Jag kör en favorit i repris från förra året och samlar mina bästa tips på gröna rätter till julbordet. Kanske vill man äta helt vegetariskt. Eller så vill man komplettera julskinkan och prinskorven med några vegetariska rätter för att skona djur, miljö och kanske sin hälsa. Kanske känner man att man vill testa några nya, spännande smaker. Oavsett anledning så finns det ju numera en hel uppsjö av köttfria rätter som passar utmärkt på julbordet. Här kommer några av mina favoriter. God jul!
 
Rödkål, granatäpple, apelsin och en dressning med honung och senap.
 
Grönkål är ju juligt så det förslår och i paj är den kanske som allra godast.
 
Rosta dina favoriter bland rotsaker och häll över en marinad med bland annat apelsin och kanel i. Juligt, eller hur?
 
Finbladig sallad, päronklyftor, smulad ädelost och strimlad rödlök. Så enkelt och så gott.
 
Vackert rosaröd coleslaw med juliga smaker som rödkål och äpple.
 
Julosten nummer ett, cheddar, har tagit plats i en riktig ostig och krämig paj. Den här pajen är för julen vad västerbottenostpajen är för kräftskivan. Ett måste!
 
Köttbullar helt utan kött men med sojafärs och en smak som är svår att skilja från originalet. Möjligtvis snäppet godare!


Kan det finnas någon som inte gillar en riktigt tung och saftig chokladkaka med massor av chokladsmak? Med fluffig vispad grädde till? Jag har svårt att tro det. Jag tycker nämligen att det är bland det godaste man kan fika. Det här är ingen seg kladdkaka utan en kompakt kaka med "kort" konsistens och rejäl chokladsmak tack vare mörk choklad istället för kakao. Ljuvligt gott! Kakan kan antingen göras som en rund kaka i en springform, eller skäras som brownierutor om den gräddas i en fyrkantig form, typ ugnsform. Oavsett form så är det här en kalasgod kaka, perfekt att bjuda på i juletid med snövita gräddtoppar och röda lingon strösslade på toppen.

 

Mörk chokladkaka
75 g smör

200 g mörk choklad
1.5 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt

Till servering

vispgrädde

frysta lingon

florsocker

Smält smör och choklad på svag värme. Rör ihop ägg och socker och rör ner chokladblandningen. Vispa till en jämn smet. Vänd ner mjöl och salt. Häll smeten i en smord och bröad form, med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) eller motsvarande storlek på en fyrkantig form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sedan kallt för att kakan ska bli riktigt kladdig. Skär upp i bitar eller servera hel. Ät med vispad grädde, pudrat florsocker och gärna lite lingon!

 



Dan före dan före dan före dopparedan och vi har redan haft vår julgran glimmandes i vardagsrummet i två veckor. Eftersom vi inte firar jul hemma utan åker bort ungefär en vecka över julhelgen så vill jag hinna passa på att njuta av granen under advent istället. Vi hittade en jättefin och tät ganska liten gran som passade perfekt. Men jag kan inte låta bli att sakna de granar vi hade om jularna när vi bodde på loftet i ett ombyggt stall. Takhöjden var 4,5 meter och vi hade granar som gick nästan hela vägen upp. Det var granar det! HÄR finns en bild från 2011. Röda kulor, polkagriskäppar och gamla flaggspel pyntade vi med då. Inte så mycket sådant i år utan främst guldiga glaskulor, silverfåglar och så mitt egengjorda papperpyssel. Vita pappersgranar och guldiga stjärnor som hänger med från år till år. 
 
HÄR visar jag hur man gör pappersstjärnor.
 
Och HÄR finns en guide till hur man gör dessa enkla granar.
 
Klart för julfirande!


Att sött och salt är en synnerligen lyckad kombination är ju ingen nyhet. Så att denna sötsalta jordnötsfudge blev en riktig höjdare gjorde mig inte förvånad, men glad! För det här är kanske årets bästa julgodis. Perfekt krämig fudge med mjölkchoklad och salta, knapriga jordnötter i. Mums! Använd ett osötat men saltat jordnötssmör, gärna med lite crunch i. Bäst resultat får man om man använder en kökstermometer för att veta hur länge fudgen ska koka, men det går att använda sig av det gamla hederliga kulprovet. Men jag rekommenderar verkligen att använda termometer för äkerhets skull.

För att få höga och fina bitar är det bäst att använda en ganska liten burk eller form att göra fudgen i, Jag använde en glasmatlåda (13 x 19 cm) som blev perfekt! 

 
 
 
Jordnötsfudge (ca 15 stora bitar)
2,5 dl grädde
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör, saltat och osötat 
50 g mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter
 
rapsolja eller annan neutral olja till formen
 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader, alt. tills smeten klarar kulprovet. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner jordnötssmör och choklad, rör slätt. Hacka jordnötterna fint och rör ner hälften i smeten. Häll smeten i en liten oljad form/burk och strö över resterande jordnötter. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen minst 5 timmar. Vänd ut fudgen på en skärbräda och skär i bitar. Förvara i en tät burk i kylen, de går också bra att frysa. 
 
