När jag åt den rätten ni snart ska på receptet på så tänkte jag att "det här är den bästa anledningen att inte äta kött". Det var så himla många goda smaker och smakkombinationer som jag aldrig hade stött på om jag inte exprimenterat med den vegetariska matvärlden. Det som låg på tallriken denna gång var rödbetsbollar smaksatta med bl a citron, persilja, ingefära, chili och sesamfrön. Till det en citrusyoghurt samt en matig sallad med pärlcousous, squash, avokado och fetaost. Ett hav av kryddiga, smakrika ingredienser som passar väldigt bra ihop och är minst lika gott i malådan dagen efter. Receptet på rödbetsbollarna kommer ursprungligen på svt.se.
 
 
 

Rödbetsbollar med ljummen sallad (4-5 port.)

2 st rödbetor
2 st vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1/2 citron, skal och saft
1 burk kikärtor, sköljda
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl persilja, hackad
1 dl grahamsmjöl eller annat grovt mjöl
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 dl sesamfrö
olja att steka i

2 port. pärlcouscous eller annat gryn

1 liten squash
1 påse machesallad

1/2 ask körsbärstomater

2 avokados

1 paket fetaost

olivolja

salt & peppar

 

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Riv det gula av skalet från citronen i en skål. Mixa kikärtor, tahini, persilja och saften av halva citronen. Blanda samtliga ingredienser. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.

Koka couscusen och låt svalna något. Skiva och stek squashen tills den fått fin färg. Halvera tomaterna, tärna avokadon och tärna fetoosten. Vänd ihop allting, ringla över lite olivolja och smaka av med salt och peppar. 

 

Servera med matyoghurt blandat med citron- och limeskal.

 



Brukar ni som jag gå förbi blomsterbutiker och och sukta efter de där våriga, urfina gnissliga tulpanbuketerna som är ombundna med fina kvistar, och tyvärr kostar lite för mycket? Och istället kanske nöja sig med en ensam liten 39-kronors bunt? En helt vanlig packe tulpaner kan förstås också vara jättefint, men det finns enkla knep för att själv åstadkomma en såndär tjusig och spirande tulpanbukett uan att bli ruinerad.
 
För det första; leta efter billiga 10-pack tulpaner så att du kan köpa åtminstone två buntar för att få till en rejäl bukett. Oftast har mataffärer eller t ex Blomsterlandet/Plantagen kampanjpris på tulpaner såhär års. Här i stan finns det dessutom en blomsterbutik som alltid säljer så kallade dekorationstulpaner för 50 kr (för två 10-pack). Dekoratiostulpaner är helt enkelt kortare tulpaner, vilket jag bara tycker är fint. De blir ju ofta ändå snabbt gängliga. Hur som helst. Kombinera sedan blommorna med blåbärsris eller björkris. Har du egen trädgård är det bara att knipsa några grenar, annars går det bra att ta kvistar från nedfallna eller avverkade träd som ligger i skogen eller fråga den som äger marken. Kvistar eller ris gör buketten vårig och fin och ger dessutom den där lite extra piffiga blomsterbutiks-känslan.
 
 
 
 
Försök att binda ihop buketten som en spiral. Lägg tulpanerna och kvistarna lite snett över varandra åt samma håll så att stjälkarna vrids åt samma håll. Då får buketten ett fint "bundet" utseende och finare form. Kom ihåg att snitta om blommorna då (raka snitt med vass kniv) och byta vatten då och då. Ställ dessutom gärna buketten svalt på kvällen (t ex i ett svalt skafferi eller källare) då håller de sig längre.
 


Det känns som att jag är lite sist på bollen med att tipsa om detta recept som florerat på internet åtminstone senaste året. Det har stått på min "att testa-lista" länge men först härom dagen blev det äntligen av att jag lagade och åt dessa godningar. För vad är det då för recept? Jo, nämligen mandelfrikadeller! En vegetarisk liten boll bestående av bl. a mandel, ströbröd, ost och lök får en nära på läskigt köttebullelik smak. Och då menar jag inte hemmagjorda köttbullar utan köpta sådana. Det kanske inte låter så positivt i era öron, men det är det för dessa bollar är riktigt goda! De får en härligt god och tuggig konstistens (inte så smulig som många vegetariska bollar/biffar får) och god, mustig smak. Jag vände ner de färdiga frikadellerna i tomatsås och serverade med spaegtti, men de går förstås lika bra att äta med potatis och lingon eller till det kommande påskbordet.
 
