När jag inte riktigt vet vad vi ska äta här hemma, eller inte har handlat till något speciellt, så brukar det oftast sluta med samma typ av rätt; bönbiffar med en matig grynsallad och yoghurtsås. Det är nämligen något jag i princip alltid har ingredienser till, något som går att variera på en massa sätt och som alltid är gott! Kokta bönor brukar jag alltid ha i frysen. Det är perfekt att göra ett storkok bönor och frysa in i mindre förpackningar (typ creme fraice-burkar) så är det enkelt att ta fram vid behov. Om man inte hinner/orkar/vill oka bönorna själv funkar det förstås finfint med färdigkokta på burk eller tetra. Sen är det bra att mixa ihop bönorna med någon typ av bindemedel (ägg+ströbröd/havregry/potatismjöl) och smaksättning och steka på. Exempel på bönbiffar: gröna sojabönsbiffar, vita bönbiffar och kikärtsbiffar med soltorkade tomater
 
 
Grynsallad är helt enkelt någon typ av kokt gryn blandat med grönsaker. Till exempel matvete, mathavre, matkorn, couscous eller bulgur. Koka med en buljontärning i kokvattnet så blir det extra god smak! Låt svalna något och vänd runt med olivolja, salt, peppar och de grönsaker som finns i kylskåpet. Det är inte så noga utan hiva ner det som kan tänkas bli gott ihop. Här är några exempel:
 
Och så slutligen; yoghurtsås. Enklast av allt! Matyoghurt (turkisk/grekisk/rysk) och blanda med valfri kryddning. Vitlök, senap, chilisås, färska örter, mosad fetost... Det mesta blir gott! 
 
Så, med bönor i frysen, gryn i skafferiet och matyoghurt i kylskåpet så fixar du enkelt ihop en snabb, nyttig och framför allt god vegetarisk middag. Här är ett exempel från veckan som gått.
 
Svarta bönbiffar med matkornssallad och parmesanyoghurt (4 port.)

100 g solroskärnor
4 dl/ 2 förp kokta svarta bönor
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 tsk salt
svartpeppar

4 port. matkorn

1 grönsaksbuljontärning
1 förp. röd mangold-sallad

1 liten rödlök

2 tomater

olivolja

salt & peppar

 

2 dl matyoghurt

1/2 dl finriven parmesan

salt & peppar


Skölj bönorna och mixa (med stavmixer eller i matberedare) med solroskärnor, vitlök, persilja, ägg, potatismjöl, salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och stek tills biffarna fått fin färg på båda sidor.


Koka matkornen enligt förpackningen, tillsätt buljontärningen i kokvattnet. Häll av och låt svalna något. Klyfta tomaterna och strimla rödlöken. Vänd ner grönsakerna i matkornet, ringla över olivolja och salta och peppra. 


Blanda yoghurt med parmesan och smaka av med salt & peppar. 



Långfredagen är här och påskhelgen är därmed i full gång. Kanske klurar ni fortfarande på om ni ska baka något gott till helgens fikastunder, eller kanske pyssla ihop eget godis till påskägget? Eller om det kanske vore gott med ett nybakat bröd till påsklunchen, och kanske något fint att dekorera med? I så fall har ni kommit helt rätt, för här kommer ett helt gäng med tips på smarriga saker att baka eller pyssla med under ledigheten. Håll till godo, och GLAD PÅSK!
 
BAKVERK
 
Banan-och chokladtårta                                Citronmazariner
 
 
Citronbiskvier                                                     Påskmuffins
 
 
Choklad- och mockatårta                                Persikopaj 
 
 
Citronmuffins med frosting                                Pavolvatårta med mascarponekräm
 
GODIS
 
Geléhjärtan                                                        Stekta ägg
 
 
Kokostryffelägg                                                 Violmarshmallows
 
 
Chokladdoppade marsipanägg                       Violkyssar
 
 
Mintkokosfudge                                                Aprikosfyllda mandelägg
 
