Jag vet att många drar sig för att baka eget bröd. Man kanske tänker att det är krångligt med jäsningar, gräddning, temperatur på degvätskan och vad det nu kan vara. Och visst är det lite pyssel med att baka bröd, men ett roligt sådant och inte alls så svårt när man testat några gånger. Förra veckan bakade jag på grund av tidsbrist ett riktigt nybörjar-bröd. Enkla ingredienser, ingen knådning, och det smidigaste av allt; bara en jäsning. Rör ihop degen, låt jäsa en timme häll ut på en bänk och skär i lagom stora bitar. Grädda och så var ett makalöst gott bröd klart! Det här brödet tar därmed bara drygt 1,5 timme att baka. Perfekt om man vill fixa nybakat bröd till helgrukosten eller som jag som lovat att ta med bröd till en middag på kvällen och hann svänga ihop det snabbt efter jobbet. 
 
Nybakat bröd slår ju det mesta, så ge gärna receptet en chans!
 
 

Godaste nybörjarbrödet (20 st)

4 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
3 tsk salt

1 msk olivolja
1 msk honung
ca 12 dl vetemjöl

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och rör ut med jästen tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, honung och mjöl tills  degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme. Häll upp degen på en rikligt mjölat bänk. (Knåda inte. Strö lite mjöl över degen och platta med lätt hand ut till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär upp brödet i 20 små trianglar. Grädda i i 250° i ca 12-15 min tills bröden fått fin färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se