När man tröttnat på att ta med sig choklad, en blombukett eller ett doftljus till middagen vill jag slå ett slag för sticklingen! Alltså ett skott från en växt som man knipsat av och låtit rota sig, antingen först i vatten eller direkt i jorden. Det lilla skottet växer så småning om till sig och blir en ny, stor växt. Helt enkelt ett gratis sätt att få fler växter som ju kan vara ganska dyrt, och dessutom möjlighet att ge bort sin favoritväxt, men samtidigt ha den kvar själv. Inte så dumt alltså! Som present kräver sticklingen dock lite framförhållning då de flesta kott mår bra av att få slå rot i vatten i någon/några veckor innan den placeras i en kruka med jord. Men tar man ett gäng sticklingar och sätter i vatten så har man alltid ett litet förråd av småväxter att plocka med sig när  man som bäst behöver en liten gå-bort-pesent. 
 
HÄR finns en enkel och fin guide över hur du på bästa sätt tar sticklingar från dina växter. 
 
Detta lilla elefantöra fick min syster förra helgen när hon bjöd på middag. 


Något jag kan sakna i den vegeariska matlagningen är husmanskost. Det är liksom svårt att få till den typen av smaker utan vare sig kött eller fisk. Ni vet, potatis-och-sås-mat. Där passar sällan kikärtsbollar eller linsgrytor in, hur gott det än är i sig. Men ibland så springer man på ett sånt där urgott recept som passar strålande bra till potatis, gräddsås och kokta ärtor, och då smakar det fantastiskt! Svamp är det som framför allt sätter smaken på dessa biffar, tillsammans med morot, lök och oregano. Nästa gång ska jag testa att avända persilja som krydda, det kan nog nästan bli snäppet godae. Riktigt goda blev de i alla fall och som extra bonus smakar de minst lika bra dagen efter, vilket man verkligen inte kan säga om alla vegetariska biffar som har en tendens att bli torra vid uppvärmning. 
 
Receptet kommer från kokboken Vår gröna kokbok, en kokbok jag verkligen kan rekommendera! En rejäl kokbok med massor av vegetariska och veganska recept, såväl vardagsmat som festmat. En perfekt grund för den som vill börja laga mer vegetariskt, men även inspirerande för den inbitna vegetarianen. Hur som helst, till receptet!
 
 
Svampbiffar (ca 10 st)
400 g champinjoner
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
3 dl havregryn
1 äggula
1 dl grädde
 2 dl riven ost
salt & peppar
 
Skiva svampen, skala och riv moroten, skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i en stekpanna i ca 5 min tills det mjuknat. Lägg i en matberedare och kör npgra sekunder, det ska fortfarande vara bitar kvar. Rör ihop havregryn, äggula och grädde och låt svälla några minuter. Kör ner detta tillsammans med ost i svampblandingen så att det precis blandar sig. Salt och peppra. Forma smeten till ca 10 biffar och stek i smör/oljanågra minuter på varje sida tills de fått fin färg.
 
Servera förslagsvis med ugnsrostad färskpotatis, gräddsås och kokta ärtor. 
 
 
 


Smarriga salladsrecept kan man ju inte ha för många av såhär i sommartider, så här kommer just ett sådant. När jag komponerar en sallad (som huvudrätt) tycker jag att det är viktigt att blanda såväl smaker som konsistenser. Helst både något salt, något sött och något syrligt. Och så något krispigt, något mjukt och något knaprigt. Och så gärna en blanding av kallt och lite ljummet/varmt. Då blir salladen mer matig och betydligt godare och roligare att äta än om den mest består av kalla grönsaker. Såhär tänkte jag kring denna sallad:
 
Salt: Halloumi
Sött: Persikor
Syrligt: Citronvinägrett
Krispigt: Isbergssallad
Mjukt: Persikor
Knaprigt: Rostade mandlar
Kallt: Gurka och knipplök
Varmt: Quiona
 
Och det blev kalasgott! En riktig sommarsallad med allt man kan önska. Testa den snarast!
 
