Jag vet inte vad ni tycker, men jag värderar eftermiddagsfikat högt på helgen. Att runt klockan tre slå sig ner i soffan med tända ljus, nybryggt te, en bra bok eller ny blank, tidning och självklart ett riktigt gott fikabröd. Antingen något lyxigt, gott från ett konditori eller nybakat från ugnen hemma. Idag har vi dock inte tid för något soffmys, för idag vankas det dop med efterföljande dopfika, och ni ska såklart få recept på godsakerna som serveras då. Men tills dess tänkte jag bjuda på mina bästa mjuka kakor. Trevlig helg!
 
En mjuk kaka med torkade aprikoser och mandel som blir extra saftig av en varm citronsockerlag som hälls över den färdiga kakan. Vallmofrönen ger en härlig konsistens.
 
En ljuvlig vaniljsmakande kaka fylls med en riktigt smörig glasyr, både i och ovanpå.
 
Kanske min allra bästa kaka! Banan och och choklad i kombination är ju magiskt gott. 
 
Kaneltoscatäcket är helt makalöst gott och tillsammans med den mjuka kakan och de söta päronen är nog det här höstens bästa kaka.
 
En riktig klassiker som alltid funkar, jul eller inte. Kryddig, mjuk, fluffig och alldeles ljuvlig. 


Ni har väl inte tröttnat på äppelrecept än? Jag hoppas inte det, för jag har fortfarande åtminstone tre riktigt bra äppelrecept på lager. Jag har nämligen hittat ett äppelträd här i kvarteren med så himla goda äpplen. Söta, saftiga och krispiga. Trädet står i en trädgård till ett hyreshus där ingen verkar ta vara på äpplena (de ligger i drivor!), så jag brukar smyga förbi och palla med mig ett gäng varje gång jag går förbi. Det är ju verkligen synd att så fin frukt bara ligger och ruttnar. Hur som helst så hamnade några av dessa godingar i en urgod äppelkaka jag gjorde i helgen. En slags kladdäppelkaka med mandelmassa. Ni hör ju? Kompakt och maffig och magiskt god med kanel, och så vaniljsås eller grädde till. Dessutom är den något jag (och antagligen alla andra utan diskmaskin) verkligen uppskattar; diskbesparande! Allt rörs nämligen ihop i en kastrull, med en visp.
 
Ska ni göra en enda äppelkaka i höst så tycker jag att ni ska satsa på den här! Vill ni göra en egen vaniljsås till finns recept på det HÄR.
 
 
Äppelkladdkaka med mandelmassa

150 gr smör
1 3/4 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
150 g mandelmassa
ca 3 äpplen
2 tsk kanel
2-3 msk pärlsocker

Smält smöret i kastrull. Rör i socker. Blanda sen i mjöl, bakpulver och mjölk. Grovriv mandelmassan och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skala och klyfta äpplena och stick ner i smeten. Strö över kanel och pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen för att den ska sätta sig rejält. Servera med vaniljsås, eller grädde om du föredrar det!

 


När jag var liten hade vi som tradition i min familj att den som fyllde år fick önska mat på födelsedagen, och jag valde nästan alltid pasta carbonara. Det var det godaste jag kunde komma på. Och jag är inte sen att hålla med mitt 10-åriga jag, för jag tycker fortfarande att carbonara är makalöst gott. Kanske den allra godaste pastarätten? Och inte blir det sämre för att man gör en vegetarisk variant av det. Jag har tidigare bytt ut baconet mot svamp, antingen kantareller eller champinjoner, vilket är riktigt gott. Men i helgen testade jag att ersätta baconet med soltorkad tomat, och banne mig, det var nog ännu godare! Viktigt är att inte snåla på parmesanen eller svartpepparen! Några mangoldblad piffar till rätten ytterligare. 
 