BRÖD
 
Limpa med kallpressad rapsolja                       Dekorativt brytbröd
 
 
Dill- och citronknäcke                                        Gifflar
 
PYSSEL
 
Klä om ditt påskägg                                          Pappersägg
 


Mer påsksött kommer här! Den här är ett recept som jag har haft liggande i min "det här vill jag testa"-mapp i säkert två år. Jag vet inte varför det har tagit mig så lång tid att komma till skott. Men oavsett så var var det nu äntligen dags, och det var väl värt väntan, för det här är riktigt gott! En slags mazarinkaka/paj där botten är av gjord på mördeg som sedan fylls med en choklad- och mandelmassekräm och slutligen täcks med ett lager mörk chokladtryfffel. Låter det inte urgott? Det var det kan jag intyga! En riktig godiskaka som är perfekt att avluta en god påsklunch- eller middag med.
 
Ursprungsreceptet kommer från Gokväll/SVT. Där är kakan dock gjord i en långpanna så att bitarna blir fyrkantiga, medan jag använde en rund form med löstagbar kant för att få lite festligare "tårt-känsla" på kakan. 
 
 
Chokladmazarinkaka 
Mördegsbotten

225 g smör
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 nypa salt
1 äggula

Fyllning
150 g smör, mjukt
500 g riven mandelmassa
4 st ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Tryffeltäcke

½ dl grädde
1 msk starkt kaffe
100 g mörk choklad
2 tsk smör
påskgodis


Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare. Tillsätt gulan och mixa hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm, eller en springform med löstagbar botten (24 cm i diameter). Förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.

 

Vispa ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje. Rör ner kakaon. Häll smeten på mördegsbotten och grädda i 175 grader i ca 25-30 min tills fyllningen har stannat. Låt svalna. 

 

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och kaffe, häll det över chokladen, rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör till glasyren är helt slät och glansig. Bred glasyren över kakan och garnera med med godisägg.

 

 
 


Påsken är ju en härlig mathögtid på många sätt. Ägghalvor, goda sillar, Jansson, välfyllda påskägg och inte minst smarriga påskdesserter. Det som är roligt med påsken är ju att det finns utrymme för lite mer variation än exempelvis vid jul. Varför inte variera sig från år till år, eller kanske hitta en riktig favorit och skapa en egen traditionell påsdessert. I min familj har det till exempel blivit något av en traditon att äta påskpyntad budapestrulle till dessert efter påsklunchen. En himla trevlig, och god tradition som jag verkligen kan rekommendera. Annars kan jag även rekommendera ananas- och citronpaj som påskdessert. Påskigt ljusgul och fruktig, frisk smak i ett sprött pajskal. Gör en stor paj eller små minipajer så att alla får varsin portionspaj och servera med vispad grädde eller vaniljglass för en fulländad efterrätt.
 
 
Ananas- och citronpaj (8 minipjer eller en stor paj)

150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


2 dl crème fraiche

1 dl socker
2 msk vaniljsocker
skal och saft från 1/2 citron

1 ägg

250 g krossad ananas


Mixa ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform eller flera små. Förgrädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Rör under tiden ihop ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker ch citronksal- och saft. Låt ananaskrosset rinna av i en sil och rör sedan ner krosset i smeten. Bred ut fyllningen i pajskalet och grädda pajen ytterligare 20 minuter.

 

Vaniljglass är väldigt gott till!
 
Påskens godaste dessert är serverad.


I varenda mataffär svämmar det nu i dagarna över av påkgodis. Lösgodishyllorna bågnar av alla godsaker och det finns oändligt med godisägg i alla former och färger. Och visst ska man passa på att njuta av alla härligheter, men jag tycker att man även kan lämna en liten plats i påskägget till egengjort godis. Jag kan tycka att det är lite synd att påsken inte har samma traditon av hemmagjort godis som det är vid jul. Det finns ju så mycket gott och roligt man kan göra. Kolor, fudge och praliner passar ju nämligen minst lika bra i påskägget! Eller varför inte fluffiga, mjuka och söta marshmallows? Det kan låta jättekrångligt att göra egna marshmallows, och särskilt onödigt när det är så enkelt att köpa. Men det man inte vet då är att det 1) inte är svårt alls och 2) det blir hundra gånger godare. Som att äta nygräddade fuffiga moln, ungefär. 
 
