Jag skulle nog vilja utse paj till en av mina favoriträtter. Det är ju så himla gott! Laxpaj, Västerbottenostpaj, ädelost- och broccolipaj, skaldjurspaj... Variationerna är ju desutom oändliga och faktiskt den perfekta kylskåpsrensar-maten. Det mesta platsar ju liksom i en paj. I receptet nedan, om blev väldigt lyckat, samsad en purjolök som började se vissen ut, en halv påse majs från någon tacomiddag, en bukett broccoli och några överblivna ostbitar. I med allt i ett pajskal tillsammans med äggstanning så är du i hamn med en riktigt god middag. Följ receptet till punkt och pricka eller se det som en inspiration för dina egna kylskåpsrester!
 
 
Purjolökspaj med broccoli & majs (ca 6 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
1 liten purjolök
2 dl majs
1 bukett färsk broccoli
2 dl riven ost
3 ägg
1,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
salt & peppar
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Kalva ut och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min. Strimla purjolöken och dela broccolin i små buketter. Fräs i olja tills det mjuknat utan att det tar färg. Tina eller häll av majsen. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Fördela grönsaker och ost i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda ytterligare ca 30 min tills pajen "stannat" och fått fin färg. Låt stå under lock eller folie i ca 10-15 min innan den skärs upp. Ät med smarrig sallad till.
 
Trevlig helg!
 


Torsdag och återigen dags för ett sopprecept! Jag tror nog att soppa är den maträtt jag har allra flest recept på här på bloggen, och fler lär det bli. Den här gången vill jag presentera en tomatsoppa med en liten tvist. Tomatsoppa är ju verkligen gott som det är i all sin ekelhet, men med aprikoser och chili i skulle jag ändå säga att den blir snäppet godare! Torkade aprikoser som får koka med och sedan mixas ihop med soppan ger en fin, rund sötma och fyllighet. Addera sedan chili i form av chiliflakes, som jag använde, eller färsk chili så blir det ett perfekt litet sting i soppan. För att piffa till det ytterligare serverar jag soppan med en kall vitlökskräm bestående av turkisk yoghurt, riven vitlök och flingsalt. 
 
 
Tomatoppa med aprikos & chili (4 port.)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilifrukt eller 2 tsk chiliflakes
2 msk olivolja
12 torkade aprikoser
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
7-8 dl vatten
1 tsk råsocker
salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med chilin i olja tills löken mjuknat Fräs med aprikoserna någon minut. Tilsätt tomatpuré, krossade tomater, buljong och vatten. Låt koka ca 20 min. Mixa soppan slät och smaka av med socker, salt och peppar. Servera med vitlökskräm och gärna bröd till.


Nu tycker jag att det är lite segt på matlagningsfronten, mitt i slaskiga kalla januari. Inga grönsaker är i säsong, inge högtid är i antågande och det känns som att det står lite still. Grytor och soppor har jag ätit i flera månader nu och än är det långt kvar till den krispiga grönsakssäsongen tar vid. Men fram tills dess så satsar jag på lite matigare, ljumna sallader som kanske inte innehåller sådär supermycket färska grönsaker men som ändå känns lite fräscha, vitaminrika och goda i vintermörkret. Här är en variant med matvete, avokado, fetaost, oliver och bladspenat. Matvete är den perfekta salladsgrunden med sin goda konsistens och smak. Några krispiga ärtskott på toppen piffar till det!
 
 
Matvetesallad med avokado & oliver (4 port.)
4 port. kokt matvete
1 påse bladspenat/babyspenat
2 avokados
1 paket fetaost
ca 2 dl oliver
1 liten rödlök
1 näve ärtskott
olivolja, flingsalt & svartpeppar
 
Koka matvetet enligt förpackningen, gärna med en buljongtärning i vattnet för extra god smak. Låt svalna något. Skala och tärna avokados, tärna fetaosten och strimla rödlöken. Blanda alla ingredienser i en stor skål/på ett stort fat och avsluta med att ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Ät gäna med ett gott bröd til!
 
Mer matvetesallad:
 


Idag är det som bekant fredag och då passar det vl alldeles perfekt med ett dessert-recept. En tidigare efterrättsfavorit är denna röda fruktsallad med mascarpone, som jag nu modifierat lite och förvandlat till gul fruktsallad med mascarponekräm! Eftersom den röda salladen framför allt består av somriga ingredienser som bär och vattenmelon så förvandlade jag salladen till en något mer säsongsbetonad sådan, även om ananas och mango väl aldrig är helt i säsong i Sverige. Gott, friskt och vitaminspäckat. Självklart går det bra att ha vilken färg som helst på frukten, men det är både fint och känns extra gott att färgkoordinera frukterna tycker jag!
 
