Jag har nog skrivit om begreppet "plåt" tidigare, men jag tar det igen. I min familj har vi sen jag var barn ätit en ofta återkommande maträtt som vi kallar för plåt. Det är helt enkelt en ugnsplåt fylld med olika goda grejer som rostas tillsammans och äts med exempelvis sallad, kanske lite bröd och en kall sås. På plåten ligger framför allt rotfrukter, lök och grönsaker. Potatis, rödbetor, squash, paprika, aubergine, palsternacka, morot... Ibland kanske plåten toppas med exempelvis fetaost, ibland med oliver. En man tager vad man haver-rätt och ett både gott och smidigt sätt att både laga och severa maten på. Härom dagen gjorde jag en riktigt god plåt på följande sätt: klyftor av sötpotatis och kryddade kikärtor fick rostas tillsammans. Flagad mandel åkte på mot slutet av rostningen för att få lite färg och smak och ge god knaprighet. Ut med plåten och på med majs, stekta halloumitärningar och ruccola. Till detta serverades vitlöksyoghurt och picklad rödlök. Så gott! 
 
 
 
Plåt med sötpotatis, kikärtor och halloumi
3 sötpotatisar
olja
1 tetra kikärtor
2 tsk paprikapulver
1 cayennepeppar
2 vitlöksklyftor 
salt och peppar 
1 dl flagad/hackad mandel
ca 2 dl majskorn
1 förp (200 g) halloumi
1/2 påse ruccola 
 
Tvätta och klyfta sötpotstisen. Torka av med hushållspapper så att klyftorna blir torra. Vänd runt i olja och lägg på en plåt. Häll av och skölj kikärtorna. Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, finriven vitlök, salt och peppar. Lägg på plåten med sötpotatis. Rosta i 200 grader ca 20 min tills sötpotatisen är mjuk och fått lite färg. Strö över mandeln sista minuterna. Tärna och stek halloumin i en stekpanna. Ta ut plåten och strö över halloumi, majskorn och ruccola. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se