Förra veckan fyllde min syster år och i helgen firade vi henne med födelsedagsmiddag, presenter och tårta. Och inte vilken tårta som helst, utan den godaste tårta jag ätit på väldigt länge. Kanske någonsin? Lyssna, eller ja, läs noga nu: banantårta med kolagrädde, banangrädde och mjölkchoklad. Har ni börjat dregla än? Förvisso kräver ju denna skapelse att man gillar banan, men gör man det är det här en riktig drömtårta! Man gör helt enkelt en banankaka och använder som bottnar, och gör sedan två fyllningar: mosad banan + grädde samt kolakräm/karamelliserad mjölk + grädde. Lägg ihop hela kalaset, bred vispad grädde runt och ös på med hackad mjölkchoklad och ni har den godaste kalastårtan ni kan tänka er.
 
 
 
Banantårta med kolagrädde

100 gram smör
3 dl socker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 st bananer
0,5 dl kallt kaffe

Fyllning 1
2 bananer
1,5 dl vispgrädde


Fyllning 2

1/2 burk karamelliserad mjölk
1 dl vispgrädde 

Topping
2 dl vispgrädde

100 g mjölkchoklad
1-2 bananer


Rör smör och sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel och blanda i. Mosa bananerna och tillsätt med i smeten tillsammans med kaffe. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter och låt svalna i formen. Dela kakan i tre bottnar.

Fyllning 1: Mosa bananerna och vispa grädden. Blanda ihop.
Fyllning 2: Vispa grädden och rör ner i den karamelliserade mjölken

Bred fyllningarna mellan bottnarna. Vispa 2 dl grädde och bred runt tårtan. Hacka chokladen och skiva banan och dekorera tårtan med. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se