Varje gång jag har hälsat på hos mina föräldrar i sommar så har jag kommit hem med ett stort lass grönsaker från mina föräldrars trädgård. Så lyxigt! Bland annat så har jag fått med mig stora fång grönkål som jag tycker är en så god grönsak, och så användbar till mycket! En favorit är att gräddstuva den och servera med pasta. Några andra goda sätt att använda grönkålen på är till exempel grönkålspesto, grönkålspaj och grönkålsrisotto
 
Men nu har jag testat något nytt som blev riktigt gott; grönkålslasagne! Grönkål stekt med både gul lök och vitlök varvat med lasagneplattor och rejält med ostsås var både snabblagat och helt magnifikt gott! 
 
 
Grönkålslasagne (6 port.)
ca 2 liter hackad färsk grönkål
olja att steka i
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl vatten
salt och peppar
 
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl riven smakrik ost
salt och peppar
 
ca 12 lasagneplattor
 
Skölj grönkålen och skär bort stammen. Strimla bladen och stek i lite olja tills de krympt (stek i omgångar om allt inte får plats samtidigt). Hacka lökenoch vitlöken fint och stek mjuk tillsammans med grönkålen. Smula över buljongen och häll på vatten och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
 
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken och klicka i smöret. Koka upp och låt koka under omrörning tills såsen tjocknat, ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör ner 2,5 dl av osten. Smaka av med salt och peppar. Varva ostsås, grönkålsfräs och lasagneplattor i en stor ugnsform. (Börja och avsluta med ostsås.) Strö till sist över 0,5 dl ost och grädda i 200 grader i ca 25-30 min tills lasagnen fått fin färg. Låt stå minst 10 min innan servering så att den hinner sätta sig.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se