 
Jag smaksatte hälften av mina marshmallows med citron och hälften med banan. Banansmaken kommer från en essens liknande de som finns i mataffären, t ex arrak eller mint. Bananessens, eller andra roliga smaker finns att beställa på nätet, t ex här. Men det går förstås bra att smaksätta sina marshmallows på enklare sätt, med t ex vaniljsocker eller citronsaft som receptet nedan. Våga testa, ni kommer inte att ångra er, och ni kommer kunna imponera på många med detta godis!
 
Citronmarshmallows (många)

2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk citronsaft (alt. essens)

gul hushållsfärg
neutral olja till formen
ca 2 dl florsocker att rulla bitarna i

digital kökstermometer


Blanda allt gelatinpulver med 1 1/4 dl av vattnet, låt detta stå och svälla i cirka 10 minuter. Tag under tiden fram en kastrull och ha i resterande mängd vatten (1 1/4 dl), socker, sirap och salt. Låt sockret och sirapen smälta på låg värme under konstant omrörning. Värm sedan sockerlagen till 120 grader. Häll försiktigt den heta sockerlagen över det svällda gelatinet. Tillsätt citronsaften. Rör klumpfritt och vispa sedan med elvisp i cirka 10 minuter eller tills det är riktigt vitt och väldigt kladdigt. Droppa i gul hushållafärg rör slarvigt runt så att smeten blir marmorerad.

 

Klä en liten form, cirka 20 x 30 cm med plastfolie och pensla den med olja. Olja en slickepott och bred ut den kladdiga smeten med hjälp av den. Låt stå i rumstemperatur ca 5 timmar och skär sedan i rutor med en oljad kniv. Rulla rutorna i florsocker.

 
Kladdiga kuber redo att rullas i florsocker.
 
 
Varsågod, påskens godaste godis är serverat!


Pasta med pesto är ju en riktig klassiker. Snabblagat och jättegott! Vill man förnya sig lite grann kan man testa att servera pastan med broccolipesto. Basilian ersätts med kokt broccoli och mixas ihop tillsammans med parmesan, solroskärnor, olivolja och kryddor till en krämig och härlig pesto med lite crunch i. Solroskärnorna rostas innan för att ge extra mycket smak till peston. Dessutom blir det en billigare pesto där lyxråvaror som färsk basilika och pinjenötter byts ut mot mer prisvärda alternativ. 
 
En billig, supersnabb och urgod pastarätt, vad mer kan man begära en måndagkväll?
 
Receptet kommer ursprungligen från coop.se.
 
 

Pasta med broccolipesto (4 port.)

4 port. pasta

1 dl solrosfrön
250 g broccoli
50 g riven parmesan
1 dl olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
salt och peppar

Koka pastan. Rosta frön i torr het panna. Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Mixa frön, broccoli och ost med stavmixer. eller i matberedare. Tillsätt olja till krämig konsistens. Tillsätt vitlök. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner peston i den nykokta pastan och servera gärna med lite extra hyvlad parmesan på toppen.

 

Ps. Håll utik här framöver, för från och med imorgon kör jag igång med påsktema och kommer bjuda på diverse påskiga sötsaker!



Såhär i vintertid, som det ju tyvärr är ett litet tag till i alla fall, så är det ju inte särskilt många grönsaker som är i säsong. Och är en grönsak inte säsong så blir det ofta både dyrt och smaklöst att använda den. Då heter räddningen kål, frysta grönsaker och konserverade grönsaker som både är billigare och många gånger godare än vattniga tomater och träiga gurkor. I den här grönsaksgrytan är det endast en halv paprika som står för det färska, resten är konserverade godsaker som bambuskott, vattenkastajer och minimajs. Tillsammans med en sötsyrlig sås och ris blir det en snabblagad och värmande god gryta med asiatisk touch.
 