 
Carbonara med soltorkade tomater (4 port.)
4 port. spagetti
1 liten burk soltorkade tomater
4 äggulor
1,5 dl grädde
1 dl riven parmesan + extra till topping
salt & svartpeppar
ev. röd mangold
 
Koka pastan. Strimla tomaterna. Vispa ihop äggulor, grädde, riven ost, salt och peppar. Häll av den kokta pastan och vänd ner tomaterna och äggblandningen. Servera direkt med extra parmesan, svartpeppar och mangold.
 
 


När jag planerar vad jag ska laga för mat så utgår jag ofta från en råvara som jag är sugen på för tillfället. Det kan vara en grönsak, en krydda eller kanske en ost. När jag komponerade grytan i receptet nedan utgick jag ifrån att jag var sugen på persilja. Färsk, mörkgrön och frasig kruspersilja ville jag hemskt gärna äta och började klura. En gryta är ju gott nu på hösten, och i frysen har jag kokta sojabönor. Böngryta får det bli! Jag är inte så sugen på att ha gryn eller ris till, så jag blandar istället i potatis direkt i grytan. Persilja är gott ihop med citron, så det får det också bli. Och så stekta halloumikuber på toppen, bara för att halloumi är så rysligt gott. Och sådär ja, då var grytan klar, och gott blev det! Riktigt gott faktiskt, så det här tycker jag verkligen att ni ska testa!
 
 
Böngryta med citron & persilja (4 port.)
1 gul lök
500 g potatis
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk creme fraiche
1 citron, skal och saft
3 dl kokta sojabönor
1 kruka persilja
salt & peppar
1 paket halloumi (200 g)
 
Skala och hacka lök. Fräs i en gryta i lite olja tills löken blivit mjuk och glansig. Skala och tärna potatisen och stek med löken några minuter. Slå på vatten och buljong och låt koka tills potatisen är mjuk. Rör ner creme friach, citron och sojabönor. Låt blir varmt. Klipp ner persilja och smaka av med salt & peppar. Tärna och stek halloumin och toppa grytan med.
 
 


Varför är torsdagar en soppdag egentligen? Var kommer den traditionen ifrån? Oavsett så tycker jag att det är en mysig rutin att ha- sopptorsdag. Soppa är ju så bra på så många sätt. Det är t ex perfekt at göra dagen innan och sen ställa in hela kastrullen i kylen, för att sen bara ta fram den och ställa på spisen dagen efter när det vankas middag. Ett bra knep är att under tiden man lagar kvällens maträtt koka ihop en soppa på sidan av. När man ändå har skärbrädor och kastruller framme kan man ju lika gärna hacka en extra lök och röra i en till gryta, och vips har du morgondagens middag klar! Förutom att vara snabblagad vardagsmat tycker jag även att soppa är trevligt att bjuda på om man har gäster. Enkelt att göra till många och går att lyxa till med till exempel nybakat bröd med god ost, färska kryddor att strö över soppan och en klick creme fraiche eller yoghurt.
 
Mitt senaste hopkok är denna höstiga linssoppa med kokosmjölk, morötter och lime. Med ingefära, gurkmeja och vitlök som alla tre sägs ha någon slags antiinflammatorisk egenskap så blir det ju en riktig mota-bort-förkylnings-soppa. Kan ju vara värt att testa nu i sjukdomstider. Men framför allt är den himla god, så jag tycker att ni ska testa den mest av den anledningen.
 
I kategorin SOPPA hittar ni över 25 andra sopp-recept att testa i höst. 
 
 
Linssoppa med kokosmjölk & lime (6 port.)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor
ca 2 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja

1 tsk cayennepeppar


2 morötter
3,5 deciliter röda torkade linser

2 grönsaksbuljongtärningar
4-5 deciliter vatten
3 deciliter kokosmjölk

1 lime, saft & skal

salt & svartpeppar


ev. färska örter, t ex timjan och/eller persilja

ev. matyoghurt


Skala och hacka löken fint och fräs i olja tills den mjuknat. Skala och finhacka vitlök och riv ingefäran. Låt fräsa med löken någon minut. Rör i tomatpuré och kryddor och låt fräsa med en kort stund. Skölj linserna och skala och grovriv morötterna och lägg i grytan. Tillsätt buljong, vatten och kokosmjölk. Koka upp och låt soppan sjuda 10-15 minuter, tills linserna och morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar och späd ev soppan med lite vatten om den känns för tjock.


