverse kokböcker och så vidare. Tyvärr hinner jag ju aldrig laga eller baka i samma takt som jag sparar reccept för det dyker ju ständigt upp nya roliga recept jag hellre vill testa. Men ibland så bockar jag av något recept som legat och dammat väldigt länge. Nu senast ett bananbröd vars recept jag har haft i flera år. Ett väldigt enkelt och väldigt gott recept visade det sig! Brödet är ett slags mellanting mellan bröd och fikabröd. Ett, tack vare bananerna, sött bröd med en liten hint av kanel som äts med smör och ost. Perfekt som kvällsfika, god helgfrukost eller mellanmål!
 
 
Bananbröd
2 bananer
2 ägg
1 1/2 dl vatten
1 msk honung
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
 
rapsolja/smör till formen
ev. en banan till dekoration

Mosa bananerna och blanda med äggen. Rör ner vatten och honung och vispa till en slät smet. Blanda resten av ingredienserna och rör ner i bananblandningen. Smörj en avlång bakform (1,5-2 liter) med olja eller smör och klicka ner smeten. Dela ev en banan på längden och tryck försiktigt ner i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Lägg ev över folie mot slutet om brödet börjar bli mörkt. Låt brödet svalna i formen och vänd sedan ut på en skärbräda. Skär i skivor och ät med smör och god ost!
 
 


Äntligen är det advent och fullt tillåtet att gå loss på allt härligt med julen. Jag har pyntat med adventsljusstakar, köpt hyacinter, ätit skumtomtar och bakat lussekatter i helgen. Jag tycker om att riktiga riva igång första adventshelgen för att komma i ordnetlig julstämning som förhoppningsvis håller i sig ända till tjugondedag knut. Så i helgen nöjde jag mig inte med att äta risgryntsgröt och smörgåsar med rödbetssallad och vegobullar utan gick även loss på en riktigt julig dessert efter maten, nämligen clementinpannacotta. Denna gräddiga, söta citrussmakande efterrätt blev en riktig lyckträff- hur god som helst! Clementin har ju en något sötare smak än apelsin och den gjorde sig riktigt fint i pannacottan. Tunna färska clementinklyftor på toppen är ett måste- det är både fint och ger lite syrlighet åt den i övrigt söta desserten.
 
 

Clementinpannacotta (4 port.)

3 clementiner
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1-2 clementiner till dekoration

Riv det yttersta skalet av clementinerna fint och pressa ur saften. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll grädde och socker i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner clementinskal, saft och vaniljsocker. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg ner dem i den varma gräddblandningen och låt smälta. Låt stå i 10 minuter och sila sedan av clementinskalen. Fördela den släta smeten i portionsglas. Ställ i kylen för att stelna, minst 3 timmar. 


Skala och klyfta clementinerna och dela varje klyfta på längden. Lägg på den stelnade pannacottan och servera.

 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se