 
Sötsyrlig grönsaksgryta (4 port.)
4 port. ris (gärna jasmineris)

1 msk sesamolja
1 röd chili
2 msk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 burk bambuskott
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 liten burk ananas i bitar + spadet 
1/2 paprika
ca 5-6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

2 msk tomatpuré

2 msk ketchup
2 msk japansk soya
salt & peppar
maizena 


Koka riset. Finhacka chilin, finriv ingefäran och finhacka vitlöken. Fräs i sesamolja i någon minut. Strimla paprikan och häll av de konserverade grönsakerna. Fräs dessa någon minut tillsammans med kryddorna. Häll på vatten så att det precis täcker grönsakerna och tillsätt sen resten av ingredienserna. Låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev mer kryddor/smaksättning. Red av såsen till önskad konsistens med lite maizena utrört i vatten. Servera med ris. 



 Kan ni tänka er kombinationen halloumi och tacos? Halloumitacos var nämligen precis vad vi åt igår! Eller ja, jag vet inte om det egentligen räknas som tacos då det inte är särskilt mycket taco över smakerna, det saknas både spiskummin och tomat, men tortillabröd med god fyllning är det i alla fall. Oavsett så är hemmagjorda vetetortillas fyllda med frasigt panerad och stekt/friterad halloumi, ananassalsa, sallad, picklad rödlök och vitlöksmajonäs numera fredagsfavoriten nummer ett! Det här måste ni verkligen testa! Räds inte de många momenten i receptet, det är inga svårigheter. Vill man göra det supernekelt för sig köper man färdig majonäs/aioli och färdiga tortillabröd, vill man fixa och trixa lite mer vispar man ihop sin egen majonäs (superenkelt!) och bakar brödet själv. Sen är detbara att snabbpickla lite rdlök, hacka ihop en salsa och panera halloumin. Gott kommer det bli oavsett, det kan jag lova!
 
Originalreceptet hittade jag på bloggen Vegokäk, men jag har ändrat en del på både innehåll och recept. 
 
 
Halloumitacos med ananassalsa (4 port.)
1 förp. halloumi (200 g)
3/4 dl vetemjöl
1 dl kolsyrat vatten
ca 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 tsk salt
cayennepeppar
rapsolja till stekning (ca 2 dl)
 
Picklad rödlök
1 rödlök
1/4 dl ättika
1/2 dl socker
0,75 dl vatten
 
Ananassalsa
1/2 färsk ananas
1/2 lime
1 liten chilifrukt
1/2 rödlök
flingsalt
 
Vitlöksmajonäs
1 äggula (rumstempererad)
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja (rumstempererad)
1 vitlöksklyfta
salt
 

Vetetortillas (8 st)
4 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
60 g smör
2 dl vatten

 

sallad
 
Rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ättika, socker och vatten i en katrull och koka upp. Slå över rödlöken och ställ kallt.
 
Salsa: Skala och tärna ananasen fint. Riv skalet och pressa saften ur limen. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rödlöken. Blanda allt och smaka av med salt.
 
Majonäs: Blanda äggula och vitvinsvinäger i en bunke. Vispa med elvisp och droppa samtidigt i oljan, lite i taget och häll sedan oljan i en tunn stråle tills det tjocknar och oljan "tar". Fortsätt vispa till en fluffig, gulvit majonäs. Riv i vitlöksklyftan och smaka av med salt.
 
Bröd: Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt smöret i små bitar och smula ihop. Ha i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt den vila några minuter innan den delas i åtta bitar som kavlas ut till rundlar, ungefär så stora som stekpannan. Stek bröden i torr, het stekpanna någon minut på varje sida. Lägg bröden mellan rena kökshanddukar så håller de sig mjuka.
 
Halloumi: Vispa ihop mjöl och kolsyat vatten och låt svälla i 10 minuter. Blanda planko, salt och cayennepeppar efter smak på en tallrik. Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka bitar och dela bitarna på längden till stavar. Doppa halloumin i mjölsmeten och sedan i panko. Lägg på en skräbräda och låt torka på ytan. Hetta upp en stekpanna med mycket olja i (så att det täcker halloumin ungefär upp till hälften), lägg i halloumin och stek/fritera dem gyllene på båda sidor. 
 
