I helgen som gick gjorde vi pizza till lördagsmiddag och jag utbrast då "varför äter vi inte alltid det här?!". Det är ju så himla gott med pizza i allmänhet och hemmagjord sådan i synnerhet. När man bakar den själv kan man ju dessutom variera pålägget och testa nya, goda kombinationer. Några favoritpizzor sen tidigare är ädelost & fikon, aubergine och pesto och körsbärstomat & mozzarella. Alla mina pizzarecept hittar ni under kategorin Paj & pizza. Men vad la jag då för godsaker på pizzan den här gången som fick mig att vilja äta denna maträtt varje dag? Jo, detta: ugnstorkade tomater, getost, gul lök, rostade solrosfrön, ruccola och honung. En ljuvlig kombination! Och här kommer mina bästa pizzatips:
 
* Satsa på att göra en god tomatsås. Alltså, det är klart att det funkar att blanda tomatpuré och ketchup, köpa färdig sås eller mixa ihop krossade tomater med kryddor. Men, det gör så mycket att koka en riktigt god sås med lök som fått steka länge, mycket kryddor, lite socker och gäna en skvätt balsamvinäger. Mitt bästa recept på tomatsås hittar ni nedan.
 
* Sätt in en plåt i ugnen när den är varm så att plåten värms upp. Fös sedan över pizzan, på sitt bakplåtspapper, på den heta plåten, och grädda sedan pizzan. Då gräddas pizzan även underifrån och blir frasigt god.
 
* Grädda pizzan på ugnens högsta värme.
 
* Toppa gärna den färdiggräddade pizzan med färska kryddor eller sallad, t ex ruccola eller babyspenat för fräschör och lite krispighet.
 
 
Getostpizza med ugnstorkade tomater (2 bakplåtsstora)
 
Deg:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
ca 7 dl vetemjöl
 
Tomatsås:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 förp. krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk basolika
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar
 
Topping:
1 ask körsbärstomater
200 g getost
1 gul lök
5 dl riven ost, t ex mozzarella eller prästost
en näve rostade solrosfrön
ruccola
honung
 
Degen: Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt, olja, honung och mjölet och arbeta ihop till e smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 45 min. Kavla ut till två bakplåttsstora pizzor och lägg på bakplåtspapper.
 
Tomatsåsen: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek glansigt i olivolja i ca 10 min. Tillsätt tomatpuré och kryddor och fräs några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop i några minuter. Mixa slätt.
 
Halvera körsbärstomater och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och strö över lite salt och socker. Rosta i ugnen på 150 g i ca 1 timme tills tomaterna skrumpnat ihop.
 
Bred tomatsås på pizzan och strö över osten. Lägg på tomaterna, getost och strimlad lök. Grädda enligt tipset ovan och toppa sedan med rostade solrosfrön, ruccola och flytande honung. Hugg in!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se