Receptet fins lite här och var och jag hittade det senast hos vardag.nu.
 
 
Mandelfrikadeller i tomatsås (4 port.)

100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven (lagrad) ost
1,5 dl ströbröd
2 msk finhackad gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
3 ägg
2 msk vatten
grönsaksbuljong att koka i
smör/olja att steka i

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk goda krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk honung
salt & svartpeppar
basilika och oregano (gärna färsk)

Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar (1 rågad tesked per boll, de sväller vid kokningen). Koka upp grönsaksbuljongen. Koka försiktigt bollarna i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene, 2-3 minuter.

Hacka lök och vitlök fint och fräs mjuk i olivolja. Häll på tomaterna och tomatpuré. Smaksätt med honung, salt och peppar. Låt puttra minst 10 min men gärna längre. Smaka av med kryddor.

Vänd ner de färdiga frikadellerna i tomatsåsen och servera med nykokt spagetti.

 
 


När jag var liten och skulle svara på frågan vilken min favoritmat var sa jag alltid paj. Det var något vi åt ganska ofta på helgen och liksom det festligaste, och godaste, jag kunde komma på! Och jag måste nog säga att det svaret står sig än, bland mycket annat gott. Här är en smakrik pajvariant med lite medelhavskänsla. Paprika, körsbärstomater, oliver och kronärtskocka sätter smak på härligheten. Ett tips är att använda en riktigt god och gärna lite stark ost i, t ex parmesan eller prästost. Det gör så mycket för smaken!
 
 
 
Medelhavspaj med kronärtskocka (4 port.)
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
 
en konservburk kronärtskockbottnar (390 g)
1 näve oliver
1 stor paprika
1/2 ask körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt & svartpeppar
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Kavla/tryck ut i en pajform och ställ  kylen 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Häll av och tärna kronärtskockorna, kärna ur och tärna paprika, halvera tomaterna och riv vitlöken. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, riven vitlök, salt och peppar. Fyll pajskalet med grönsakerna och ost. Slå över äggstanningen. Grädda i 200 grader i ca 30 min tills pajen stannat och fått fin färg. Låt gärna stå 10 in under lock/folie efter gräddningen så att pajen hinner sätta sig.
 


Jag har blivit väldigt sugen på fisk på senaste tiden. Fiskgratäng, panerad fisk, rökt fisk... det finns ju så mycket gott! Dock tycker jag inte att det är helt enkelt. Jag vill ju äta bra fiskar som inte har fiskats på ett sätt som påverkar miljön eller fiskbestånden allt för mycket, och jag tycker inte att det alltid är så enkelt att utläsa. Särskilt inte eftersom direktiv ständigt ändras. Givetvis vill man veta vilka fiskarter som är okej men de räcker ju oftast inte utan det veror också vilket hav de är fiskade i, med vilken fiskemetod (trålad, burfångad, vildfångad), om den är odlad eller inte odlad osv. En liten djungel minst sagt. Men en bra start är att hålla koll på röd-, gul- och grönlistade fiskar, t ex den HÄR guiden på WWF:s hemsida, liksom hålla utkik efter märkningarna MSC, ASC och KRAV på förpackingarna. Då tror jag åtminstone att man har kommit ganska långt och kan känna sig hyfsat trygg med sitt fiskköp. 
 
Hur som helst, efter att sonderat fiskdisken köpte jag ett paket torsk (MSC-märkt och fiskad med långlina/garn i Barents hav) som fick dyka ner i en ljuvligt god fiskgryta, serverad tillsammans med fluffigt potatismos. I grytan fick torsken sällskap av morot, fänkål, purjolök, citron, dill och körsbärstomater. Klassiska och väldigt goda smaker tillsammans med fisk. Väl värt att piffa upp vilken vardagsmiddag med som helst.'
 
Morot, fänkål och purjlök sätter god smak på grytan.
 
Fiskgryta gör ju sig dock inte sådär väldigt bra på bild, men jag kan lova att det är godare än vad det är vackert.
 