Ananassalsa, vtlöksmajonäs, picklad rödlök och sallad.
 
Panerad halloumi.
 
 Detta är alltså inte fiskpinnar utan något oändligt mycket godare; panerad och friterad halloumi!
 
Och så alla härligheter i en mjuk, nygräddad vetetortilla. Bara att hugga in!


Bland det trevligare med att vara värdinna för en middag är ju att få fina presenter från sina generösa gäster. I lördags fick jag inte mindre än fint förpackade söta vårblommor, ett helt gäng flaskor med lyxig alkoholfri must/cider i olika smaker och en kalaspåse med hemmagjort snacks. Det sistnämnda var det min syster som stod för. Förstår ni hur lyxigt det är att få hemmagjorda potatis- och sötpotatischips, sötsalta karamelliserade popcorn och knapriga saltade rostade mandlar? Det godaste snackset man kan tänka sig! Dessutom fint förpackat i cellofanstrutar med fina snören och etiketter. Givetvis frågade jag syrran om recept och tips, så att ni också kan få testa på dessa godsaker. Antingen för att mumsa i er själva, eller för att ge bort. Jag kan lova att det blir uppskattat!
 
 
Potatis- och sötpotatischips
potatis
sötpotatis
rapsolja (eller annan neutral matolja)
salt
 
Hyvla potatis och sötpotatis tunt på mandolin eller med ostyvel. Torka av skivornas yta lätt med hushållspapper. Hetta upp olja till ca 200 grader i en stor kastrull/gryta, t ex traktörpanna (och obs, ha ett lock nära till hands om oljan skulle bli överhettad, häll aldrig på vatten!). Släpp ner lite potatis i taget i oljan och fritera tills de blivit gyllenbruna och krispiga. Fiska upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fortsätt tills all potatis är friterad. Salta efter tycke och smak.
 
 
Karamelliserade popcorn
1 påse micropopcorn eller motsvarande mängd egenpoppade
3 dl strösocker
75 g smör
salt
 
Poppa popcornen. Häll sockret i en stekpanna och låt smälta utan omrörning. Rör ner smöret och häll sedan blandingen över popcornen och blanda runt så att de täcks. Smaka av med salt.
 
 
Salta, rostade mandlar
sötmandel 
salt
 
Superenkelt: Rosta mandel i en torr, het stekpanna tills de fått lite färg. Ta stekpannan från värmen och salta efter behag. Klart!
 
 
Så nu när det är fredag och allt tycker jag verkligena att ni ska passa på att testa någon av dessa godsaker! Själv ska jag smaska i mig resterna som finns kvar från förra helgen...
 


Härom dagen hade jag bakat en mazarinkaka med blåbär. Den hade blivit perfekt gräddad och såg så fin ut. Sen skulle jag bara ställa ut den på trappen med folie över för att svalna lite snabbare. Trist bara att folien inte satt åt tillräckligt hårt och att vi har en katt som äter precis allt, inklusive mazarinkaka. Så när jag ska skulle ta in kakan för att glasera den var det ett stort hål i den... Så jag fick helt enkelt skära bort hälften av kakan och sedan glasera den, och till sist servera den. Vilken besvikelse, men vilken mätt och nöjd katt sen. Hur som helst, katt-äten eller inte så blev det en makalöst god kaka med sprött skal fyllt med blåbär i botten och täckt av krämig mandefyllning och slutligen krispig glasyr överst. Det kommer inte dröja länge innan jag bakar den här kakan igen, men då långt ifrån sötsugna katter...
 
Originalreceptet är HÄRIFRÅN, men jag har gjort om det lite.
 
Den kvarvarande kakan...
 
