Härom dagen hade jag bakat en mazarinkaka med blåbär. Den hade blivit perfekt gräddad och såg så fin ut. Sen skulle jag bara ställa ut den på trappen med folie över för att svalna lite snabbare. Trist bara att folien inte satt åt tillräckligt hårt och att vi har en katt som äter precis allt, inklusive mazarinkaka. Så när jag ska skulle ta in kakan för att glasera den var det ett stort hål i den... Så jag fick helt enkelt skära bort hälften av kakan och sedan glasera den, och till sist servera den. Vilken besvikelse, men vilken mätt och nöjd katt sen. Hur som helst, katt-äten eller inte så blev det en makalöst god kaka med sprött skal fyllt med blåbär i botten och täckt av krämig mandefyllning och slutligen krispig glasyr överst. Det kommer inte dröja länge innan jag bakar den här kakan igen, men då långt ifrån sötsugna katter...
 
Originalreceptet är HÄRIFRÅN, men jag har gjort om det lite.
 
Den kvarvarande kakan...
 
Mazarinkaka

Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g smör
1 äggula


Fyllning

250 g blåbär
1/2 dl strösocker
250 g mandelmassa
2 ägg
100 g smör
2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker


Glasyr

2 dl florsocker

ca 2 msk kallt vatten


Kör vetemjöl, socker, smör och äggula till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter för en större och lägre kaka, ca 18 cm för en mindre och högre kaka). Tryck upp degen en bit på kanten, ca 3–4 cm. Ställ formen kallt i 30 min. Fördela blåbär och socker i formen. Kör mandelmassa, ägg, smör vetemjöl och socker i matberedaren till en slät smet. Bred ut smeten ovanpå blåbären. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 50-60 min. Täck med aluminiumfolie mot slutet. Låt kakan svalna några timmar, gärna över natten. Rör samman florsocker och vatten och bred glasyren på kakan. Låt stelna i kyl.


Kommentarer
Postat av: rememberthiis.blogg.se

Mums !!

2016-03-10 @ 10:16:04
URL: http://rememberthiis.blogg.se/
Postat av: Veronica Wallgren

Åh vad gott!

2016-03-10 @ 15:49:23
URL: http://wallgrenveronica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se