Fiskgryta med fänkål och morot (4 port.)
400 g godkänd vit fisk, t ex torsk
smör att steka i
2 morötter
1 liten purjolök
1 fänkålsstånd
5 dl vatten + fiskuljong/fond
2 dl grädde
1 citron, rivet skal
maizena/matlagningsmjöl till redning
1/2 dl hackad dill (fryst går bra)
1/2 ask körsbärstomater
salt & peppar
 
Tina fisken och skär i kuber. Skala och skör morötter i tärningar. Ansa ourolöken och skär i skivor. Tärna fänkålen. Stek grönsakerna i smör i en gryta i några minuter tills de mjuknat något. Slå på vatten och fiskbuljong/fond, grädde och citronskal. Koka upp och låt puttra några minuter. Red av grytan med maizena7Mjöl till önskad konsistens och vänd ner klyftade körsbärstomater och dill. Smak av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos. 


Det var länge sedan jag bakade något fikabröd och därmed länge sen det dök upp något i bakat-kategorin här på bloggen. Men igår så blev jag så sugen på att äta en riktigt god, nybakad kaka till eftermiddagsteet. Ett riktigt helg-fika liksom! Och som så många gånger förr föll valet på mjuk banan-och chokladkaka. Jag vill gärna variera mig och det är framför allt kul att baka nya sorters kakor och testa nya recept, men jag kommer liksom inte undan faktumet att banankaka är svårslaget. Det är helt enkelt rysligt gott. Och efter att ha bakat och ätit många banankakor genom åren så har jag filat på receptet och förfinat det, så att det nu är det faktiskt helt perfekt. Testa gärna och se vad ni tycker!
 
 
 
 
Den perfekta banankakan
100 g mjukt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 mogna ekologiska bananer
1/2 dl riktigt starkt, kallt kaffe (gärna espresso)
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
2 tsk ingefära
100 g choklad, gärna mörk och ljus blandat
 
Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget tills smeten går ihop. Skiva bananerna och rör ner, låt det gärna vara lite bitar kvar. Rör ner kaffet. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med hackad choklad och vänd ner i smeten tills allt är väl blandat. Häll i en smord form och grädda i 175 grader i ca 50 min. Låt svalna i formen. God både nybakad med även dagen efter då den saftat tills sig ytterligare.


Och efterätten då, efter favoritpastan med sparris och citron? Jo, då utgick jag från två andra favoritingredienser; choklad och bär. Jag hade klurat på om inte ljus choklad och blåbär borde bli gott ihop i en dessert, och minsann, det blev det! Jag gjorde en fluffig mousse på mjölkchoklad och och kombinerade med en blåbärskompott. Kompotten görs enkelt på frysta blåbär, socker, citronsaft och potatismjöl som kokas ihop till fast kräm. Kompotten la jag i botten på glas och fördelade sedan moussen ovanpå, och så några frostade blåbär på toppen. En riktigt härilg kombination smaker och av sött och syrligt. Jag tycker verkligen att ni ska testa det här, jag tror inte att ni bir besvikna!
 
 
 
Mjölkchokladmousse med blåbärskompott (4 port.)
175 g frysta blåbär
3/4 dl strösocker
saft från 1/2 citron
1 tsk potatismjöl
 
100 g mjölkchoklad
2 äggulor
3 dl grädde
 
Blanda blåbär, socker och citronsaft i en kastrull. Låt koka upp och koka en minut. Rör ut potatismjölet med lite v vätskan som kommer från blåbären. Häll redningen i kastrullen och koka upp igen och koka några minuter tills konsistensen blivit något tjockare (den tjocknar mer när den svalnar). Ta från plattan och låt svalna. Fördela i glas/skålar.
 
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Rör ner äggulorna och rör tills blandningen blir blank. Vispa grädden fluffig och rör ner lite i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av av grädden i chokladen. Skeda över moussen över blåbärskompotten och låt stelna minst 2 timmar i kyl. Toppa med några blåbär rullad i strösocker för lite frostad känsla.
 


Igår var det ju som bekant alla hjärtans dag och jag passade på att överraska min man med en extra god tvårättersmiddag dagen till ära. Dock ingen lyxig hummer eller någon urtjusig komplicerad dessert utan helt enkelt jättegod mat med min mans favoritingredienser som utgångspunkt. Varmrätten blev därmed pasta (favorit nr 1), med sparris (favorit nr 2) och parmesan (favorit nr 3). En krämig sås med smak av citron och rostade solrosfrön på toppen och rätten var fulländad. Superenkelt och hur gott som helst! Vad det blev till efterätt får ni veta imorgon!
 
