När jag åt den rätten ni snart ska på receptet på så tänkte jag att "det här är den bästa anledningen att inte äta kött". Det var så himla många goda smaker och smakkombinationer som jag aldrig hade stött på om jag inte exprimenterat med den vegetariska matvärlden. Det som låg på tallriken denna gång var rödbetsbollar smaksatta med bl a citron, persilja, ingefära, chili och sesamfrön. Till det en citrusyoghurt samt en matig sallad med pärlcousous, squash, avokado och fetaost. Ett hav av kryddiga, smakrika ingredienser som passar väldigt bra ihop och är minst lika gott i malådan dagen efter. Receptet på rödbetsbollarna kommer ursprungligen på svt.se.
 
 
 

Rödbetsbollar med ljummen sallad (4-5 port.)

2 st rödbetor
2 st vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1/2 citron, skal och saft
1 burk kikärtor, sköljda
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl persilja, hackad
1 dl grahamsmjöl eller annat grovt mjöl
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 dl sesamfrö
olja att steka i

2 port. pärlcouscous eller annat gryn

1 liten squash
1 påse machesallad

1/2 ask körsbärstomater

2 avokados

1 paket fetaost

olivolja

salt & peppar

 

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Riv det gula av skalet från citronen i en skål. Mixa kikärtor, tahini, persilja och saften av halva citronen. Blanda samtliga ingredienser. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.

Koka couscusen och låt svalna något. Skiva och stek squashen tills den fått fin färg. Halvera tomaterna, tärna avokadon och tärna fetoosten. Vänd ihop allting, ringla över lite olivolja och smaka av med salt och peppar. 

 

Servera med matyoghurt blandat med citron- och limeskal.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se