Strö över lite hackade örter och servera med en klick yoghurt.



På senare år har ju verkligen trenden med hamburgare riktigt exploderat. Fancy hamburgerrestauranger med högrevsburgare och parmesanlungade pommes frites ploppar upp i varje gathörn, och de mest ansedda kockarna gästspelar hos hamburgerkedjorna med sina egna favoritrecept på hamburgare. Och det är ju kul, för hamburgare är ju så fasligt gott, och som tur är erbjuder ju de flesta restauranger och snabbmatskedjor även vegetariska alternativ. Men köpehamburgare i all ära, de allra godaste gör man ju faktiskt helt själv. Variationsmöjligheterna är ju näst intill oändliga, både gällande burgare och tillbehör, så här har jag samlat mina sex bästa vegetariska hamburgerrecept för att ge er lite vägledning i hamburgerdjungeln. Kanske något att testa nu till helgen? 
 
Några goda tillbehör:
Recept på hamburgerbröd finns HÄR.
Recept på hemmagjord ketchup finns HÄR.
Recept på picklad rödlök finns HÄR.
Recept på karamelliserad rödlök finns HÄR.
Recept på vitlksmajonäs finns HÄR.
 
Här utgörs själva burgaren av den stora svampen portabello som marineras och steks och serveras med stekt ananas, guccamole och rödlök.
 
Smakrik parmesan och frasigt ströbröd ger aubergineskivor ett härligt skal och blir urgott ihop med tomat, ruccola och egengjord dressing.
 
Med quinoa får man burgare med perfekt konsistens. Servera med aioli och pommes frites!
 
Mitt senaste tillskott i de vegetariska hamburgerfamiljen. Halloumi som paneras i panko och steks riktigt frasiga. Srirashamajonäs och jalapenos ger lite hetta och urgod smak.
 
Svarta bönor och rostade solrosfrön bildar en knaprig burgare med bra tuggmotstånd. Servera ed rostat surdegsbröd och en härligt krämig coleslaw.
 
Guccamole, tomat, groddar och så en burgare gjord på röda linser, matvete och spiskummin blir en fräsch, matig och riktigt god hamburgare.


En tomatsoppa är något som kan bli precis hur trist som helst, i synnerhet om man följer något eländigt 5-minuters recept utan kryddor eller omtanke. Men om man lägger ner en gnutta omsorg, smaksätter ordentligt och låter soppan ta åtminstone en halvtimme att laga, då kan tomatsoppa bli en riktigt härlig middag. Toppar man dessutom soppan med en krämig mozzarella och pigga spenatblad så blir det en riktig delikatess. Några viktiga saker att tänka på för att få till en riktigt god tomatsoppa är att steka löken länge på medelvärme tills löken blivit mjuk och nästan genomskinlig, då ger den mest och bäst smak. En skvätt honung eller lite strösocker tar bort den allra spetsigaste syrligheten i tomaterna och lite grädde rundar av smaken ytterligare. Och buljongen! Kanske det viktigaste. Snåla inte med den, det är där mycket av smaken sitter! Jag använder alltid ekologisk grönsaksbuljong i pulverform, t ex Kung Markattas, som är lätt att dosera. 
 
Så, nu har ni fått mina bästa tips. Nu är det bara att köra igång!
 
 
Mustig tomatsoppa med mozzarella & spenat (4 port.)
1 gul lök
2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk basilika
2 msk oregano
1 msk timjan
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande i pulverform
1 msk honung eller socker
salt & svartpeppar
1 dl grädde
 
2 bollar mozzarella
1/2 påse babyspenat
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken några minuter i olivolja tills den blivit mjuk och glansig. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till. Rör ner tomatpuré och kryddor och fräs någon minut. Slå på krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong och låt koka ca 20 min. Mixa slät och smaka av med socker/honung, salt och peppar. Tillsätt grädden. 
 