Mazarinkaka

Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g smör
1 äggula


Fyllning

250 g blåbär
1/2 dl strösocker
250 g mandelmassa
2 ägg
100 g smör
2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker


Glasyr

2 dl florsocker

ca 2 msk kallt vatten


Kör vetemjöl, socker, smör och äggula till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter för en större och lägre kaka, ca 18 cm för en mindre och högre kaka). Tryck upp degen en bit på kanten, ca 3–4 cm. Ställ formen kallt i 30 min. Fördela blåbär och socker i formen. Kör mandelmassa, ägg, smör vetemjöl och socker i matberedaren till en slät smet. Bred ut smeten ovanpå blåbären. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 50-60 min. Täck med aluminiumfolie mot slutet. Låt kakan svalna några timmar, gärna över natten. Rör samman florsocker och vatten och bred glasyren på kakan. Låt stelna i kyl.



Just nu är jag extra förtjust i syrliga och friska desserter, gärna med frukt av något slag. Därför fick de bli en riktig citrusbomb till helgens efterätt, nämligen gräddig blodapelsinsorbet med vaniljmarinerad apelsin och blodapelsin. Glassen är alltså en slags blandning av sorbet och glass, en himla trevlig mix. Som en lite lenare sorbet, eller en lite friskare glass om man så vill. Glassen är förstås god att servera som den är men jag piffade till den med lite extra citrus i form av filéer apelsin och blodapelsin inlagda i en vaniljsmakande sockerlag. Sött men ändå fräscht. Perfekt avslut på en middag tycker jag. Det här är verkligen en supernkel, men ack så god, dessert som ni verkligen borde testa! Recepten kommer från bloggen Matplatsen från början.
 
 
Blodapelsinglass (4 port.)

2,5 dl socker
2,5 dl vatten
1 d pressad blodapelsin
saften från 1/2 citron

3 dl vispgrädde


Koka upp socker och vatten till en klar sockerlag. Ta bort från värmen. Häll i apelsin- och citronsaft, blanda i grädden (ovispad!) och häll i en burk med lock och ställ i frysen i minst 7 timmar.

 

Vaniljmarinerade apelsiner

1 dl socker
1 dl vatten
1/2 vaniljstång

2 apelsiner

2 blodapelsiner 


Koka upp socker, vatten och urskrapad vaniljstång till en simmig sockerlag. Låt svalna något. Skär bort allt skal från apelsinerna och skär ut filéerna. Lägg ned dem i sockerlagen och ställ i kylen några timmar innan servering.

 



Jag tycker att många rätter nästintill kräver ett gott bröd till, i synnerhet grytor och soppor men även en risotto tycker jag gör sig bra med bröd till. Så till helgens skaldjursrisotto bakade jag ett superenkelt vitt bröd som jag snurrade till små avlånga styckbröd. Bröd till mat tycker jag inte behöver vara så avancerat med olika smaksättningar eller mjölsorter utan det räcker bra med ett enkelt vetemjölsbaserat bröd. Det ka ju trots allt bara vara ett komplement till matens alla smaker. Och dessutom är nybakat bröd med smör på så orimligt gott att några extra finesser knappast behövs.
 
 
 
Snurrade styckbröd (ca 25 st)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
 
Smula jästen och lös upp den med vattnet. Rör ner olivolja, honung och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg som läpper från bunkens kanter. Täck med en handduk och låt jäsa til dubbel storlek, ca 1 timme. Häll ut degen på en mjölad yta och dela degen i ca 25 lika stora bitar. Tvinna varje degbit till en avlång snurr och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter och grädda sedan i 200 grader i ca 10-12 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.


Lördagkväll är ju alltid en väldigt härlig stund på veckan, men under februari och mars tycker jag om dessa kvällar extra mycket eftersom det då råder Melodifestivalyra i sex hela veckor. Det blir så väldigt festligt och roligt, och ger en verkligen anledning att lyxa till varje melodifestivalkväll. Mysigt knytkalas, glittrande cocktailparty, tjusig finmiddag, det finns många sätt att förgylla kvällen. Igår var jag värd för festligheterna och går väl beskriva tillställningen som en mysig finmiddag kanske. Tvårätters middag med fördrink, men med efterföljande chipsmys i soffan. Kanske den allra bästa kombinationen? Menyn, som ni såklart ska få recept på, var följande:
 
Varmrätt: skaldjursrisotto med örtolja, krispig grön sallad och nybakat bröd med smör
Efterrätt: gräddig blodapelsinsorbet med vaniljmarinerade citrusfrukter
 
Urgott! Jag hade inte testat någon av rätterna tidigare och det blev till och med bättre än jag hoppats på! Risotton med räkor och musslor, persilja och dill, och såklart massor av parmesan kommer definitivt bli en ny favorit! En enkel örtolja, liten sallad och ett gott bröd till så är rätten helt komplett.
 
