Det pratas ju mycket om att det varit en så bedrövlig sommar rent vädermässigt, och visst håller jag med om att det inte varit någon supervarm högsommar, men där vi har varit i sommar har det i princip alltid varit soligt. Så gott som varje dag! Och soliga sommardagar betyder för mig fika utomhus. Vi har fikat i parker, på stränder, på verandor och i olika trädgårdar. Och vad har vi fikat då? Jo, bland annat denna ljuvliga citronkaka med vallmofrön och ricottaost. Vallmofröna fler både god smak och härligt krisp och ricottan gör kakan riktigt saftig och tung. Dessutom hälls en varm citronsockerlag över den nygräddade kakan som också ger kakan extra saftighet och dessutom en knaprigare yta. Så gott!
 
Receptidén kommer från Elsa Billgren, men jag har ändrat en del på receptet.
 
 

Citron- och vallmokaka med ricotta

200 g rumstempererat smör
2 1/4 dl socker
3 ägg

100 g ricottaost

skalet från 1 citron

3 1/4 dl mjöl 
1 tsk bakpulver
en nypa salt
4 msk blå vallmofrön

Sockerlag
Saften från 1 citron
1/2 dl socker

 
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner ett ägg i taget och rör sen ner ricotta och citronskal. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vallmofrön och vänd ner i smeten. Klicka ner smeten i en smord och mjölad/bröad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min tills kakan är gyllenbrun och känns torr i mitten. Medan kakan är i ugnen: blanda citronsaft och socker i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig. När kaan är ute ur ugnen- picka hål i kakan med en potatissticka och häll över den varma citronsockerlagen. Låt kakan svalna i formen och vänd sedan upp och skär i skivor.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se