 
Gul fruktsallad med mascarponekräm (4 port.)
1 liten ananas
1 mango
1 ask physalis
2-3 passionsfrukter
1 citron, skal och saft
 
1 ask mascarpone
1 dl turkisk yoghurt
3 msk vit sirap
 
Skala och tärna ananas och mango fint. Skala och halvera physalis. Blanda tillsammans med kärnorna från passionsfrukterna och smaka av med citronskal- och saft. 
 
Rör ihop mascarpone, yoghurt och vit sirap. Servera till fruktsalladen och ringla grna över lite extra sirap vid servering.
 


Nya vardagsrätter är ju alltid välkommet, och i en av mina nya koköcker hittade jag en perfekt sådan som är både lättlagad, billig och urgod. Potatisbullar med ost och så ett "svampfräs" på sidan av. Potatisbullar är sedan tidigare en riktig favorit (särskilt de man fick i skolan var ju fantastiska!) och lägg sedan till en god riven ost i smeten, så kan ni ju ana hur gott det blir. Svampfräset är något så enkelt som lök, champinjoner och bladspenat som fått fräsa ihop. Servera med lite lingonsylt till och du har riktigt god, vegetarisk husmanskost på tallriken!
 
 
Potatisbullar med ost och svampfräs (4 port.)
1 kilo potatis
75 g ost, gärna lite starkare t ex prästost
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk smör
 
300 g champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
100 g bladspenat
salt & peppar
 
Skala och skär potatisen i små bitar och koka mjukt. Låt potatisen rinna av, mosa och låt svalna. Riv osten grovt och blanda med postatisen tillsammans med ägg, mjöl och salt. Forma till små, platta potatisbullar och stek på medelvärme i smör tills de fått färg och är genomstekta, ca 3 min på varje sida. Håll varmt. 
 
Akär svmapen i mindre bitar och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat in. Klicka i smör och stek tillsammans med löken tills svampen fått färg. Vänd ner spenaten och smaka av med salt och peppar. Servera till potatisbullarna tillsammans med lingonsylt.
 
 


En enkel men ändå lyxigt god maträtt är ju risotto. Och det fina med risotto är ju även att det går att variera så mycket. Antingen att äta som tillbehör till kött/fisk eller som egenrätt smaksatt med svamp, skaldjur eller som i detta fall; semitorkade tomater och basilika. Semitorkade är alltså tomater som är halvt torkade. Inte somsoltorkade tomater som är helt ihopskrumpna utan fortarande är lite saftiga. Allra godast blir det att göra på körsbärstomater som är hyfsat söta och goda såhär års. Tomaterna halveras och grillas i ugnen tillsammans med olja, salt och socker tills de krympt lite och fått en fantatisk smak! Rör ner i risotton tillsammans med färsk basilika och världens godaste risotto är klar!
 
 
Risotto med semitorkade tomater (4 port.)
2 askar körsbärstomater
3 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
1 msk råsocker
 
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
4 dl avorioris
2 dl vitt vin/matlagningsvin
ca 1 liter varm grönsaksbuljong (vatten + tärning)
1 dl riven parmesan
salt & peppar
1 kruka basilika
 
Halvera tomaterna och lägg med snittsidan uppåt i en ugnsform. ringla över olivolja och strö över salt och socker. Grilla i ugnen på ca 200 grader i ca 30 min tills de skrumpnat lite och blivit lite mörka. Lägg åt sidan och håll varmt. Finhacka lök och vitlök och stek i olivolja i en gryta tills lökenR mjuknat, utan att ta färg. Häll i riset och låt fräsa någon minut. Slå på vinet och låt koka in. Slå sedan på lite buljong i taget vartfter det kokar in, tills riset är mjukt men ändå har lite tuggmotstånd. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner basilikablad och de ugnstorkade tomaterna. Servera med extra parmesan på sidan av.
 
Ät och njut!


Onsdag hävdar ju många är lillördag och varför inte? Det kan väl vara härligt att passa på att lyxa till det lite mitt i veckan, speciellt såhär i snöiga, kalla januari. Har ni dessutom någon after eight-ask som ligger och skräpar sen julhelgen så är denna kaka perfekt. Det är nämligen en vanlig kladdkaka som fyllts med konserverade päronklyftor och toppats med ett lager after eight. En slags variant på 80-tals klassikern after eight-päron i ugn, men i kladdkakeform! Oemotståndligt gott!
 

Päronkladdkaka med after eight

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt

1 burk konserverade päron

ca 15-20 after eight

Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Smöra och mjöla en rund form med avtagbara kanter och häll i smeten. Klyfta päronen och stick ned i smeten. Grädda i 175 grader ca 25 min, den ska fortfarande vara lös i mitten. Ta ut, fördela after eighten ovanpå och låt svaln. Ställ sen in kylen så att den sätter sig och blir riktig kladdig. Servera med vispad grädde.



