Vissa maträtter gör ju sig verkligen inte på bild. Bruna rätter i allmänhet, och kålpudding i synnerhet, skulle jag vilja säga gör sig extra dåligt i fotograferat format. Så låt er inte luras av dessa bruna och ganska oinspirerande matbilder, för det här var banne mig det godaste jag ätit på bra länge! Jag hade aldrig ätit kålpudding tidigare, men jag tycker överlag väldigt mycket om kål i alla former så det var ju lovande. Men att det skulle vara så gott som det faktiskt var, det hade jag inte kunnat föreställa mig. Över förväntan, helt klart! 
 
Kålen steks mjuk i smör och smaksätts med sirap och varavas sedan med en färsröra (i det här fallet gjord på sojafärs) och skapar en otroligt smakrik, mustig och saftig "pudding". Ät med kokt potatis, lingonsylt och gräddsås/brunsås och njut av riktigt god, vegetarisk husmanskost. 
 
Receptet (med vissa modifieringar) kommer från Tuvessonskan.
 
 
Vegetarisk kålpudding (4-5 port.)

300 g vegofärs (Anammas är min favorit)
1,5 dl grädde
0,5 dl ströbröd

1 tärning grönsaksbuljong eller umamibuljong
ca 1 kg vitkål

smör att steka i
2 msk ljus sirap
salt och peppar

 

Tillbehör

kokt potatis

lingonsylt

gräddsås


Tina vegofärsen. Blanda grädde med ströbröd och låt stå och svälla. Strimla kålen ganska grovt och stek långsamt på medelvärme i smör tills den blivit glansig och ganska mjuk, ca 10-15 minuter. Ringla över sirapen och steker ytterligare 5 minuter. Avsluta med att salta.

Blanda den tinade färsen med ströbrödsblandningen, buljong, salt och peppar. Lägg ihop kålpuddingen genom att först lägga hälften av färsblandning i botten av en smord ugnsform. Lägg på hälften av kålen och sedan resten av färsen. Avsluta med den resterande kålen. Tryck til puddingen ordentligt så att den pressas ihop. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter i 200 grader tills puddingen fått fin färg. Låt stå minst 10 minuter under folie innan servering, så hinner puddingen sätta sig.

 

Servera med kokt potatis, lingonsylt och eventuellt gräddsås/brunsås.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se