Det känns som att jag är lite sist på bollen med att tipsa om detta recept som florerat på internet åtminstone senaste året. Det har stått på min "att testa-lista" länge men först härom dagen blev det äntligen av att jag lagade och åt dessa godningar. För vad är det då för recept? Jo, nämligen mandelfrikadeller! En vegetarisk liten boll bestående av bl. a mandel, ströbröd, ost och lök får en nära på läskigt köttebullelik smak. Och då menar jag inte hemmagjorda köttbullar utan köpta sådana. Det kanske inte låter så positivt i era öron, men det är det för dessa bollar är riktigt goda! De får en härligt god och tuggig konstistens (inte så smulig som många vegetariska bollar/biffar får) och god, mustig smak. Jag vände ner de färdiga frikadellerna i tomatsås och serverade med spaegtti, men de går förstås lika bra att äta med potatis och lingon eller till det kommande påskbordet.
 
Receptet fins lite här och var och jag hittade det senast hos vardag.nu.
 
 
Mandelfrikadeller i tomatsås (4 port.)

100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven (lagrad) ost
1,5 dl ströbröd
2 msk finhackad gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
3 ägg
2 msk vatten
grönsaksbuljong att koka i
smör/olja att steka i

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk goda krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk honung
salt & svartpeppar
basilika och oregano (gärna färsk)

Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar (1 rågad tesked per boll, de sväller vid kokningen). Koka upp grönsaksbuljongen. Koka försiktigt bollarna i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene, 2-3 minuter.

Hacka lök och vitlök fint och fräs mjuk i olivolja. Häll på tomaterna och tomatpuré. Smaksätt med honung, salt och peppar. Låt puttra minst 10 min men gärna längre. Smaka av med kryddor.

Vänd ner de färdiga frikadellerna i tomatsåsen och servera med nykokt spagetti.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se