 
Halloumi- och persikosallad med citronvinägrett (4 port.)
4 port. kokt quinoa
isbergssallad
4 persikor
2 knipplökar
ca 10 cm gurka
1 näve sötmandel
1 paket halloumi (200 g)
 
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1/2 pressad citron
 
Koka quionan (gärna med en buljongtärning i vattnet) och låt svalna något. Den ska vara ljummen. Strimla isbergssalladen, kärna ur och klyfta persikorna, strimla löken, tärna gurkan. Rosta mandlarna i en torr, het stekpanna tills de fått lite färg och blivit knapriga. Skär halloumin i tärningar och stek gyllene. Vispa ihop olja, vinäger och citronsaft. Montera salladen med quinoa i botten, sedan isbergssallad, gurka, persikor och lök. Avsluta med den varma hallomin och mandlarna. Servera citronvinägretten till. 
 


Fredag idag och det kanske vankas tacos till middag? I så fall tycke jag att ni ska testa den bästa taco-varianten som finns, nämligen halloumitacos! Jag tipsade ju om detta för några månader sen och sedan dess har detta ätits många fredagkvällar. En riktig favorit har det blivit. Min syster som testat detta på min inrådan hävdar numera att hon inte kan äta något annat på fredagar. Så ni förstår ju hur gott detta är vilket gör att jag känner mig tvungen att tipsa om detta recept igen, om ni missade det förra gången. Senast jag gjorde rätten bytte jag ut ananassalsan mot magosalsa och den picklade rödlöken byttes mot picklad silverlök. Roligt att variera sig och precis lika gott! Och kom ihåg; rätten går att göra väldigt enkel genom att köpa färdiga tortillabröd och färdig aioli, så räds inte det långa receptet.
 
Originalreceptet kommer från bloggen Vegokäk.
 
 

Halloumitacos med mangosalsa (4 port.)
1 förp. halloumi (200 g)
3/4 dl vetemjöl
1 dl kolsyrat vatten
ca 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 tsk salt
cayennepeppar
rapsolja till stekning (ca 2 dl)

Picklad rödlök/silverlök
1 rödlök
1/4 dl ättika
1/2 dl socker
0,75 dl vatten

Mangosalsa/ananassalsa
1 mogen mango eller 1/2 ananas
1/2 lime
1 liten chilifrukt
1/2 rödlök
flingsalt

Aioli
1 äggula (rumstempererad)
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja (rumstempererad)
1 vitlöksklyfta
salt

Vetetortillas (8 st)
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
60 g smör
2 dl vatten

sallad

Rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ättika, socker och vatten i en katrull och koka upp. Slå över rödlöken och ställ kallt.

Salsa: Skala och tärna mangon/ananasen fint. Riv skalet och pressa saften ur limen. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rödlöken. Blanda allt och smaka av med salt.

Aioli: Blanda äggula och vitvinsvinäger i en bunke. Vispa med elvisp och droppa samtidigt i oljan, lite i taget och häll sedan oljan i en tunn stråle tills det tjocknar och oljan "tar". Fortsätt vispa till en fluffig, gulvit majonäs. Riv i vitlöksklyftan och smaka av med salt.

Bröd: Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt smöret i små bitar och smula ihop. Ha i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt den vila några minuter innan den delas i åtta bitar som kavlas ut till rundlar, ungefär så stora som stekpannan. Stek bröden i torr, het stekpanna någon minut på varje sida. Lägg bröden mellan rena kökshanddukar så håller de sig mjuka.

