Ni vet den klassiska och urgoda rätten panerad fisk, potatismos och remouladsås? Och helst gröna ärtor till. Vilka smaker är det framför allt i den rätten som man gillar. Jo, håll med om att det är den frasiga och smöriga paneringen, det salta potatismoset och den krämiga, goda såsen snarare än fisken. Fisken och är helt enkelt ganska sekundär i den här rätten, vilket gör det lätt att byta ut den mot något annat. Och det är precis vad jag gjort. Jag har nämligen gett mig på den märkliga rätten mannagrynsfisk. Alltså en fusk-fisk gjord på mannagryn! Låter kanske helknasigt, men det här var så himla gott.
 
Kortfattat så kokas mannagrynen tillsammans med vatten, mjölk, citron och dill till en tjock gröt. Gröten får stelna och skärs sen i bitar som sedan paneras som vanligt i ägg och ströbröd. Det smakar inte alls gröt utan dill och citron och konsistensen blir mjuk men ändå fast. Det är heller inte alls särskilt krångligt att göra, tvärtom, en himla rolig rätt att laga eftersom det inte liknar något annat. Så både gott, enkelt och kul. Ett perfekt alternativ för den som inte vill äta fisk.
 
Grundidén och receptet kommer från koket.se, men jag har ändrat lite.
 
 

Mannagrynsfisk, potatismos och remouladsås (4 port.)

3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
1 citron, saften
1 dl dill, finhackad

1 ägg
3 dl pankoströbröd (alt. vanligt ströbröd)
smör att steka i


Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i en smord ugnsform, ca 20x30 cm. Låt svalna. Skär mannagrynsfisken i bitar i önskad storlek. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det. Häll pankoströbrödet i en annan tallrik och vänd alla bitar först i ägg och sedan  i pankoströbrödet. Stek i smör på båda sidor så att bitarna blir gyllenbruna.


Potatismos
ca 1 kg potatis
1/2-1 dl mjölk
3 msk smör
salt och vitpeppar
 
Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuk och häll bort vattnet. Vispa försiktigt med elvisp tillsammans med mjölken till en fluffig konsistens. Obs, vispa inte för länge för då blir moset klistrigt. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.
 
Remouladsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
0,75 dl smörgåsgurka
1 tsk dijonsenap
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
 
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt minst 15 min innan servering.
 
Mannagrynsgröten med citron och dill får stelna i en smord form.
 
Panera bitarna i ägg och pankoströbröd.
 
Färdiga att stekas.
 
Servera med potatismos och remouladsås (och ärtor, det glömde jag!).

Kommentarer
Postat av: Sanna

Men åh det där är ju perfekt för mig, måste testas!

Svar: Ja verkligen! Passar ju såklart även för allergiker. :)
Julia Hellquist

2017-08-24 @ 20:42:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se