 
Krämig sparrispasta med citron & parmesan (4 port.)
4 port. spagetti
1 liten gul lök
smör/olja att steka i
1 bunt sparris
1 citron, rivet skal
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1/2-1 dl av pastavattnet
1/2 buljongtärning (grönsak)
salt & svartpeppar
 
hyvlad parmesan
ca 1 dl solrosfrön
finbladig sallad, t ex machesallad
 
Rosta solrosfrönen i en torr, het stekpanna. Ställ åt sidan. Koka pastan. Skala och finhacka löken. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen (ca 2 cm) och skär sparrisen i 2-3 cm stora bitar. Stek löken och sparrisen i olja/smör tills de mjuknat något, men sparrisen ska fortfarande vara spänstig. Stek med citronskalet och tillsätt creme fraiche och grädde. Smula ner buljongen och låt koka ihop några minuter. Späd med lite pastavatten till en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och blanda med såsen. Toppa rätten med hyvlad parmesan, rostade solrosfrön och fina salladsblad.
 
Grönsaker färdiga att stekas.
 
Och goda saker att toppa hela rätten med.
 
Varsågoda och hugg in på en ljuvligt god pasta!


Ett av mina absoluta favoritrecept, sen tidigare, här på bloggen är dessa hemmagjorda pastakuddar fyllda med ricotta, svamp och parmesanost. Att göra egen pasta är inte i närheten av så svårt som det kan verka, och resultatet är verkligen fantastiskt. Pasta, svamp, ost, brynt smör... Godare mat får man leta efter! Därför kände jag mig tvungen att testa att göra dessa kuddar igen, men med en annan fyllning. Ost är ju alltid gott till pasta och där valde jag mozzarella. Och vad passar bra till det om inte soltorkade tomater? Klassiska smaker som inte kan bli fel. Och det blev det då rakt inte! Minst lika gott och även denna gång serverade jag pastan med brynt smör och smörstekt basilika. Tipp topp på alla sätt!
 
 
 
Kanske inte det vackraste ni sett, men kanske det allra godaste? Testa gärna!
 

Pastakuddar med mozzarella och soltorkade tomater (4 port.)
2 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
2-3 msk vatten

2 "bollar" (á 125 g) mozzarella
ca 100 g soltorkade tomater

salt & svartpeppa

50 g smör
1 kruka basilika

riven parmesan

Lägg alla ingredienser till pastadegen i en matberedare och mixa i 1 minut till en slät deg. Låt degen vila inplastad i kylskåp i minst 30 min. Förbered under tiden fyllningen: Häll av olja från tomaterna och finhacka. Riv mozzarellan grovt och blanda med tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Ta fram degen och kavla ut till en så tunn platta du kan. Degen är smidig och hållbar men ganska seg och tung att kavla. Skär degen i rutor, ca 7 x 7 cm.

Lägg ca 2 tsk fyllning på hälften av fyrkanterna och lägg på resterande fyrkanter. Tryck ihop kanterna med en degskrapa eller mbaksidan av en sked. Koka upp vatten med salt i en stor kastrull och koka hälften av pastan åt gången ca 5 min. Ta upp med hålslev och lägg i en form/skål och håll varmt.

Smält under tiden smöret tillsammans med basilikabladen och bryn smöret tills det är ljubrunt och doftar lite kolaaktigt, akta så att det inte bränns! Ringla smöret över pastan och servera med extra riven parmesan och sallad.



Semmeldagen är här och jag ska snart hugga in på dagens andra (!) semla. Till mitt försvar så har jag faktiskt bara ätit två semlor hittills under semmelsäsongen. Förra året hade jag vid fettissdagen nog ätit minst 10 semlor... Dock håller jag mig helt till de klassiska semlorna. Jag testade semmelwrapen förra året men tyckte inte alls om den, och årets nyheter så som hemlan och semmelsmoothien ger jag heller inte mycket för.Där håller jag på traditionerna. Men något recept på semlor får ni inte idag, det har jag skrivit tidigare år och jag håller mig fortfarande till samma. Det hittar ni HÄR.
 