Servera soppan med mozzarellan riven i bitar och spenaten, och gärna ett gott bröd till!
 
 
 


Det bästa med paj, förutom att det är väldigt gott, är nog att det går att variera så otroligt mycket. Det är den perfekta kylskåpsrensarmaten, och dessutom den perfekta nybörjarmaten om man är ovan att laga mat utan recept. och vill träna sig på att improvisera. Det som behövs till en paj är pajdeg, vilket är världens enklaste recept, äggstanning och någon fyllning. Äggstanningen gör man på ägg och antingen mjölk och/eller grädde och fyllningen kan vara i princip vad som helst. Det är här kreativiteten kommer in!
 
I princip alla sorters grönsaker funkar fint; paprika, squash, aubergine, tomat, grönkål, majs, broccoli, soltorkade tomater, spenat, oliver... Och så lök såklart! Gul lök, purjolök, vitlök, schalottenlök, rödlök. Och svamp; kantareller, champijoner, skogschampinjoner, portabello. Lök och svamp och de flesta grönsaker mår bra av stekas mjukt i lite olja innan de läggs i pajskalet, för bästa smak och konsistens. Sen tycker jag att ost är en given ingrediens i paj och där funkar det ju dels med vanlig riven ost, t ex prästost, men även fetaost, getost, färskost och ädelost blir fantastiskt gott i paj.
 
Så det är bara att prova sig fram. Paprika, squash, rödlök och fetaost? Gott! Majs, purjolök och färskost? Mums! Grönkål, vitlök och ädelost? Perfekt! Eller som här nedan; kronärtskocka, babyspenat och prästost. Receptet kommer här:
 
 
Paj med kronärtskocka & babyspenat (4-6 port.)
125 g kallt smör
3 d vetemjöl
2-3 msk iskallt vatten
 
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt & svartpeppar
 
3 dl riven prästost, eller annan smakrik ost
1 gul lök
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g 
1 påse babyspenat, 70 g
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig pajdeg. Lägg i kylen i minst 30 min. Kavla sedan ut och kl' en pajform med. Nagga och förgrädda i 200 g i 10 min. 
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
 
Skala och hacka löken. Stek mjuk i lite olja tills den blivit glansig. Stek med babyspenaten tills den krympt ihop. Dela kronärtskockorna i mindre bitar och lägg fördela i pajskalet tillsammans med lök, spenat och riven ost. Slå över äggstanningen och grädda i ca 30 min tilsl pajen fått fin färg och "stannat" i mitten. Låt gärna stå 15 minuter under lock eller folie så att pajen sätter sig och blir mindre vattning.
 
 
 
 
 


I helgen som gick gjorde vi pizza till lördagsmiddag och jag utbrast då "varför äter vi inte alltid det här?!". Det är ju så himla gott med pizza i allmänhet och hemmagjord sådan i synnerhet. När man bakar den själv kan man ju dessutom variera pålägget och testa nya, goda kombinationer. Några favoritpizzor sen tidigare är ädelost & fikon, aubergine och pesto och körsbärstomat & mozzarella. Alla mina pizzarecept hittar ni under kategorin Paj & pizza. Men vad la jag då för godsaker på pizzan den här gången som fick mig att vilja äta denna maträtt varje dag? Jo, detta: ugnstorkade tomater, getost, gul lök, rostade solrosfrön, ruccola och honung. En ljuvlig kombination! Och här kommer mina bästa pizzatips:
 
* Satsa på att göra en god tomatsås. Alltså, det är klart att det funkar att blanda tomatpuré och ketchup, köpa färdig sås eller mixa ihop krossade tomater med kryddor. Men, det gör så mycket att koka en riktigt god sås med lök som fått steka länge, mycket kryddor, lite socker och gäna en skvätt balsamvinäger. Mitt bästa recept på tomatsås hittar ni nedan.
 
