Den här veckan har vi kört med utmaningen "Handla inte på hela veckan". Varken tid eller lust att handla har funnits, och dessutom åker vi bort till helgen vilket gjort att vi helt enkelt passat på att äta upp det som finns hemma. Nu såhär mot slutet av veckan börjar både kyl och frys eka rätt tomt, men vi har ätit gott och varit mätta hela veckan, så jag klagar inte. Dock har utmaningen inte inneburit några revolutionerande recept att bjuda på (omelett, pasta, tacos...), så i stället har jag sammanställt mina bästa rabarberrecept nu när rabarbern börjar närma sig sin högsäsong. Hoppas att ni hittar något gott att använda denna ljuvligt sötsyrliga grönsak, som det faktiskt är!
 
 
 
 


Även om vädret känns lite svajigt för närvarande så går vi ändå mot sommartider och därmed picknicktider! Jag tänker på en mysig kvällspicknick i en park, saft- och bullar på badstranden, en snabbsallad på en parkbänk på lunchen eller en heldag vid havet. Ljuvligt om ni frågar mig, för det finns väl knappast något härligare än att äta goda saker utomhus i fint väder? Därför har jag samlat ihop ett gäng recept som passar utmärkt att ta med i picknickkorgen, såväl matiga sallader och piroger som sötsaker och läskande saft.
 
Mitt bästa picknicktips, förutom dessa recept, är att ta med riktiga tallrikar, glas, koppar och bestick. Ta med några hemifrån som du inte är så rädd om, eller ta en sväng på loppis och köp på dig porslin som alltid får bo i picknickkorgen. Så mycket trevligare att duka uppp opch äta ifrån, än några sladdriga papptallrikar och klena plastgafflar. För extra lyx; passa på att köpa en duk på loppis som du dukar upp med på filten.
 
Glad picknick-säsong!
 
MATIGT
Ska man vara borta en hel dag eller vill ta med sig lunchen/middagen ut i grönsakn måste man ju ha med sig något matigt. Kalla sallader är ju en given favorit, liksom ljumma piroger. Värm på dem hemma och linda sedan in i folie och en kökshandduk så håller de sig varma länge. 
 
 
Grön linssallad med melon                               Gulbetasallad med fetaost och äpple                       
       
 
Svamp- och kesopiroger                                  Grönsaksfyllda piroger
 
BRÖD & SMÖRGÅS
Ett gott bröd till salladen eller att göra smrögåsar av tycker jag är ett måste på en picknick. Här har ni några av mina favoriter.
 
 
Mjöliga rågsiktsbräck                                         Mini-tekakor
 
 
Fyllt bröd med feta och tomat                         Morotsfrallor med havre
 
DRYCK
Varje picknick-korg kräver något kallt och läskande, till exempel rabarbersaft eller saft på citronmeliss. Fyll en flaska med saften och lägg i frysen en stund innan picknicken och låt bli halv-frys, så håller sig saften kall länge.
 
 
Rabarbersaft                                                     Frisk citronmelisssaft
 
SÖTT
En klassisk fika-picknick kräver förstås sina sötsaker och det ska vara frikabröd som inte är allt för kladdigt eller svårätet. Mjuka kakor, bullar och småkakor är perfekt!
 
 
Aprikoskaka med vallmo                                  Citron- och kokosdrömmar
 
 
Fyllda äppelbullar                                              Choklad- och dadelbollar
 


Jag känner mig ofta som en riktig pensionär när jag ska handla mat, för jag gör alltid en räd och kikar igenom veckans reklamblad för butiken jag ska handla innan jag planerar veckans mat. Numera är det ju så smidigt att man inte behöver ha någon fysisk reklam i brevlådan för att ta del av extrapriser och erbjudanden utan det går utmärkt att läsa reklambladen på nätet. Med vetskapen om vilka varor som är extra billiga kan jag få idéer om vad jag ska laga och göra smarta val av ingredienser. Jag tittar framför allt efter bra priser frukt och grönsaker och ekologiska produkter. Är det till exempel bra pris på ekologiska basvaror som jag ofta använder, t ex krossade tomater eller bönor, burkar jag passa på att köpa ett litet lager att ha hemma, så kan jag i äta både billigt och ekologiskt i längden.
 