Däremot tänkte jag dela med mig av ett annat brödigt recept, nämligen på sesambaguetter om jag bakade i helgen. Små baguetteformade ljus bröd bakade på sesamolja och toppade med sesamfrön och chiafrön. Den kallpressade sesamoljan ger saftighet och en god, lite nötig smak av sesamfrön. Oljan kan bytas ut mot exempelvis olivolja eller kallpressad rapsolja om man hellre vill ha det. På samma sätt går det förstås bra att bta ut fröna mot sina favoriter. Kanske solrosfrön, pumpafrön elle vallmofrön? Men just sesam och chia tyckte jag blev både gott och fint ihop!
 
 
 
Sesambaguetter (ca 20 st)

1 paket jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk honung
2 tsk salt
1 dl kallpressad sesamolja
10-12 dl vetemjöl special

sesamfrön
chiafrön


Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt honung, salt och olja ochg till sist mjölet, lite i taget till en smidig deg som är något lös. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min, under en handduk. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 20 bitar. Snurra varje degibt till en skruvad, avlång baguette. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min och pensla sedan med lite vatten och strö över sesamfrön och chiafrön. Grädda i 175 grader i ca 10 min eller tills brödet fått en fin gyllenbrun skorpa. Låt svalna på galler.

Kanske det godaste som finns; nybakat bröd med smör och ost.
 


Fredag kväll och dags för ett riktigt helgrecept. Bara en massa goda saker komprimerat på en tallrik, nämligen vegetarisk variant på BLT sandwich. I en klassisk BLT ingår bacon, sallad, tomat och majonäs tillsammans med smörstekt ljust bröd, och dessa är snarlika men med baconet utbytt mot halloumi och dessutom avokado och rödlök som ett extra pålägg. Och resultatet? Vansinnigt gott! Med frasiga klyftpotatisar och en liten extra skål majonäs på sidan av så är det här den allra bästa snabba, enkla och rysligt goda fredagsmiddagen. Testa!
 
 
 
Vegetarisk BLT med halloumi & avokado (4 st)
potatatis, ca 15 st
olja
salt
 
12 skivor formfranska
2 avokados
2 tomater
1 liten rödlök
1 paket halloumi
8 salladsblad, t ex huvudsallad eller romansallad
ca 2 dl majonäs
smör
 
Klyfta potatisen och rosta i ugnen med olja och salt. Skala, kärna ur och skiva avokadon. Skiva tomaterna och finstrimla rödlöken. Skiva och stek halloumin tills den fått fin stekyta. Rosta brödskivorna (håll varma i ugnen medan alla rostas) och bred smör på dem. Montera ihop mackorna med tre brödskivor till varje (en i mitten), avokado, tomat, rödlök, halloumi, sallad och majonäs varvat. Stick en grillpinne i mitten för att hålla allt på plats. Servera med potatisklyftor och ev extra majonäs.


Den här rätten blev så god, och doftade så härligt, att jag knappt hade tid att fota den. Så det fick bli en snabb bild innan den sista biten i matlådan slukades helt. Och den förföriskt goda rätten var en lasagne fylld med getost, spenat och citron. Lasagne är ju alltid gott och den här varianten skulle jag nog utse till en av de absolut godaste. Getosten gör rätten lite lyxig i smaken och citronen sätter extra piff. Dessutom är ju lasagne den ultimata matlådematen, så unna er den här ostiga, härliga pastan mitt i veckan.
 
 
Getostlasagne med spenat och citron (4-5 port.)
lasagneplattor
200 g getost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
500 g fryst spenat
salt & svartpeppar
7 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
2 msk smör
2,5 dl riven ost
1 citron, skalet
riven muskotnöt
salt & vitpeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tina och krama ur spenaten. Fräs tillsammans med löken i några minuter. Salta och peppra. Gör ostsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Koka upp under omrördning och koka tills såsen tjocknar. Rör ner 2 dl av osten, rivet citronskal samt muskotnöt, salt och vitpeppar efter smak. Varva lasagneplattor, spenatfräs, smulad getost och ostsås i en ugnsform. Börja och avsluta med ostsås. Toppa osten med 0,5 dl riven ost och grädda i ugnen i 200 grader i ca 25 min tills lasagnen fått fin färg och är genommjuk.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se