* Sätt in en plåt i ugnen när den är varm så att plåten värms upp. Fös sedan över pizzan, på sitt bakplåtspapper, på den heta plåten, och grädda sedan pizzan. Då gräddas pizzan även underifrån och blir frasigt god.
 
* Grädda pizzan på ugnens högsta värme.
 
* Toppa gärna den färdiggräddade pizzan med färska kryddor eller sallad, t ex ruccola eller babyspenat för fräschör och lite krispighet.
 
 
Getostpizza med ugnstorkade tomater (2 bakplåtsstora)
 
Deg:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
ca 7 dl vetemjöl
 
Tomatsås:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 förp. krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk basolika
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
salt & peppar
 
Topping:
1 ask körsbärstomater
200 g getost
1 gul lök
5 dl riven ost, t ex mozzarella eller prästost
en näve rostade solrosfrön
ruccola
honung
 
Degen: Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt, olja, honung och mjölet och arbeta ihop till e smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 45 min. Kavla ut till två bakplåttsstora pizzor och lägg på bakplåtspapper.
 
Tomatsåsen: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek glansigt i olivolja i ca 10 min. Tillsätt tomatpuré och kryddor och fräs några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop i några minuter. Mixa slätt.
 
Halvera körsbärstomater och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och strö över lite salt och socker. Rosta i ugnen på 150 g i ca 1 timme tills tomaterna skrumpnat ihop.
 
Bred tomatsås på pizzan och strö över osten. Lägg på tomaterna, getost och strimlad lök. Grädda enligt tipset ovan och toppa sedan med rostade solrosfrön, ruccola och flytande honung. Hugg in!
 


Förra veckan var det, som ni säkert noterade, kanelbullens dag. Och nog för att kanelbullar är goda nog för att få en egen dag tilldelade sig, men jag har hittat ett bakverk som kanske kan peta ner kanelbullen från sin tron, nämligen kanelbullekladdkakan! Ja, ni läste rätt, en hybrid mellan godsakerna kladdkaka och kanelbulle och resultatet blev makalöst gott. Jag har tidigare gjort en kanelbullesockerkaka, men det här var snäppet godare. En kladdig kaka med smak av kardemumma med en kanelrippel i, och så pärlsocker på toppen såklart. Som härligt kladdig bulldeg, fast ännu godare! Servera med vispad grädde och avnjut det godaste ni ätit på år och dar, det kan jag nästan lova!
 
Idén har jag (tyvärr) inte kommit på själv utan det kommer från bloggen Fixa själv.
 
 
Kanelbullekladdkaka

200 g smör
3 dl strösocker
2 tsk mortlad kardemumma
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl


25 g smör
2 msk strösocker
2 msk kanel


pärlsocker

Smält smöret och låt det svalna något och rör ner socker och ägg. Tillsätt kardemumma och mjöl och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 


Smält smöret till rippeln. Blanda i socker och kanel. Häll den i en spiral över kaka likt mönstret på en kanelbulle. Börja i mitten. (Jag hällde smörblandingne i en liten mjölkkanna som jag sedan hällde ifrån för att lättare få en fin stråle.)


Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Den ska vara rejält kladdig i mitten, då blir den som godast!

 
 


Jag har fått ett sånt sug efter citron på senaste tiden. Jag vill ha det i all mat! Nästan i alla fall. Så fräscht och gott!  I den här pastan har den en viktig roll som huvudsaklig smaksättare, tillsammans med spenat. Färskost ger pastan en härlig krämighet och rostade solfrosfrön adderar kaprighet. Allt man kan önska av en snabb och smidig pastarätt helt enkelt. Rostade solrosfrön är för övrigt en mycket användbar ingrediens som gör sig bra på såväl pasta som salladstopping eller att strö över en gryta, eller bara äta som de är som snacks. Rosta några deciliter när du ändå är på gång och häll i en burk så är det bara att ta fram när det passar.
 
