Vissa maträtter gör ju sig verkligen inte på bild. Bruna rätter i allmänhet, och kålpudding i synnerhet, skulle jag vilja säga gör sig extra dåligt i fotograferat format. Så låt er inte luras av dessa bruna och ganska oinspirerande matbilder, för det här var banne mig det godaste jag ätit på bra länge! Jag hade aldrig ätit kålpudding tidigare, men jag tycker överlag väldigt mycket om kål i alla former så det var ju lovande. Men att det skulle vara så gott som det faktiskt var, det hade jag inte kunnat föreställa mig. Över förväntan, helt klart! 
 
Kålen steks mjuk i smör och smaksätts med sirap och varavas sedan med en färsröra (i det här fallet gjord på sojafärs) och skapar en otroligt smakrik, mustig och saftig "pudding". Ät med kokt potatis, lingonsylt och gräddsås/brunsås och njut av riktigt god, vegetarisk husmanskost. 
 
Receptet (med vissa modifieringar) kommer från Tuvessonskan.
 
 
Vegetarisk kålpudding (4-5 port.)

300 g vegofärs (Anammas är min favorit)
1,5 dl grädde
0,5 dl ströbröd

1 tärning grönsaksbuljong eller umamibuljong
ca 1 kg vitkål

smör att steka i
2 msk ljus sirap
salt och peppar

 

Tillbehör

kokt potatis

lingonsylt

gräddsås


Tina vegofärsen. Blanda grädde med ströbröd och låt stå och svälla. Strimla kålen ganska grovt och stek långsamt på medelvärme i smör tills den blivit glansig och ganska mjuk, ca 10-15 minuter. Ringla över sirapen och steker ytterligare 5 minuter. Avsluta med att salta.

Blanda den tinade färsen med ströbrödsblandningen, buljong, salt och peppar. Lägg ihop kålpuddingen genom att först lägga hälften av färsblandning i botten av en smord ugnsform. Lägg på hälften av kålen och sedan resten av färsen. Avsluta med den resterande kålen. Tryck til puddingen ordentligt så att den pressas ihop. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter i 200 grader tills puddingen fått fin färg. Låt stå minst 10 minuter under folie innan servering, så hinner puddingen sätta sig.

 

Servera med kokt potatis, lingonsylt och eventuellt gräddsås/brunsås.

 

 
 


Ni vet den klassiska och urgoda rätten panerad fisk, potatismos och remouladsås? Och helst gröna ärtor till. Vilka smaker är det framför allt i den rätten som man gillar. Jo, håll med om att det är den frasiga och smöriga paneringen, det salta potatismoset och den krämiga, goda såsen snarare än fisken. Fisken och är helt enkelt ganska sekundär i den här rätten, vilket gör det lätt att byta ut den mot något annat. Och det är precis vad jag gjort. Jag har nämligen gett mig på den märkliga rätten mannagrynsfisk. Alltså en fusk-fisk gjord på mannagryn! Låter kanske helknasigt, men det här var så himla gott.
 
Kortfattat så kokas mannagrynen tillsammans med vatten, mjölk, citron och dill till en tjock gröt. Gröten får stelna och skärs sen i bitar som sedan paneras som vanligt i ägg och ströbröd. Det smakar inte alls gröt utan dill och citron och konsistensen blir mjuk men ändå fast. Det är heller inte alls särskilt krångligt att göra, tvärtom, en himla rolig rätt att laga eftersom det inte liknar något annat. Så både gott, enkelt och kul. Ett perfekt alternativ för den som inte vill äta fisk.
 
Grundidén och receptet kommer från koket.se, men jag har ändrat lite.
 
 

Mannagrynsfisk, potatismos och remouladsås (4 port.)

3 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
1 citron, saften
1 dl dill, finhackad

1 ägg
3 dl pankoströbröd (alt. vanligt ströbröd)
smör att steka i


Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i en smord ugnsform, ca 20x30 cm. Låt svalna. Skär mannagrynsfisken i bitar i önskad storlek. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det. Häll pankoströbrödet i en annan tallrik och vänd alla bitar först i ägg och sedan  i pankoströbrödet. Stek i smör på båda sidor så att bitarna blir gyllenbruna.


