I sommar har jag gjort om köksfönstret till ett riktigt sommarfönster; jag har fyllt det med krukor med färska kryddor. Basilika, timjan, mynta, gräslök och dill frodas i krukorna och ger både en fantastisk doft i köket och såklart härlig smak till maten. Myntan åker ofta ner i karaffen med vatten till maten och jag dillen har jag på frukostmackan varje dag tillsammans med färskost, gurka och örtsalt. De andra kryddorna, basilika, timjan och gräslök, använde jag härom dagen till en riktigt god, kall örtsås. Den serverade jag till en enkel potatissallad med bland annat färskpotatis och prästost i. Riktigt somrigt och gott! Har man inte köksfönstret fyllt med färska kryddor går det såklart lika bra med frysta.
 
 
Färskpotatissallad med örtkräm (4 port.)
2 dl creme fraiche
1 dl blandade örter (färska eller frysta)
salt och peppar
 
800 g färskpotatis
1 påse machésallad
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
ca 100-150 g prästost (eller annan smakrik ost)
flingsalt & svartpeppar
 
Lägg creme fraiche och kryddor i en bunke och mixa med stavmixer till en slät, grön kräm. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
 
Skrubba och koka färskpotatisen mjuk. Låt svalna och dela i mindre bitar. Lägg i en stor skål och blanda med machésallad. Skär tomaterna i halvor, strimla rödlöken och skär osten i kuber. Blanda ner i skålen och strö över flingsalt och svartpeppar.
 
Servera potatissalladen med örtkrämen och gärna vitlöksbröd. Det gör du enklast såhär: skär ett ljus bröd, t ex baguette, i skivor. Pensla båda sidor med olivolja och gnid en halverad vitlöksklyfta på båda sidor. Lägg på ett ugnsgaller och kör på 225 grader grilleffekt i ugnen tills bröden fått färg. Vänd på dem och grilla andra sidan.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se