 
Citronpasta med spenat & färskost (4 port.)
ca 1 dl solrosfrön
4 port. pasta
200 g färskost
1 citron
1 påse babyspenat, ca 70 g
salt & peppar
 
Rosta solrosfrönen i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg. Koka pastan. Blanda färskosten med finrivet citronskal. Häll av pastan och blanda med färskosten. Vänd ner spenaten och smaka av med salt och peppar. Strö över solrosfrön och servera!
 
 


Äppelsäsongen är ju fortfarande i full blom och det finns ju så himmelens mycket gott man kan göra av denna godbit till frukt. Jag sökte på äpple i mitt eget arkiv här på bloggen för att se vad jag gjort senaste åren och det var faktiskt en hel del. (Söker efter t ex en råvara eller recept gör ni i den lilla rutan här till höger. --->) Så jag tänkte på passa på att tipsa några riktigt smarriga saker, t ex fyra olika pajer, en müsli, en kräm och ett bröd! Det trista med att tipsa om gamla inlägg är ju att bilderna för det mesta är under all kritik. Jag fotar ju fortfarande bara med min telefon, men kamerorna i dessa har ju utvecklats en hel del sen 2011. Så ni fåt stå ut med en del undermåliga bilder och så hoppas jag att ni ändå blir sugen på att klicka på recepten, och såklart baka eller laga något från dem. Så håll till godo, fjorton äppelrecept kommer här!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Recept i all ära, jag tycker att den allra roligaste matlagningen är när man får improvisera och knåpa ihop något lite på känn, gärna på det som finns hemma i kylskåpet och skafferiet, utan planering. Just för utmaningens skull, det blir ju så roligt när man får vara kreativ och testa sig fram. Det är något oerhört tillfredsställande i att fixa ihop en riktigt god gryta/paj/sallad/sås av vad man har hemma. Den här grytan är precis en sådan rätt där jag hivade i lite vad som fanns hemma och testade mig fram till en smakrik, värmande och härligt god currygryta. Blomkål och sojabönor är basen och kokosmjölk, vitlök och gul curry satte smak på det hela. Kokt ris till det och så var det klart!
 
Rosmarinkvisten är enbart för dekoration, det är inte rosmarin i grytan. (Jag gillar nämligen inte ens det, men den är fin som kryddväxt!)
 
Currygryta med blomkål & bönor (4 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
2-3 msk gul curry
1 litet blomkålshuvud
1 tsk sambal olek
1 burk kokosmjölk
1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ca 2 dl kokta sojabönor
maizena
salt & peppar
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en gryta. Fräs med curryn en stund. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och fräs med löken några minuter. Slå på kokosmjölk, vatten och buljong och klicka i sambal. Låt koka tills blomkålen är mjuk. Tillsätt bönorna och låt bli varmt. Red av såsen med lite maizena för tjockare konsistens och smaka av med salt och peppar. Ät med ris, bulgur, matvete eller något annat gryn.
 


I söndags blev vi bjudna på något så trevligt som söndagsmiddag hos min syster. Hon bjöd på ljuvligt god svamprisotto och vi konstaterade att söndagsmiddag är en fasligt trevlig bjudning att både gå på och hålla i. Att piffa till den annars kanske lite trista och snart-är-helgen-slut-kvällen med trevligt sällskap, god mat och gärna en liten dessert är ju en strålande idé. Jag skulle säga att det är det perfekta sättet att maximera helgen. Just den risotto vi bjöds på har jag inte receptet på, men en variant jag gjort tidigare hittar ni HÄR.
 
Men det var inte det jag skulle komma fram till, utan att den mat jag planerat att vi skulle äta på söndagen istället fick bli en ovanligt lyxig tisdagmiddag istället, och det är ju verkligen inte fy skam. Vad åt vi då till söndagsmiddag på en tisdag? Jo, frasiga svamp- och bönbiffar med klyftpotatis, gräddsås och smörstekt mangold. Ja ni hör ju vilken tisdagslyx. I biffarna mixade jag ner stekta champinjoner och sojabönor och smaksatte med vitlök och timjan och vände sedan i ströbrödet panko för att få en riktigt frasig yta. Krispig klyftpotatis och härligt gräddig sås blev perfekta tillbehör tillsammans med lite mangold som jag bara stekte lite snabbt i smör och flingsalt.
 