Halloumi: Vispa ihop mjöl och kolsyat vatten och låt svälla i 10 minuter. Blanda planko, salt och cayennepeppar efter smak på en tallrik. Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka bitar och dela bitarna på längden till stavar. Doppa halloumin i mjölsmeten och sedan i panko. Lägg på en skräbräda och låt torka på ytan. Hetta upp en stekpanna med mycket olja i (så att det täcker halloumin ungefär upp till hälften), lägg i halloumin och stek/fritera dem gyllene på båda sidor.

 

 


Nu var det länge sen jag bjöd på något pyssligt eller kreativt som inte innebär mat. Jag har nämligen levt i flyttlådor senaste tiden och därmed har det mesta i pysselväg legat på is. Det har helt enkelt inte varit läge för fina dukningar, inredningsinspiration eller pyssel (jag vet knappt var jag har en sax?). Men flyttlådor eller ej, lite piff och flärd behövs ju ändå och vad är då enklare än att bege sig ut och plocka sirliga försommarblommor och sätta i vas? Att ta en cykeltur på kvällskvisten och plocka hundkex och klöver i olika diken i kvällssolen är nog min absoluta favoritsyssla på sommaren. Världens bästa gratisnöje! Och se så fint det kan bli av lite vildvuxna dikesblommor: Bättre än den lyxigaste butiksbuketten tycker jag.
 
 
 
 
 
Hundkex, daggkåpa, rödklöver och så den där lila lite fluffiga blomman som ser ut som ett lila kundkex. Den är så fin och doftar så gott- men vad heter den? Är det någon som vet? Somrig, fluffig och alldeles ljuvlig blev buketten hur som helst. 
 


Den här våren bor jag inte längre på landet utan i stan och har därmed exakt noll tillgång till egen rabarber. Himla trist för mig som tycker att rabarbersaft, rabarberkräm och samtliga bakverk som innehåller rabarber är bland det bästa med försommar. Men tur då att jag har såväl snälla kompisar som kollegor som generöst delar med sig av sina plantor. Alltså, jag vet ju att det går att köpa rabarber i vilken matbutik som helst, men det är ju liksom inte samma... grej?
 
Hur som helst, av en kompis fick jag inte bara rabarber utan även nybakade muffins fyllda med päron och kolakräm, med smuldeg på toppen. Makalöst gott! Och jag tänkte genast att här skulle det även passa med en rabarberfyllning. Muffins+rabarber+smuldeg kan ju inte bli fel, och det blev det verkligen inte utan kalasgott! Ikväll packar jag ner dessa godbitar i picknickkorgen och äter dem vid Hjämarens strand i kvällssolen.
 
Originalreceptet med päron kommer från Ica.se.
 
 
Rabarbermuffins med smuldegstopping (ca 12 st)
Smuldeg

40 g smör
1 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt

 

Muffins
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

 

Ca 2,5 dl skivad rabarber


Smuldeg: Nyp ihop smör med havregryn, vetemjöl, socker och salt till en smulig deg. Ställ åt sidan.

Muffins: Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg, socker, vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten (vispa inte). Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet. Använd stadiga muffinsformar eller muffinsplåt för att förhindra att de flyter ut. Fördela rabarberbitar i vrje muffinsform och tryck ner dem lite med en sked. Toppa med smuldegen och grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 15-20 min, tills de fått fin färg.

Fyllda med smet och rabarber, bara smuldegen kvar...
 
Och så var det färdiga!
 


Här i Örebro finns det ett jättefint litet café som heter Ingeborgs. De har inte bara stans mysigaste inredning med kristallkronor och sammetsfåtöljer utan även kanske stans bästa sallad! Ett stående inslag på deras lunchmeny är nämligen en varm rödbetssallad med chevré. Jag har flera gånger tänkt att jag borde ge mig på att göra något liknande hemma, och när jag såg att Örebro-matbloggaren Matplatsen gjort just detta blev jag ännu mer inspirerad. Sagt och gjort, igår kväll gjorde jag in egen variant av Ingeborgs sallad och det blev så himmelens gott! I originalsalladen ingår sallad, ugnsgratinerad chevréost, varma rödbetor, honungsrostade valnötter, parmaskinka, vaniljpäron och en krämig hallonvinägrett.
 
