Att ha ett stort dignande fat med sju sorters kakor på är det kanske inte så många som har på julen längre. Chokladaskarna och skumtomtarna har nog konkurerat ut den klassiska småkakan i många fall. Men en kaka eller två tycker jag ändå hör julen till. Inte nödvändigtvis på julafton då så mycket annat ska ätas, men gärna såhär i adventstider. Då är det ju himla trevligt att kunna plocka fram en kaka eller två ur frysen till eftermiddagsfikat. Här nedan har jag samlat några riktiga godsaker, från klassisk fruktkaka till polkagrisbiscotti.
 
Spröda och lite knäckiga havreflarn läggs ihop två och två med en apelsinsmakande färskostkräm emellan. Ser betydligt mer avancerade ut än vad de är. Smeten till flarnen rörs bara ihop och klickas ut för gräddning, och fyllningen är också enkel att vispa ihop. Testa så får ni se!
 
Man måste förstås inte ha en räv-form för att göra dessa kakor, det går bra med vilken form som helst. Spröda och ljuvligt goda blir i alla fall dessa smöriga kakor med kanel och socker på.
 
En riktig klassiker! En tung, saftig mjuk kaka bakad på mycket ägg och smör och fullspäckad med frukt. Låt kakan ligga och safta till sig i kylskåp minst ett dygn innan den ska ätas, och den håller upp till två veckor i kyl!
 
Ingefära och kanel sätter smak på dessa små godbitar. Dessutom doppas de i strösocker före gräddning för att få en fin gnistrande yta. 
 
Knapriga skorpor som blir extra goda och juliga när de smaksätts med krossade polkagrisar. Perfekta att förpacka fint och ge bort, men såklart lika goda att äta upp helt själv!
 
Fantastiskt goda kakor med rejäl chokladsmak tack vare både kakao och mörk choklad i smeten. Urgoda nygräddade, men den här degen är faktiskt så god att de är värda att baka bara för att få provsmaka den. 
 
 
Trevlig tredje advent!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se