Gott gott gott kan jag sammanfatta det hela, riktigt gott! Ingen måltid man svänger ihop på en kvart utan det här kräver lite mer tid, men det är det verkligen värt. Så höstigt, mustigt, mättande och gott!
 
 
Frasiga svampbiffar (4-5 port.)
400 g champinjoner
2 dl kokta sojabönor
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk torkad timjan
1 svampbuljongtärning
2-3 msk vetemjöl
salt & peppar
 
ca 2 dl panko
olja att steka i
 
Skiva champijonerna och stek i en torr stekpanna tills de krympt och släppt ifrån sig vätska. Låt svalna. Mixa sammans med övriga ingredienser i en matberedare, förutom panko och olja. Forma till små biffar, ca 1 cm tjocka. Det ka vara en lös smet men som ändå går att forma till biffar. Vänd biffarna i panko och stek sedan i olja på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor. 
 
Gräddsås
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
soja
2 dl grädde
salt & peppar
 
Smält smöret och vispa ner mjölet. Vispa i vatten till en slät sås och tillsätt buljongen. Tillsätt grädde och soja efter smak (och färg) och låt koka några minuter. Smak av med salt och peppar.
 
 


Här kommer ett recept som kanske snarare är en påminnelse om en gammal goding, än något nytt och spännande. Jag pratar om den klassiska potatis- och purjolökssoppan, kanske den allra bästa soppan? Den uppfyller ju alla krav man kan ha på en vardagsrätt: billig, superenkel att laga, och såklart jättegod! Krämig och med mycket timjan och svartpeppar, och så en knäckemacka med ost till och höstens bästa vardagsmiddag är fixad. 
 
 
Potatis- och purjolökssoppa (4 port.)
1 gul lök
1 purjolök
4-5 potatisar
vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk torkad timjan
1 dl grädde
salt & svartpeppar
färsk timjan
 
Skala och hacka lök och purjolök. Frä i en kastrull i lite olja i några minuter på medelvärme tills löken blivit mjuk och glansig. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Fräs med löken. Slå på vatten, precis så att det täcker. SMula i buljong och torkad timjan. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa slät och tillsätt grädden. Späd ev med lite vatten eller mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
 
 
 


Förra helgen tillbringade jag hemma hos mina föräldrar och som vanligt kom jag hem med dubbelt så mycket packning som jag hade med mig dit. Denna gång kom jag hem fullastad med äpplen, potatis, mangold, squash, tomater och grönkål från trädgården. Förstår ni vilken lyx? Det är så härligt att fylla upp kylskåpet med alla dessa supernärodlade och ekologiska godsaker och sedan kunna plocka fram till matlagning och bakning. Grönkålen hamnade härom dagen i en riktigt god och snabblagad pasta. Med hjälp av lök och grädde blir grönkålen till en god pastasås och med lite knapriga, rostade solroskärnor på toppen är rätten fulländad. 
 
 
Pasta med grönkål och solrofrön (4 port.)
1 dl solrosfrön
4 port. spagetti
1 gul lök
grönkål, 8-10 "blad"
2 msk mjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt 
peppar
1 dl solrosfrön
 
Börja med att rosta solrosfrönen i en torr och het stekpanna. Ställ åt sidan. Skala och finhacka löken. Stek mjuk i en stekpanna eller traktörpana. Hacka grönkålen och stek med löken tills den krympt och mjuknat. Pudra över mjölet, vispa ihop mjölk och grädde och slå på grönkålen. Låt koka några minuter tills grönkålen är mjuk och såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan och servera med grönkålen och de rostade fröna.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se