Semmeldagen är här och jag ska snart hugga in på dagens andra (!) semla. Till mitt försvar så har jag faktiskt bara ätit två semlor hittills under semmelsäsongen. Förra året hade jag vid fettissdagen nog ätit minst 10 semlor... Dock håller jag mig helt till de klassiska semlorna. Jag testade semmelwrapen förra året men tyckte inte alls om den, och årets nyheter så som hemlan och semmelsmoothien ger jag heller inte mycket för.Där håller jag på traditionerna. Men något recept på semlor får ni inte idag, det har jag skrivit tidigare år och jag håller mig fortfarande till samma. Det hittar ni HÄR.
 
Däremot tänkte jag dela med mig av ett annat brödigt recept, nämligen på sesambaguetter om jag bakade i helgen. Små baguetteformade ljus bröd bakade på sesamolja och toppade med sesamfrön och chiafrön. Den kallpressade sesamoljan ger saftighet och en god, lite nötig smak av sesamfrön. Oljan kan bytas ut mot exempelvis olivolja eller kallpressad rapsolja om man hellre vill ha det. På samma sätt går det förstås bra att bta ut fröna mot sina favoriter. Kanske solrosfrön, pumpafrön elle vallmofrön? Men just sesam och chia tyckte jag blev både gott och fint ihop!
 
 
 
Sesambaguetter (ca 20 st)

1 paket jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 dl kallpressad sesamolja
10-12 dl vetemjöl special

sesamfrön
chiafrön


Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt honung, salt och olja ochg till sist mjölet, lite i taget till en smidig deg som är något lös. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min, under en handduk. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 20 bitar. Snurra varje degibt till en skruvad, avlång baguette. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min och pensla sedan med lite vatten och strö över sesamfrön och chiafrön. Grädda i 175 grader i ca 10 min eller tills brödet fått en fin gyllenbrun skorpa. Låt svalna på galler.

Kanske det godaste som finns; nybakat bröd med smör och ost.
 

Kommentarer
Postat av: Sara

Gjorde de här till dagens frukost. Väldigt goda och saftiga!

Svar: Vad roligt att höra!
Julia Hellquist

2016-02-13 @ 11:07:03
URL: http://familjenlalloo.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se