Potatismos
ca 1 kg potatis
1/2-1 dl mjölk
3 msk smör
salt och vitpeppar
 
Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuk och häll bort vattnet. Vispa försiktigt med elvisp tillsammans med mjölken till en fluffig konsistens. Obs, vispa inte för länge för då blir moset klistrigt. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.
 
Remouladsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
0,75 dl smörgåsgurka
1 tsk dijonsenap
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
 
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt minst 15 min innan servering.
 
Mannagrynsgröten med citron och dill får stelna i en smord form.
 
Panera bitarna i ägg och pankoströbröd.
 
Färdiga att stekas.
 
Servera med potatismos och remouladsås (och ärtor, det glömde jag!).


Varje gång jag har hälsat på hos mina föräldrar i sommar så har jag kommit hem med ett stort lass grönsaker från mina föräldrars trädgård. Så lyxigt! Bland annat så har jag fått med mig stora fång grönkål som jag tycker är en så god grönsak, och så användbar till mycket! En favorit är att gräddstuva den och servera med pasta. Några andra goda sätt att använda grönkålen på är till exempel grönkålspesto, grönkålspaj och grönkålsrisotto
 
Men nu har jag testat något nytt som blev riktigt gott; grönkålslasagne! Grönkål stekt med både gul lök och vitlök varvat med lasagneplattor och rejält med ostsås var både snabblagat och helt magnifikt gott! 
 
 
Grönkålslasagne (6 port.)
ca 2 liter hackad färsk grönkål
olja att steka i
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl vatten
salt och peppar
 
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl riven smakrik ost
salt och peppar
 
ca 12 lasagneplattor
 
Skölj grönkålen och skär bort stammen. Strimla bladen och stek i lite olja tills de krympt (stek i omgångar om allt inte får plats samtidigt). Hacka lökenoch vitlöken fint och stek mjuk tillsammans med grönkålen. Smula över buljongen och häll på vatten och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
 
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken och klicka i smöret. Koka upp och låt koka under omrörning tills såsen tjocknat, ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör ner 2,5 dl av osten. Smaka av med salt och peppar. Varva ostsås, grönkålsfräs och lasagneplattor i en stor ugnsform. (Börja och avsluta med ostsås.) Strö till sist över 0,5 dl ost och grädda i 200 grader i ca 25-30 min tills lasagnen fått fin färg. Låt stå minst 10 min innan servering så att den hinner sätta sig.
 
 
 


När min syster var barn så önskade hon alltid samma tårta på sin födelsedag: pannkakstårta! Och den skulle vara dekorerad precis som i Pettson och Findus-boken Pannkakstårtan, nämligen med punchpraliner (sådana små bruna godisbitar med vita prickar på). Och det är klart att man vill äta pannkakstårta med punchpraliner på, det är ju väldigt gott! Konstigt nog väldigt mycket godare än att äta pannkakor på vanligt sätt? Och så mycket svårare är det ju inte; stek ett lass pannkakor och varva med vispad grädde och sylt. Toppa med grädde och godis och hugg in!
 
När vår ettåring firade sin första födelsedag i somras hade vi ett minikalas i trädgården, innan det stora kalaset helgen efter, då vi åt pannkakstårta. Dock inte särskilt uppskattat av födelsedagsbarnet märkligt nog, men det betydde ju bara mer tårta till oss vuxna!
 
 
Pannkakstårta à la Pettson (ca 6 bitar)
4 dl vetemjöl
1,5 tsk salt 
8 dl mjölk
4 ägg
50 g smör
 
250 g valfri sylt
4 dl vispgrädde
punchpraliner
 
Blanda mjöl och bakpulver. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken och äggen. Smält smöret och rör ner i smeten. Grädda smeten, gärna i en lite mindre stekpanna, i smör till ett gäng pannkakor och låt svalna. Vispa grädden och varva pannkakorna på ett fat med grädde och sylt (vartannat lager) och avsluta med ett lager grädde. Toppa med praliner och kanske nåra biggarårer. Hugg in! Och obs, en pannkakstårta blir bara godare till dagen efter.
 
