En tomatsoppa är något som kan bli precis hur trist som helst, i synnerhet om man följer något eländigt 5-minuters recept utan kryddor eller omtanke. Men om man lägger ner en gnutta omsorg, smaksätter ordentligt och låter soppan ta åtminstone en halvtimme att laga, då kan tomatsoppa bli en riktigt härlig middag. Toppar man dessutom soppan med en krämig mozzarella och pigga spenatblad så blir det en riktig delikatess. Några viktiga saker att tänka på för att få till en riktigt god tomatsoppa är att steka löken länge på medelvärme tills löken blivit mjuk och nästan genomskinlig, då ger den mest och bäst smak. En skvätt honung eller lite strösocker tar bort den allra spetsigaste syrligheten i tomaterna och lite grädde rundar av smaken ytterligare. Och buljongen! Kanske det viktigaste. Snåla inte med den, det är där mycket av smaken sitter! Jag använder alltid ekologisk grönsaksbuljong i pulverform, t ex Kung Markattas, som är lätt att dosera. 
 
Så, nu har ni fått mina bästa tips. Nu är det bara att köra igång!
 
 
Mustig tomatsoppa med mozzarella & spenat (4 port.)
1 gul lök
2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk basilika
2 msk oregano
1 msk timjan
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande i pulverform
1 msk honung eller socker
salt & svartpeppar
1 dl grädde
 
2 bollar mozzarella
1/2 påse babyspenat
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken några minuter i olivolja tills den blivit mjuk och glansig. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till. Rör ner tomatpuré och kryddor och fräs någon minut. Slå på krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong och låt koka ca 20 min. Mixa slät och smaka av med socker/honung, salt och peppar. Tillsätt grädden. 
 
Servera soppan med mozzarellan riven i bitar och spenaten, och gärna ett gott bröd till!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se