Falafel är så himla bra mat på många sätt. Det går fort att göra, det går att variera på en massa sätt, det är billigt och kanske det bästa; man kan (ska!) äta det i bröd. Den här gången testade jag att "försvenska" min falafel lite och bytte ut spiskummin och persilja mot dill! Och som sås gjorde jag en tzatziki med rivet äpple i istället för gurka och vitlök. Dill och äpple blev verkligen en mycket lyckad smakkombination! Serverat i bröd med sallad och rödlök. Nästa gång jag gör detta kommer jag nog att äta det med lite strimlad rödkål också, det skulle passa perfekt. Men rödkål eller ej, det här var riktigt gott. Testa!

 


Dillfalafel med äppeltzatziki (4 port.)
Ca 400 g kokta kikärtor
1 msk vetemjöl
1 liten gul lök
3/4 dl dill
salt och peppar
rapsolja att steka i

2,5 dl tjock yoghurt
1 äpple
salt & peppar
ev en nypa socker om äpplet är syrligt

libabröd
sallad
rödlök
ev strimlad rödkål

Lägg alla ingredienser til falafeln i en matberedare och mixa till en slät smet. Låt gärna smeten stå i kylen en stund. Rulla sedan till bollar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg.

Riv äpplet grovt och krama ur det mesta av saften. Blanda med yoghurt och smaka av med salt,
peppar och ev socker.

Servera falafeln med äppeltzatziki, bröd, sallad och strimlad rödlök.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se