 
Det jag skulle komma fram till med detta var att jag dök på aubergine till ett himla bra pris i veckan och det satte genast igång mina tankar om vad jag skulle göra med dem. Och det slutade med att jag gjorde två olika rätter; ratatouille som vi åt i libabröd med grönsaker och yoghurt och recetpet som kommer nedan, hamburgare med parmesanpanerad aubergine. Hamburgare är verkligen stor favorit hos mig, och dessa blev de godaste på länge! Frasiga, ostiga aubergineskivor tillsammans med grönsaker och en hemmagjord dressing fick ta plats mellan saftiga briochebröd. Succé! Sommarens bästa brugare skulle jag säga.
 
Originalreceptet hittade jag på ica.se men jag har som vanligt ändrat lite här och var. Någon mandel att panera i hade jag inte hemma utan tog istället vanligt ströbröd. Mozzarella som topping tyckte jag kändes lite mastigt när det redan är parmesan på burgarna, så det hoppade jag över. Istället gjorde jag en dressing på crème fraiche, yoghurt, sambal olek och vitlök som gjorde burgarna saftiga och gav mycket smak.
 
Parmesanpanerade aubergineburgare (4 port.)

1 aubergine
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
1,5 dl riven parmesanost
0,5 dl ströbröd mandel
olivolja att steka i


Dressing

1 dl creme fraiche
0,5 dl matyoghurt (turkisk, greskisk, rysk)
1 liten vitlöksklyfta
1-2 tsk sambal olek
salt & svartpeppar


Tillbehör

hamburgerbröd

rödlök
tomat
sallad
ruccola


Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Häll upp mjölet på en tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik, salta och peppra. Riv osten och blanda med ströbrödet på en tallrik. Vänd aubergineskivorna i mjölet, sedan i ägget och sist i parmesanblandningen. Stek skivorna gyllenbruna i omgångar i olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i en ugnsform/på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter i 175 grader.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av. Skölj sallad, skiva tomat och strimla löken. Montera ihop burgarna med 2-3 skivor aubergine i varje, grönsaker och toppa med dressing.
 
 


Förra helgen tilbringade vi i Malmö och Köpenhamn och åt så mycket gott, bland annat fantastiskt goda sallader. Det strålande vädret gjorde att suget efter varm mat höll sig borta, men desto mer lockade kall, fräsch sallad. Vi lyckades pricka in tre fullträffar; en vegansk sallad med bla quinoa och rödbetshummus, en vegetarisk ceasarsallad med avokado och rostade mandlar och någon typ av dansk råkostsallad med syrade morötter och ärthummus. Fasligt goda alla tre och gav mig rejält med salladinspiration. Så här kommer en riktigt god egenkomponerad variant med ingredienser som gjorde sig väldigt fint ihop: (ljummen) quinoa, rödbetor, sparris, babyplommontomater, machésallad, fetaost och hackade mandlar. Till det en honungs- och senapsvinägrett. En riktigt god blanding av såväl smaker som konsistenser, och vårig så det förslår. 
 
 
Quinoasallad med rödbetor och sparris (4 port.)
4 port quinoa
4 rödbetor
1 knippe sparris
1 ask coctail/babyplommontomater
1 paket fetaost
npågra nävar machésallad
1,5 dl mandel
 
1 dl rapsolja
1/2 dl vatten
1,5 msk vit balsamvinäger
2 tsk senap
2 msk honung
salt
 
Koka quinoan och låt svalna något. Koka, skala och klyfta rödbetorna. Dela sparrisen i mindre bitar och koka lätt. Dela tomaterna i kvartar och tärna fetaosten. Grovhacka mandeln. Blanda ihop alla ingredienser eller gör som jag gjort här, fördela allt portionsvis på tallriken. Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och smaka av. Servera till salladen.
 


