När jag inte riktigt vet vad vi ska äta här hemma, eller inte har handlat till något speciellt, så brukar det oftast sluta med samma typ av rätt; bönbiffar med en matig grynsallad och yoghurtsås. Det är nämligen något jag i princip alltid har ingredienser till, något som går att variera på en massa sätt och som alltid är gott! Kokta bönor brukar jag alltid ha i frysen. Det är perfekt att göra ett storkok bönor och frysa in i mindre förpackningar (typ creme fraice-burkar) så är det enkelt att ta fram vid behov. Om man inte hinner/orkar/vill oka bönorna själv funkar det förstås finfint med färdigkokta på burk eller tetra. Sen är det bra att mixa ihop bönorna med någon typ av bindemedel (ägg+ströbröd/havregry/potatismjöl) och smaksättning och steka på. Exempel på bönbiffar: gröna sojabönsbiffar, vita bönbiffar och kikärtsbiffar med soltorkade tomater
 
 
Grynsallad är helt enkelt någon typ av kokt gryn blandat med grönsaker. Till exempel matvete, mathavre, matkorn, couscous eller bulgur. Koka med en buljontärning i kokvattnet så blir det extra god smak! Låt svalna något och vänd runt med olivolja, salt, peppar och de grönsaker som finns i kylskåpet. Det är inte så noga utan hiva ner det som kan tänkas bli gott ihop. Här är några exempel:
 
Och så slutligen; yoghurtsås. Enklast av allt! Matyoghurt (turkisk/grekisk/rysk) och blanda med valfri kryddning. Vitlök, senap, chilisås, färska örter, mosad fetost... Det mesta blir gott! 
 
Så, med bönor i frysen, gryn i skafferiet och matyoghurt i kylskåpet så fixar du enkelt ihop en snabb, nyttig och framför allt god vegetarisk middag. Här är ett exempel från veckan som gått.
 
Svarta bönbiffar med matkornssallad och parmesanyoghurt (4 port.)

100 g solroskärnor
4 dl/ 2 förp kokta svarta bönor
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 tsk salt
svartpeppar

4 port. matkorn

1 grönsaksbuljontärning
1 förp. röd mangold-sallad

1 liten rödlök

2 tomater

olivolja

salt & peppar

 

2 dl matyoghurt

1/2 dl finriven parmesan

salt & peppar


Skölj bönorna och mixa (med stavmixer eller i matberedare) med solroskärnor, vitlök, persilja, ägg, potatismjöl, salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och stek tills biffarna fått fin färg på båda sidor.


Koka matkornen enligt förpackningen, tillsätt buljontärningen i kokvattnet. Häll av och låt svalna något. Klyfta tomaterna och strimla rödlöken. Vänd ner grönsakerna i matkornet, ringla över olivolja och salta och peppra. 


Blanda yoghurt med parmesan och smaka av med salt & peppar. 


Kommentarer
Postat av: Veronica Wallgren

Låter supergott!

2016-04-01 @ 05:33:30
URL: http://wallgrenveronica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se