Jag skulle nog vilja utse paj till en av mina favoriträtter. Det är ju så himla gott! Laxpaj, Västerbottenostpaj, ädelost- och broccolipaj, skaldjurspaj... Variationerna är ju desutom oändliga och faktiskt den perfekta kylskåpsrensar-maten. Det mesta platsar ju liksom i en paj. I receptet nedan, om blev väldigt lyckat, samsad en purjolök som började se vissen ut, en halv påse majs från någon tacomiddag, en bukett broccoli och några överblivna ostbitar. I med allt i ett pajskal tillsammans med äggstanning så är du i hamn med en riktigt god middag. Följ receptet till punkt och pricka eller se det som en inspiration för dina egna kylskåpsrester!
 
 
Purjolökspaj med broccoli & majs (ca 6 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
1 liten purjolök
2 dl majs
1 bukett färsk broccoli
2 dl riven ost
3 ägg
1,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
salt & peppar
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Kalva ut och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min. Strimla purjolöken och dela broccolin i små buketter. Fräs i olja tills det mjuknat utan att det tar färg. Tina eller häll av majsen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Fördela grönsaker och ost i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda ytterligare ca 30 min tills pajen "stannat" och fått fin färg. Låt stå under lock eller folie i ca 10-15 min innan den skärs upp. Ät med smarrig sallad till.
 
Trevlig helg!
 

Kommentarer
Postat av: a n n i k a

Gott!

2016-01-30 @ 12:53:59
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Ulrica

Hej!
Hittade till din blogg i mitt sökande efter recept med blomkål.
Fantastiskt fina recept och inspirerande bilder och text!
Hit söker jag mig gärna fler gånger.
Tack för allt det goda och trevliga du delar med dig av! :-)

Svar: Hej och tack snälla du för fint beröm! Vad roligt att du gillar inläggen och recepten. :)
Julia Hellquist

2016-02-02 @ 13:39:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se