Lördagkväll är ju alltid en väldigt härlig stund på veckan, men under februari och mars tycker jag om dessa kvällar extra mycket eftersom det då råder Melodifestivalyra i sex hela veckor. Det blir så väldigt festligt och roligt, och ger en verkligen anledning att lyxa till varje melodifestivalkväll. Mysigt knytkalas, glittrande cocktailparty, tjusig finmiddag, det finns många sätt att förgylla kvällen. Igår var jag värd för festligheterna och går väl beskriva tillställningen som en mysig finmiddag kanske. Tvårätters middag med fördrink, men med efterföljande chipsmys i soffan. Kanske den allra bästa kombinationen? Menyn, som ni såklart ska få recept på, var följande:
 
Varmrätt: skaldjursrisotto med örtolja, krispig grön sallad och nybakat bröd med smör
Efterrätt: gräddig blodapelsinsorbet med vaniljmarinerade citrusfrukter
 
Urgott! Jag hade inte testat någon av rätterna tidigare och det blev till och med bättre än jag hoppats på! Risotton med räkor och musslor, persilja och dill, och såklart massor av parmesan kommer definitivt bli en ny favorit! En enkel örtolja, liten sallad och ett gott bröd till så är rätten helt komplett.
 
Recept på brödet och desserten kommer dyka upp i dagarna.
 
 
Skaldjursrisotto (6 port.)
500 g räkor med skal (frysta går bra)
1 kg blåmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 dl vitt vin
1 dl vatten
 
1 gul lök
olja at steka i
3 vitlöksklyftor
4,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
1,5 dl passerade tomater
3 msk tomatpuré
ca 8 dl hett vatten + skaldjursfond (dosera lite starkare än vad förpackningen anger)
2-3 msk smör
2,5 dl riven parmesanost
salt & peppar
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
 
Örtolja
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
1,5 dl olivolja
havssalt
 
Börja med skaldjuren. Tina och skala räkorna. Skölj och ansa musslorna (släng de som är trasiga eller som inte öppnar sig när du knackar den i bordet). Hacka lök och vitlök och fräs i en gryta. Lägg i musslorna, slå på vin och vatten och lägg på lock. Låt koka ca 2-3 minuter tills alla musslor öppnat sig. Ta grytan av spisen och låt svalna. Häll av spadet och skala ca 2/3 av musslorna och spara 1/3 med skal på. Lägg allt åt sidan.
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk och glansig i en gryta i olja i några minuter. Lägg i vitlöken och riset och låt fräsa någon minut. Slå på vinet och låt koka in. Tillsätt passerade tomater och tomatpuré. Slå på den varma buljongen, lite i taget allt eftersom den kokar in. Det tar ca 30 min. Riset ska vara krämigt men ha en liten kärna kvar. Rör ner smör och parmesan och smaka av med salt och peppar. Vänd ner skaldjuren och låt bli varma. Avsluta med blanda i grovhackad dill och persilja. 
 
Mixa ihop dill, persilja, olivolja och salt och servera till risotton.
 
Skaldjur, smör, parmesan och färska kryddor- kan det bli annat än gott?
 
Örtolja och sallad att servera till.
 
Och så en gryta full av goda smaker.

Kommentarer
Postat av: Veronica Wallgren

Åh vad gott!

2016-03-06 @ 18:19:11
URL: http://wallgrenveronica.blogg.se/
Postat av: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Mumsigt :)

2016-03-07 @ 19:56:47
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se