Det bästa med paj, förutom att det är väldigt gott, är nog att det går att variera så otroligt mycket. Det är den perfekta kylskåpsrensarmaten, och dessutom den perfekta nybörjarmaten om man är ovan att laga mat utan recept. och vill träna sig på att improvisera. Det som behövs till en paj är pajdeg, vilket är världens enklaste recept, äggstanning och någon fyllning. Äggstanningen gör man på ägg och antingen mjölk och/eller grädde och fyllningen kan vara i princip vad som helst. Det är här kreativiteten kommer in!
 
I princip alla sorters grönsaker funkar fint; paprika, squash, aubergine, tomat, grönkål, majs, broccoli, soltorkade tomater, spenat, oliver... Och så lök såklart! Gul lök, purjolök, vitlök, schalottenlök, rödlök. Och svamp; kantareller, champijoner, skogschampinjoner, portabello. Lök och svamp och de flesta grönsaker mår bra av stekas mjukt i lite olja innan de läggs i pajskalet, för bästa smak och konsistens. Sen tycker jag att ost är en given ingrediens i paj och där funkar det ju dels med vanlig riven ost, t ex prästost, men även fetaost, getost, färskost och ädelost blir fantastiskt gott i paj.
 
Så det är bara att prova sig fram. Paprika, squash, rödlök och fetaost? Gott! Majs, purjolök och färskost? Mums! Grönkål, vitlök och ädelost? Perfekt! Eller som här nedan; kronärtskocka, babyspenat och prästost. Receptet kommer här:
 
 
Paj med kronärtskocka & babyspenat (4-6 port.)
125 g kallt smör
3 d vetemjöl
2-3 msk iskallt vatten
 
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt & svartpeppar
 
3 dl riven prästost, eller annan smakrik ost
1 gul lök
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g 
1 påse babyspenat, 70 g
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig pajdeg. Lägg i kylen i minst 30 min. Kavla sedan ut och kl' en pajform med. Nagga och förgrädda i 200 g i 10 min. 
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
 
Skala och hacka löken. Stek mjuk i lite olja tills den blivit glansig. Stek med babyspenaten tills den krympt ihop. Dela kronärtskockorna i mindre bitar och lägg fördela i pajskalet tillsammans med lök, spenat och riven ost. Slå över äggstanningen och grädda i ca 30 min tilsl pajen fått fin färg och "stannat" i mitten. Låt gärna stå 15 minuter under lock eller folie så att pajen sätter sig och blir mindre vattning.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se