 


Det pratas ju mycket om att det varit en så bedrövlig sommar rent vädermässigt, och visst håller jag med om att det inte varit någon supervarm högsommar, men där vi har varit i sommar har det i princip alltid varit soligt. Så gott som varje dag! Och soliga sommardagar betyder för mig fika utomhus. Vi har fikat i parker, på stränder, på verandor och i olika trädgårdar. Och vad har vi fikat då? Jo, bland annat denna ljuvliga citronkaka med vallmofrön och ricottaost. Vallmofröna fler både god smak och härligt krisp och ricottan gör kakan riktigt saftig och tung. Dessutom hälls en varm citronsockerlag över den nygräddade kakan som också ger kakan extra saftighet och dessutom en knaprigare yta. Så gott!
 
Receptidén kommer från Elsa Billgren, men jag har ändrat en del på receptet.
 
 

Citron- och vallmokaka med ricotta

200 g rumstempererat smör
2 1/4 dl socker
3 ägg

100 g ricottaost

skalet från 1 citron

3 1/4 dl mjöl 
1 tsk bakpulver
en nypa salt
4 msk blå vallmofrön

Sockerlag
Saften från 1 citron
1/2 dl socker

 
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner ett ägg i taget och rör sen ner ricotta och citronskal. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vallmofrön och vänd ner i smeten. Klicka ner smeten i en smord och mjölad/bröad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min tills kakan är gyllenbrun och känns torr i mitten. Medan kakan är i ugnen: blanda citronsaft och socker i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig. När kaan är ute ur ugnen- picka hål i kakan med en potatissticka och häll över den varma citronsockerlagen. Låt kakan svalna i formen och vänd sedan upp och skär i skivor.
 
 


I sommar har jag gjort om köksfönstret till ett riktigt sommarfönster; jag har fyllt det med krukor med färska kryddor. Basilika, timjan, mynta, gräslök och dill frodas i krukorna och ger både en fantastisk doft i köket och såklart härlig smak till maten. Myntan åker ofta ner i karaffen med vatten till maten och jag dillen har jag på frukostmackan varje dag tillsammans med färskost, gurka och örtsalt. De andra kryddorna, basilika, timjan och gräslök, använde jag härom dagen till en riktigt god, kall örtsås. Den serverade jag till en enkel potatissallad med bland annat färskpotatis och prästost i. Riktigt somrigt och gott! Har man inte köksfönstret fyllt med färska kryddor går det såklart lika bra med frysta.
 
 
Färskpotatissallad med örtkräm (4 port.)
2 dl creme fraiche
1 dl blandade örter (färska eller frysta)
salt och peppar
 
800 g färskpotatis
1 påse machésallad
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
ca 100-150 g prästost (eller annan smakrik ost)
flingsalt & svartpeppar
 
Lägg creme fraiche och kryddor i en bunke och mixa med stavmixer till en slät, grön kräm. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
 
Skrubba och koka färskpotatisen mjuk. Låt svalna och dela i mindre bitar. Lägg i en stor skål och blanda med machésallad. Skär tomaterna i halvor, strimla rödlöken och skär osten i kuber. Blanda ner i skålen och strö över flingsalt och svartpeppar.
 
Servera potatissalladen med örtkrämen och gärna vitlöksbröd. Det gör du enklast såhär: skär ett ljus bröd, t ex baguette, i skivor. Pensla båda sidor med olivolja och gnid en halverad vitlöksklyfta på båda sidor. Lägg på ett ugnsgaller och kör på 225 grader grilleffekt i ugnen tills bröden fått färg. Vänd på dem och grilla andra sidan.
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se