Har ni testat pizza bianco? Alltså vit pizza, utan tomatsås? Om inte så kan jag verkligen rekommendera det! Antingen kan man bara pensla pizzadegen med olivolja, eller så lyxar man till det och brer ut creme fraiche på botten så får man en riktigt krämig och härlig pizza. Fördelen med att inte använda tomatsås är att pizzans pålägg framträder mycket tydligare och ger en helt annan karaktär på pizzan. Den här pizzan har jag toppat med kantareller, ruccola och så två sorters lök; rostad vitlök och karamelliserad gul lök. Den rostade vitlöken ger en god lite nötaktig smak och den karamelliserade löken blir söt och god- supergott till den i övrigt salta pizzan. En riktig höstpizza!
 
 
Kantarellpizza med två sorters lök (2 bakplåtsstora pizzor)
 
Karamelliserad lök
3 gula lökar
3 msk smör
2 msk socker
1 tsk salt
1 dl vatten
 
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
ca 7 dl vetemjöl
 
1,5 dl creme fraiche
ca 300 g kantareller
smör att steka i
ca 5 dl riven ost
 
6 vitlöksklyftor
 
2 nävar ruccola
 
Börja med löken: Skala och skiva löken tunt. Stek i smör tills löken fått lite färg. Strö över socker och salt och stek ytterligare en minut. Slå på vattnet och låt koka in tills löken blivit mjuk.
 
Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt, olja, honung och mjölet och arbeta ihop till e smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 45 min. Kavla ut till två bakplåttsstora pizzor och lägg på bakplåtspapper. Pensla bottnarna med creme fraiche. Strö över osten. Ansa kantarellerna och stek tills de släppt all vätska, klicka i lite smör och stek ytterligare någon minut. Fördela kantarellerna på pizzorna. Skala och skiva vitlöken tunt, rosta i en torr stkpanna tills den fått färg. Strö över pizzorna. Grädda i ca 10 min på högsta värme. (För bästa resultat: sätt in en tom plåt i ugnen och låt bli het och dra sedan över pizzorna, på bakplåtspappret, på den heta plåten så blir botten extra krispig.)
 
 Toppa pizzorna med den karamelliserade löken och ruccola.
 
 

Kommentarer
Postat av: rememberthiis.blogg.se

Gott :D

2016-09-17 @ 20:06:08
URL: http://rememberthiis.blogg.se/
Postat av: anannanland.blogg.se

Åh vad gott!

2016-09-17 @ 20:17:06
URL: http://anannanland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se