Jag beöver väl knappast påpeka vilket fint väder det har varit senaste veckan? Jag gissar att alla är väl medvetna om det (liksom regnet som ska dra in till helgen...). Men hur som helst så har ju detta sommarväder krävt sommarmat, dvs mat som både innehåller somriga ingredienser och som går snabbt att laga. Så att man kan lägga all tid på att sitta ute och njuta av maten istället för att stå i köket. Denna pastarätt kan vi väl döpa till medelhavspasta eftersom den innehåller typiska medelhavssmaker; soltorkade tomater, aubergine, paprika, vitlök och färsk basilika. Addera creme fraiche för krämighet och servera med nykokt spagetti. Godare pasta får ni leta efter!
 
 
Somrig medelhavspasta (4 port.)
4 port. spagetti
1 aubergine
1 gul paprika
6 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
1 burk creme friache (2 dl)
1 dl vatten
1/2 buljongtärning (grönsak)
salt & svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika
 
Strimla aubergine, paprika och soltorkad tomat. Finhacka vitlöken. Börja med att fräsa aubergine i olivolja då en tar längst tid. När den börjar mjukna- tillsätt paprika, tomater och vitlök och låt fräsa tills allt är mjukt och fått lite färg. Slå på creme friache och atten och tillsätt buljongen. Låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att röra ner grovhackad basilika. Servera med nykokt spagetti.
 


Dern här ljuvligt kladdiga, sötsyrliga citronkladdkakan kan jag inte ta åt mig äran för, varken gällande receptet eller bakningen av en. Men ätit den har jag gjort, och något såhär gott vill jag inte låta er gå miste om! Receptet kommer från recepten.se och bakat har min pappa gjort. Två tips för extra god kaka är att låta kakan svalna och sedan låta den stå i kylen minst en timme innan servering så att den hinner sätta sig och bli riktigt kladdig och god. Och sist men inte minst, servera den definitivt med vispad grädde. Viktigt!
 
 
Citronkladdkaka

150 g smör
1 citron, ekologisk (annars- tvätta skalet noga)
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och strösocker fluffigt och vitt. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Tillsätt det smälta smöret och till sist mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kant, 20-24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25 minuter. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker och servera med vipsad grädde.

 



I min familj har vi en frekvent återkommande maträtt som vi kort och gott kallar plåt. Begreppet plåt innebär ugnsrostade grönsaker och rotsaker (på en ugnsplåt) som äts med exempelvis sallad och någon typ av kall sås. För extra lyx så smulas fetaost över plåten sista minuterna i ugnen. Alltså världens enklaste rätt som dessutom är både billig och väldigt god!
 
Nu när grillsäsongen börjar närma sig (eller kanske redan är här?) har jag passat på att uppgradera plåten lite, nämligen till en grillplåt. Till grillplåten väljer jag helt enkelt grönsaker som passar bra att grilla och rostar i ugnen tillsammans med en marinad på hickory smoke och honung för att få lite rökig, söt bbq-smak på det hela. Äts med fördel tillsammans med sval vitlöksyoghurt. Somrigt, supergott och massor av grillsmak utan att behöva köpe en enda kolbit eller rengöra ett enda grillgaller.
 
 
 
Somrig grillplåt (ca 4 port.)
700 g potatis, gärna delikatesspotatis eller annan liten sort
250 g champinjoner
1 squash
2 majskolvar
en näve körsbärstomater
olivolja
 
1/2 dl olivolja
3 msk flytande honung
hickory smoke efter smak
salt och svartpeppar
 
Blanda ihop marinaden. Tvätta och halvera potatisen. Halvera champinjoner och dela squashen i tjpcka halvmånar. Skär majskolven i tjocka skivor. Halvera körsbärstomaterna. Börja med att rosta potatisen i ca 225 grader tillsammans med lite olivolja tills de är halvmjuka. Lägg på squash och champinjoner på plåten och rosta ytterligare några minuter. Lägg tills sist på majs och tomater och ringla över marinaden och vänd rut så att alla grönsaker täcks  och kör ca 10 min till, gärna med grilleffekt på ugnen så att grönsakerna får fin färg. Man får gå lite på känn gällande tiderna för grönsakerna, det beror både på hur stora bitar grönsakerna är skurna i och vilken typ av ugn man har.
 
Ät med en god sallad, till exemepl gjord på färsk vitkål, och matyoghurt smaksatt med finriven vitlök, salt och peppar.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se