Jag vet att många drar sig för att baka eget bröd. Man kanske tänker att det är krångligt med jäsningar, gräddning, temperatur på degvätskan och vad det nu kan vara. Och visst är det lite pyssel med att baka bröd, men ett roligt sådant och inte alls så svårt när man testat några gånger. Förra veckan bakade jag på grund av tidsbrist ett riktigt nybörjar-bröd. Enkla ingredienser, ingen knådning, och det smidigaste av allt; bara en jäsning. Rör ihop degen, låt jäsa en timme häll ut på en bänk och skär i lagom stora bitar. Grädda och så var ett makalöst gott bröd klart! Det här brödet tar därmed bara drygt 1,5 timme att baka. Perfekt om man vill fixa nybakat bröd till helgrukosten eller som jag som lovat att ta med bröd till en middag på kvällen och hann svänga ihop det snabbt efter jobbet. 
 
Nybakat bröd slår ju det mesta, så ge gärna receptet en chans!
 
 

Godaste nybörjarbrödet (20 st)

4 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
3 tsk salt

1 msk olivolja
1 msk honung
ca 12 dl vetemjöl

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och rör ut med jästen tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, honung och mjöl tills  degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme. Häll upp degen på en rikligt mjölat bänk. (Knåda inte. Strö lite mjöl över degen och platta med lätt hand ut till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär upp brödet i 20 små trianglar. Grädda i i 250° i ca 12-15 min tills bröden fått fin färg.



Snart ny vecka och därmed nya vardagsrätter att sätta tänderna i. Förra veckan stod denna rätt på menyn en kväll; ljummen kikärtssallad med hallomi och soltorkade tomater. Sallad mitt i vintern?! Kanske ni tänker. Men jodå, en riktigt matig och rejäl sallad fylld med goda nyttigheter som bladspenat, oliver, kikärtor, vitlök, ruccola och halloumi passar faktiskt riktigt bra mitt i vintern. Toppa med lyxigt frasiga krutonger så är rätten fulländad. Någon dressing på sidan av behövs inte, olivolja med vitlök plus citronsaft gör jobbet.
 
 
Ljummen kikärtssallad med halloumi & persilja (4 port.)
torrt bröd
olivolja
flingsalt
 
1 burk kikärtor (380 g)
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
citronsaft
1/2 påse ruccola (ca 35 g)
1/2 påse bladspenat ( ca 35 g)
2 dl oliver
1 liten burk soltorkade tomater (ca 10 st)
1 knippe persilja
1 förp. halloumi
salt & peppar
 
Börja med krutongerna. Tärna torrt bröd och stek i stekpanna eller på en plåt i ugnen med olivolja och flingsalt tills krutongerna är frasiga och fått fin färg.
 
Häll av kikärtorna. Riv vitlöksklyftan och vispa ihop olivolja och citronsaft efter smak. Blanda med kikärtorna. Blanda ner båda salladssorterna och oliver. Strimla tomaterna och hacka persiljan grovt. Rör ner i salladen. Tärna halloumin och stek tills den fått fin färg. Toppa salladen med halloumin och smaka av med salt och peppar. Servera med krutongerna. 
 
 


Tillbaka efter jul- och nyårsledighet och firanden och mer redo än någonsin för nya, roliga recept. Jag fick inte mindre än tre kokböcker i julklapp och födelsedagspresent under julhelgen (mer om det senare), så här ska lagas mat! Med så många nya kokböcker har jag gjort en överenskommelse med mig själv om att framöver bara laga mat från böckerna när jag vill testa något nytt (dvs ofta!). Jag är ju annars en storkonsument av recept på nätet, men nu måste jag ju beta av alla nya fina kokboksrecept. Så det lär följa en hel kavalkad av det framöver. Vi börjar med  en pastarätt som är lika god som den är enkel. Kronärtskockor, citron och parmesan sätter smak på spagettin och tar inte mer än 15 minuter att laga! Receptet kommer från Bonniers vegetariska kokbok.
 
 
Citronpasta med kronärtskockor (4 port.)
4 port. spagetti
olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chilifrukt
2 burkar kronärtskocksbottnar
3/4 dl citronsaft
1 påse ruccola (70 g)
2 dl riven parmesan
salt & peppar
 
Koka pastan. Finhacka vitlök och chili och fräs i olivolja i en stor stekpanna. Häll av och skär kronärtskockorna i mindre vitar. Fräs med vitlöken och chilin. Häll av pastan men spara 1 dl av kokvattnet. Häll det samt citronsaft i stekpannan och vänd ner pasta. Vänd dessutom ner hälften av ruccolan samt hälften av parmesanen. Salta, peppra och blanda runt. Ringla över lite extra olivolja och toppa med resten av ruccolan och parmesanen.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se