Fredag idag och det kanske vankas tacos till middag? I så fall tycke jag att ni ska testa den bästa taco-varianten som finns, nämligen halloumitacos! Jag tipsade ju om detta för några månader sen och sedan dess har detta ätits många fredagkvällar. En riktig favorit har det blivit. Min syster som testat detta på min inrådan hävdar numera att hon inte kan äta något annat på fredagar. Så ni förstår ju hur gott detta är vilket gör att jag känner mig tvungen att tipsa om detta recept igen, om ni missade det förra gången. Senast jag gjorde rätten bytte jag ut ananassalsan mot magosalsa och den picklade rödlöken byttes mot picklad silverlök. Roligt att variera sig och precis lika gott! Och kom ihåg; rätten går att göra väldigt enkel genom att köpa färdiga tortillabröd och färdig aioli, så räds inte det långa receptet.
 
Originalreceptet kommer från bloggen Vegokäk.
 
 

Halloumitacos med mangosalsa (4 port.)
1 förp. halloumi (200 g)
3/4 dl vetemjöl
1 dl kolsyrat vatten
ca 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 tsk salt
cayennepeppar
rapsolja till stekning (ca 2 dl)

Picklad rödlök/silverlök
1 rödlök
1/4 dl ättika
1/2 dl socker
0,75 dl vatten

Mangosalsa/ananassalsa
1 mogen mango eller 1/2 ananas
1/2 lime
1 liten chilifrukt
1/2 rödlök
flingsalt

Aioli
1 äggula (rumstempererad)
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja (rumstempererad)
1 vitlöksklyfta
salt

Vetetortillas (8 st)
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
60 g smör
2 dl vatten

sallad

Rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ättika, socker och vatten i en katrull och koka upp. Slå över rödlöken och ställ kallt.

Salsa: Skala och tärna mangon/ananasen fint. Riv skalet och pressa saften ur limen. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rödlöken. Blanda allt och smaka av med salt.

Aioli: Blanda äggula och vitvinsvinäger i en bunke. Vispa med elvisp och droppa samtidigt i oljan, lite i taget och häll sedan oljan i en tunn stråle tills det tjocknar och oljan "tar". Fortsätt vispa till en fluffig, gulvit majonäs. Riv i vitlöksklyftan och smaka av med salt.

Bröd: Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt smöret i små bitar och smula ihop. Ha i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt den vila några minuter innan den delas i åtta bitar som kavlas ut till rundlar, ungefär så stora som stekpannan. Stek bröden i torr, het stekpanna någon minut på varje sida. Lägg bröden mellan rena kökshanddukar så håller de sig mjuka.

Halloumi: Vispa ihop mjöl och kolsyat vatten och låt svälla i 10 minuter. Blanda planko, salt och cayennepeppar efter smak på en tallrik. Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka bitar och dela bitarna på längden till stavar. Doppa halloumin i mjölsmeten och sedan i panko. Lägg på en skräbräda och låt torka på ytan. Hetta upp en stekpanna med mycket olja i (så att det täcker halloumin ungefär upp till hälften), lägg i halloumin och stek/fritera dem gyllene på båda sidor.

 

 

Kommentarer
Postat av: Isabell

Jaaa, detta är det godaste jag vet just nu!! Men kör alltid på mangosalsa och ibland med avokado också :)

Svar: Smart med avokado, klart att det passar till!
Julia Hellquist

2016-06-10 @ 22:43:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se