Den här våren bor jag inte längre på landet utan i stan och har därmed exakt noll tillgång till egen rabarber. Himla trist för mig som tycker att rabarbersaft, rabarberkräm och samtliga bakverk som innehåller rabarber är bland det bästa med försommar. Men tur då att jag har såväl snälla kompisar som kollegor som generöst delar med sig av sina plantor. Alltså, jag vet ju att det går att köpa rabarber i vilken matbutik som helst, men det är ju liksom inte samma... grej?
 
Hur som helst, av en kompis fick jag inte bara rabarber utan även nybakade muffins fyllda med päron och kolakräm, med smuldeg på toppen. Makalöst gott! Och jag tänkte genast att här skulle det även passa med en rabarberfyllning. Muffins+rabarber+smuldeg kan ju inte bli fel, och det blev det verkligen inte utan kalasgott! Ikväll packar jag ner dessa godbitar i picknickkorgen och äter dem vid Hjämarens strand i kvällssolen.
 
Originalreceptet med päron kommer från Ica.se.
 
 
Rabarbermuffins med smuldegstopping (ca 12 st)
Smuldeg

40 g smör
1 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt

 

Muffins
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

 

Ca 2,5 dl skivad rabarber


Smuldeg: Nyp ihop smör med havregryn, vetemjöl, socker och salt till en smulig deg. Ställ åt sidan.

Muffins: Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg, socker, vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten (vispa inte). Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet. Använd stadiga muffinsformar eller muffinsplåt för att förhindra att de flyter ut. Fördela rabarberbitar i vrje muffinsform och tryck ner dem lite med en sked. Toppa med smuldegen och grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 15-20 min, tills de fått fin färg.

Fyllda med smet och rabarber, bara smuldegen kvar...
 
Och så var det färdiga!
 

Kommentarer
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

såg riktigt goda ut

Postat av: Matilda Berlin

Men herre vad goda dom ser ut! Jag har lite samma probelm då jag flyttat hemifrån mamma och pappa som har stor trädgård med massa rabarber och nu bor i en lägenhet.
Men vi ska fira min syster student (hemma vid trädgården) så dom här muffinsen blir ju perfekta att testa då =)

Svar: Det låter härligt, hoppas att muffinsen blev bra!
Julia Hellquist

2016-06-08 @ 14:24:49
URL: http://matildaberlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se