Recept på brödet och desserten kommer dyka upp i dagarna.
 
 
Skaldjursrisotto (6 port.)
500 g räkor med skal (frysta går bra)
1 kg blåmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 dl vitt vin
1 dl vatten
 
1 gul lök
olja at steka i
3 vitlöksklyftor
4,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
1,5 dl passerade tomater
3 msk tomatpuré
ca 8 dl hett vatten + skaldjursfond (dosera lite starkare än vad förpackningen anger)
2-3 msk smör
2,5 dl riven parmesanost
salt & peppar
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
 
Örtolja
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
1,5 dl olivolja
havssalt
 
Börja med skaldjuren. Tina och skala räkorna. Skölj och ansa musslorna (släng de som är trasiga eller som inte öppnar sig när du knackar den i bordet). Hacka lök och vitlök och fräs i en gryta. Lägg i musslorna, slå på vin och vatten och lägg på lock. Låt koka ca 2-3 minuter tills alla musslor öppnat sig. Ta grytan av spisen och låt svalna. Häll av spadet och skala ca 2/3 av musslorna och spara 1/3 med skal på. Lägg allt åt sidan.
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk och glansig i en gryta i olja i några minuter. Lägg i vitlöken och riset och låt fräsa någon minut. Slå på vinet och låt koka in. Tillsätt passerade tomater och tomatpuré. Slå på den varma buljongen, lite i taget allt eftersom den kokar in. Det tar ca 30 min. Riset ska vara krämigt men ha en liten kärna kvar. Rör ner smör och parmesan och smaka av med salt och peppar. Vänd ner skaldjuren och låt bli varma. Avsluta med blanda i grovhackad dill och persilja. 
 
Mixa ihop dill, persilja, olivolja och salt och servera till risotton.
 
Skaldjur, smör, parmesan och färska kryddor- kan det bli annat än gott?
 
Örtolja och sallad att servera till.
 
Och så en gryta full av goda smaker.


I lördags blev vi spontant bjudna på langos- och melodifestivalkväll hos min syster och fick därmed (med nöje) ställa in den planerade lördagsmiddagen. Den intogs istället idag- lördagsmiddag på en onsdag, en sån lyx! Fylld pasta med svamp, broccoli och krämig sås toppat med färsk persilja är en riktig höjdare. Gott både till helgen och som lite lyxigare vardagsrätt. När jag köper champinjoner försöker jag alltid ta så små svampar som möjligt. Små, fasta och vita är de allra godaste, håll utkik efter dem!
 
Ps. De hemmagjorda langos syrran hade gjort var bland det godaste jag ätit, makalöst gott! Slukade tyvärr allt innan det fastnade på bild, men receptet hon gjorde enigt kommer i alla fall HÄRIFRÅN om ni vill testa. 
 
 
Svamppasta med broccoli (4 port.)
2 förp. fylld pasta (gärna fylld med svamp)
ca 300 g champinoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 nävar fryst broccoli
2 dl vatten
1 buljongtärning (svamp eller grönsak)
2 dl creme fraiche
salt & peppa
1 kruka persilja
 
Dela svampen och stek i torr stekpanna tills vätskan kokat bort. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs mjukt i olja i en stekpanna tillsammans med svampen. Tina broccolin och fräs med svampen. Slå på vatten, buljong och creme fraiche och låt koka några minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och peppar och kipp över en kruka persilja.
 
Färsk persilja och krispiga små champinjoner.
 
Svamp, lök och broccoli får fräsa ihop.
 
Lite riven ost på toppen är aldrig fel!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se