Att koka ris (eller andra gryn) i grönsaksbuljong istället för vatten för mer smak är ju sen gammalt. Men att man kan koka ris i till viss del kokosmjölk var något helt nytt för mig! Det var nämligen precis vad jag gjorde igår, och det blev så himla gott. Lite extra krämigt och med en alldeles lagom fin smak av kokos. Det goda riset åt jag som tillbehör till en faktiskt ännu godare gryta. En gryta med sötpotatis och linser och helt fullproppad med smaker; vitlök, ingefära, röd curry, jordnötssmör (!) och persilja. Helt klart den godaste grytan jag ätit i höst, så jag rekommenderar er verkligen att göra den här! Smakrikt, kryddigt men ändå mjukt och snällt. Och dessutom är hela rätten vegansk som extra plus i kanten! Originalreceptet kommer från bloggaren Flora, men jag har ändrat på lite saker så min variant kommer här.
 
 
Sötpotatisgryta med kokosris (4-5 port.)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar
1 burk kokosmjölk
400 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
ca 2 msk riven färsk ingefära
2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime, skal och saft
persilja, gärna färsk
salt och peppar

 

jasminris
1/2 burk kokosmjölk
vatten
salt

 

Hacka lök och vitlök och stek mjukt i olja i en gryta. Rör ner currypastan och låt fräsa med. Skala och tärna sötpotatis och lägg i grytan. Tillsätt kokosmjölk krossade tomater, buljong ingefära, jordnötssmör och lime. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och persilja, gärna färsk.

Kokosriset: Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se