Jag modifierade dock salladen lite och tog bort parmaskinkan, bytte ut chevréosten mot fetaost då jag är gravid och inte får äta sådana smarrigheter och ersatte valnötterna med mandlar på grund av allergi. Detta blev exakt hur gott som helst. Den salta, varma fetosten tillsammans med söta päron, krispiga mandlar och syrlig hallonvinägrett gör det här till den ultimata sommarsalladen! Chevré eller feta, nötter eller mandlar, kött eller inte- ni borde verkligen testa det här!
 
 
Varm sallad med rödbetor, fetaost, vaniljpäron och hallonvinägrette (4 port.)
1/2 kruksallad
1/2 påse babyspenat
8 kokta rödbetor
2 päron
en klick smör
en nypa vaniljpulver
2 förp. (à 150 g) fetaost
100 g sötmandel
honung


1 dl philadelphiaost
1 msk hallonvinäger
4 msk hallonpuré
1 tsk vit balsamvinäger
salt & peppar


Dela och skölj salladen. Klyfta de färdigkokta rödbetorna och lägg i en ugnsform. Dela fetaosten på mitten och lägg bredvid rödbetorna. Gratinera i 225 grader tills rödbetorna är varma och osten börjar smälta lite i kanterna. Rosta mandlarna i en het, torr stekpanna tills de fått lite färg. Ringla över honung och rosta lite till. Låt svalna på ett fat. Kärna ur och klyfta päronen och stek halvmjuka i en klick smör. Pudra över en nypa vaniljpulver (obs, inte vaniljsocker!, vänd rund och ställ åt sidan. 
 
Vispa ihop ingredienserna till den krämiga vinägretten.
 
Gör en stor sallad eller fördela på fyra tallrikar: Grunda med salladsbladen i botten. Lägg på ljumma rödbetor och päron. Lägg på den varma fetaosten och strö över honungsmandlar. Servera med hallonvinägretten vid sidan av. 
 
 


Värmen är åter här och därmed mitt sug efter kall och krispig mat.Ut med grytor och soppor och in med sallader av alla dess slag. Jag vill äta både gamla godingar som ceasarsallad och squashssallad och även testa nya varianter, t ex en sallad med fetaost och vaniljsmakande päron som det kommer recept på här framöver. Dagens recept är dock en gammal favorit som går att variera i det oändliga; potatissallad! Och då inte den krämiga majonäsvarianten (som förvisso också är god), utan den franska varianten med vinägrett. Min favoritsmak på vinägrett är honung och senap som jag tycker gör sig himla bra ihop med ljummen potatis. Rädisor, körsbärstomater, babyspenat och rödlök har också tagit plats i salladen liksom tärningar av en stark, god prästost. Salladen passar såklart fint som tillbehör till exemeplvis fisk eller kanske grillade grönsaker, men jag äter den gärna som den är med lite bröd till. Urgod, enkel och billig sommarmat!
 
 
Ljummen potatissallad med honung och rädisor (4 port.)
ca 800 g potatis
1/2 ask körsbärstomater
1 påse babyspenat
1 knippe rädisor
1 rödlök
ca 200 g smakrik ost
salt & peppar
 
3/4 dl olivolja
1/2 dl vit balsamvinäger
2 msk senap
3 msk honung
1 tsk salt
 
Skrubba och dela potatisen i halvor eller mindre bitar. Koka mjuk i saltat vatten, låt svalna något. Vispa ihop vinägretten och vänd runt med potatisen. Dela tomaterna i halvor, skiva rädisorna och strimala rödlöken. vänd ner i potatisen tillsammans med babyspenat. Tärna osten och rör ner i salladen. Smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
 
 
Ät med bröd och allra helst utomhus i sol för bästa smak!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se