Även om jag verkligen verkligen längtar efter advent och jul nu så kan jag ändå lite drömskt tänka tillbaka på sommaren. Med en liten nyfödd bebis känns det som att sommarmånaderna verkligen bara rusade förbi så att jag knappt hann med. Och något jag verkligen inte hann med i somras var matlagning i allmänhet och grillning i synnerhet. Inte en enda grillmiddag tror jag att jag åt? Men, grillning eller inte, lite sommarsmaker går ju faktiskt att plocka fram ändå, november till trots. Eller vad sägs om marinerad halloumi, klyftpotatis, tzatziki och grönsallad med oliver? Halloumin får smak av citron, oregano och lite rökarom för att få en hint av souvlaki (ni vet kolgrillat kött) och träs upp på spett för att sedan stekas krispig i stekpannan. Så gott! Den briljanta idén att marinera halloumi och servera på spett fick jag av Tuvessonskan, som även gav mig tipset hur man uppgraderar sin tzatziki; tillsätt dill! En näve fryst dill i den vanliga tzatzikin blev verkligen en höjdare.
 
Hur som helst, en riktigt härlig kombination smaker som ger en hint av sommaren men som faktiskt passar alldeles ypperligt för att pigga upp i novembermörkret.
 
 
Halloumispett, klyftpotatis & dilltzatziki (4 port.)

Halloumispett

2 paket ( à 200 g) halloumi
3 msk oregano
saften från 1 citron
1 msk olivolja
4 grillspett

Dilltzatziki

3 dl turkisk/grekisk yoghurt
1/2 gurka
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk olivolja

3 msk dill 
salt & svartpepar

Klyftpotatis

potatis
olja
salt

 

Börja med klyftpotatisen. Tvätta och skär potatis i kuber. Klappa dem torra med hushållspapper. Lägg på en plåt och ringla över olja, vänd runt så att alla bitar täcks. Kör i ugnen på 200 grader i ca 30 min tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Salta.

Skär halloumin i kuber och lägg i en marinad av oreano, citronsaft och olivolja. 

Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och dill och smaka av med salt och peppar. 

Trä upp halloumin på spett och stek tills osten fått fin färg. Servera med klyftpotatisen, tzatzikin, sallad och gärna oliver!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se