Förutom traditionella julbakverk som lussekatter och pepparkakor så finns det ju även nya juliga godsaker som börjar kännas lika givna till julfikat. Ett sådant bakverk är ju till exempel saffranskladdkakan. Helt enkelt som en vanlig kladdkaka, men med saffran och utan kakao. Vansinnigt god och dessutom superenkel att göra; det är nämligen bara att röra ihop smeten i en och samma kastrull. Minimalt med disk och maximalt med julsmak. Bättre blir det inte! Och viktigt, vispad grädde är ett måste till! Spritsa på kakan som dekoration eller servera på sidan av.
 
 
Saffranskladdkaka

150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Rör ner saffran, socker och ett ägg i taget. Rör avslutningsvis ner salt och vetemjöl och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i ca 18 minuter, kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna i rumstemperatur och sedan i kylen tills den är helt kall. Pudra med florsocker och servera med vispad grädde.

 


Vissa saker kan man behöva bli påmind om för att minnas hur goda de är. Ett exempel på det tycker jag är chailatten. Ni vet 2000-talsklassikern med sött och kryddigt te med varm, skummad mjölk på toppen. Något jag inte druckit på bra länge, men nu när jag väl gjorde det insåg jag hur gott det var! Och extra gott nu i juletider såklart, eftersom kryddorna är typiskt juliga. Varmt, kryddigt, sött och ljuvligt gott.
 
 
Chaite med skummad mjölk (2 stora koppar/glas)
3 dl vatten
2 påsar svart te, typ Earl grey
1 kanelstång
10 kardemummakärnor
5 stjärnanis
1/2 tsk ingefära
3 msk råsocker
2 dl mjölk
lite kanel
 
Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i kryddorna. Låt sjuda 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och lägg i tepåsarna. Låt dra 5 minuter. Ta ur tepåsarna och häll i sockret. Rör tills sockret löst sig. Värm och skumma mjölken, antingen med en mjölkskummare eller genom att värma mjölken i kastrull och vispa upp för hand. Häll det kryddiga teet i två glas och fördela den skummade mjölken ovanpå. Pudra över lite kanel och servera!
 


Jag är en receptsamlare av rang. Jag har recept sparade i bokmärken i surfplattan, massor av recept "favoritade" på Instagram, markerade sidor i alla travar av mattidningar i bokhyllan, lappar med avskrivna recept från diverse kokböcker och så vidare. Tyvärr hinner jag ju aldrig laga eller baka i samma takt som jag sparar reccept för det dyker ju ständigt upp nya roliga recept jag hellre vill testa. Men ibland så bockar jag av något recept som legat och dammat väldigt länge. Nu senast ett bananbröd vars recept jag har haft i flera år. Ett väldigt enkelt och väldigt gott recept visade det sig! Brödet är ett slags mellanting mellan bröd och fikabröd. Ett, tack vare bananerna, sött bröd med en liten hint av kanel som äts med smör och ost. Perfekt som kvällsfika, god helgfrukost eller mellanmål!
 
 
Bananbröd
2 bananer
2 ägg
1 1/2 dl vatten
1 msk honung
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
 
rapsolja/smör till formen
ev. en banan till dekoration

Mosa bananerna och blanda med äggen. Rör ner vatten och honung och vispa till en slät smet. Blanda resten av ingredienserna och rör ner i bananblandningen. Smörj en avlång bakform (1,5-2 liter) med olja eller smör och klicka ner smeten. Dela ev en banan på längden och tryck försiktigt ner i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Lägg ev över folie mot slutet om brödet börjar bli mörkt. Låt brödet svalna i formen och vänd sedan ut på en skärbräda. Skär i skivor och ät med smör och god ost!
 
 


Äntligen är det advent och fullt tillåtet att gå loss på allt härligt med julen. Jag har pyntat med adventsljusstakar, köpt hyacinter, ätit skumtomtar och bakat lussekatter i helgen. Jag tycker om att riktiga riva igång första adventshelgen för att komma i ordnetlig julstämning som förhoppningsvis håller i sig ända till tjugondedag knut. Så i helgen nöjde jag mig inte med att äta risgryntsgröt och smörgåsar med rödbetssallad och vegobullar utan gick även loss på en riktigt julig dessert efter maten, nämligen clementinpannacotta. Denna gräddiga, söta citrussmakande efterrätt blev en riktig lyckträff- hur god som helst! Clementin har ju en något sötare smak än apelsin och den gjorde sig riktigt fint i pannacottan. Tunna färska clementinklyftor på toppen är ett måste- det är både fint och ger lite syrlighet åt den i övrigt söta desserten.
 
 

Clementinpannacotta (4 port.)

3 clementiner
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1-2 clementiner till dekoration

Riv det yttersta skalet av clementinerna fint och pressa ur saften. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll grädde och socker i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner clementinskal, saft och vaniljsocker. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg ner dem i den varma gräddblandningen och låt smälta. Låt stå i 10 minuter och sila sedan av clementinskalen. Fördela den släta smeten i portionsglas. Ställ i kylen för att stelna, minst 3 timmar. 


Skala och klyfta clementinerna och dela varje klyfta på längden. Lägg på den stelnade pannacottan och servera.

 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se