Jag har blivit väldigt sugen på fisk på senaste tiden. Fiskgratäng, panerad fisk, rökt fisk... det finns ju så mycket gott! Dock tycker jag inte att det är helt enkelt. Jag vill ju äta bra fiskar som inte har fiskats på ett sätt som påverkar miljön eller fiskbestånden allt för mycket, och jag tycker inte att det alltid är så enkelt att utläsa. Särskilt inte eftersom direktiv ständigt ändras. Givetvis vill man veta vilka fiskarter som är okej men de räcker ju oftast inte utan det veror också vilket hav de är fiskade i, med vilken fiskemetod (trålad, burfångad, vildfångad), om den är odlad eller inte odlad osv. En liten djungel minst sagt. Men en bra start är att hålla koll på röd-, gul- och grönlistade fiskar, t ex den HÄR guiden på WWF:s hemsida, liksom hålla utkik efter märkningarna MSC, ASC och KRAV på förpackingarna. Då tror jag åtminstone att man har kommit ganska långt och kan känna sig hyfsat trygg med sitt fiskköp. 
 
Hur som helst, efter att sonderat fiskdisken köpte jag ett paket torsk (MSC-märkt och fiskad med långlina/garn i Barents hav) som fick dyka ner i en ljuvligt god fiskgryta, serverad tillsammans med fluffigt potatismos. I grytan fick torsken sällskap av morot, fänkål, purjolök, citron, dill och körsbärstomater. Klassiska och väldigt goda smaker tillsammans med fisk. Väl värt att piffa upp vilken vardagsmiddag med som helst.'
 
Morot, fänkål och purjlök sätter god smak på grytan.
 
Fiskgryta gör ju sig dock inte sådär väldigt bra på bild, men jag kan lova att det är godare än vad det är vackert.
 
Fiskgryta med fänkål och morot (4 port.)
400 g godkänd vit fisk, t ex torsk
smör att steka i
2 morötter
1 liten purjolök
1 fänkålsstånd
5 dl vatten + fiskuljong/fond
2 dl grädde
1 citron, rivet skal
maizena/matlagningsmjöl till redning
1/2 dl hackad dill (fryst går bra)
1/2 ask körsbärstomater
salt & peppar
 
Tina fisken och skär i kuber. Skala och skör morötter i tärningar. Ansa ourolöken och skär i skivor. Tärna fänkålen. Stek grönsakerna i smör i en gryta i några minuter tills de mjuknat något. Slå på vatten och fiskbuljong/fond, grädde och citronskal. Koka upp och låt puttra några minuter. Red av grytan med maizena7Mjöl till önskad konsistens och vänd ner klyftade körsbärstomater och dill. Smak av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos. 

Kommentarer
Postat av: Hasse P.


Fisk - mums. Verkar extra gott med grönsakerna t ex
fänkål.

Svar: Ja, det var riktigt gott!
Julia Hellquist

2016-02-22 @ 18:00:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se