 


Har ni ätit svartkål någon gång? Det hade inte jag fram till härom dagen. När jag var och handlade såg jag stora knippen med mörkgröna kålblad som såg så härliga och goda ut. Svartkål visade det sig vara och jag köpte en bunt för att testa. Smaken är väldigt lik grönkål men konsistensen är lite mjukare. Riktgt gott! Kålen smörstekte jag tillsammans med vitlök och så åt vi det ihop med pasta, smulad grönmögelost och rostade solrosfrön. Det går såklart att blanda ihop allt i en stor skål, men jag la allting i olika skålar så fick man plocka ihop sin egen tallrik. Så enkelt och så gott! 15 minuter så står middagen på bordet. 

 
 
Pasta med smörstekt svartkål, grönmögelost och solrosfrön (4 port.)
4 port. pasta
1 dl solrosfrön
ca 350 g färsk svartkål
smör
1-2 vitlöksklyftor
100 g grönmögelost
 
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Rosta solrosfrön i en torr, het stekpanna. Strimla svartkålen och stek mjuk i smör tillsammans med riven/finhackad vitlök. Koka pastan. Servera med svartkål, smulad mögelost och solrosfrön. Avsluta med att ringla över lite olivolja, smula över flingsalt och peppra med svartpeppar.
 


Att göra julgodis är nog mitt allra roligaste julpyssel. Det är sådär lite lagom pilligt och pyssligt men behöver inte vara inte allt för svårt och ger (oftast) eller smarrigt resultat. Dessutom är det ju perfekt att ta med som present när man går på julkalas eller glöggmingel. Jag vill allra helst göra både gamla favoriter och testa någon eller några nya sorter varje år, för det finns ju så mycket gott och roligt. I år har jag bland annat tänkt ge mig på en banan- och chokladfudge som verkar magiskt god. Återkommer med det, om det blir bra det vill säga... Några varianter som jag dock är helt säker på att de blir både goda och fina är recepten nedan. Här hittar ni mina fem julgodisfavoriter, kanske kan någon bli er nya favorit?
 
En dröm för alla som gillar kombinationen choklad och apelsin, och det gör väl alla? Len mjölkchokladfudge som smälter i munnen och med smak av apelsinskal så är nog det här julens allra bästa godis!
 
 
Den här kolan är numera ett måste för mig bland julens sötsaker. Turkisk peppar sätter smaken på kolan och jag har droppat i några droppar svart karamellfärg för att få den riktigt kolsvart. Doppa i mörk choklad eller strö över flingsalt, eller ät den precis som den är!
 
Som nötallergiker kan jag inte äta den klassiska mozartkulan som är fylld med nougat. Därför har jag uppfunnit min egen variant som istället är fylld med dadlar! Mjuka dadelbitar som omsluts av marsipan och sedan mörk choklad. Jag skulle vilja lova att dessa är godare än originalet, men eftersom jag aldrig provat dem så får jag bara lova att dessa är riktigt goda.
 
Tryfflar är ju kanske det allra enklaste godiset! Värm grädde och slå över valfri hackad choklad. Tillsätt ev smaksättning och låt stelna. Forma till kulor och rulla i något gott. Här har jag använt vit choklad, citron, apelsin och florsocker. En sällsynt lyckad kombination!
 
Fudge kan ju vara både lite seg, som apelsin- och chokladvarianten är ovan, eller lite åt det smuligare hållet vilket den här är. Kakao och pepparmintsarom gör dessa godisbitar till det juligaste och ljuvligaste godiset. Mums!
 


Falafel är så himla bra mat på många sätt. Det går fort att göra, det går att variera på en massa sätt, det är billigt och kanske det bästa; man kan (ska!) äta det i bröd. Den här gången testade jag att "försvenska" min falafel lite och bytte ut spiskummin och persilja mot dill! Och som sås gjorde jag en tzatziki med rivet äpple i istället för gurka och vitlök. Dill och äpple blev verkligen en mycket lyckad smakkombination! Serverat i bröd med sallad och rödlök. Nästa gång jag gör detta kommer jag nog att äta det med lite strimlad rödkål också, det skulle passa perfekt. Men rödkål eller ej, det här var riktigt gott. Testa!

 


Dillfalafel med äppeltzatziki (4 port.)
Ca 400 g kokta kikärtor
1 msk vetemjöl
1 liten gul lök
3/4 dl dill
salt och peppar
rapsolja att steka i

2,5 dl tjock yoghurt
1 äpple
salt & peppar
ev en nypa socker om äpplet är syrligt

libabröd
sallad
rödlök
ev strimlad rödkål

Lägg alla ingredienser til falafeln i en matberedare och mixa till en slät smet. Låt gärna smeten stå i kylen en stund. Rulla sedan till bollar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg.

Riv äpplet grovt och krama ur det mesta av saften. Blanda med yoghurt och smaka av med salt,
peppar och ev socker.

Servera falafeln med äppeltzatziki, bröd, sallad och strimlad rödlök.

 

 
 


Det är ju Lucia idag och det måste vi ju såklart fira. Och hur gör man då det på bästa sätt? Jo, men en fantastiskt god apelsin- och kardemummakaka! Det här är ingen lätt och luftig sockerkaksvariant utan en tung, saftig och maffig julkaka med både apelsinsaft, apelsinskal och mortlad kardemumma i. Dessutom vallmofrön som ger både god smak och konsistens. En rejäl kaka liksom! Jättegod nybakad men håller sig dessutom saftig i flera dagar. 
 
 
Apelsin- och kardemummakaka 
200 g mjukt smör
4 dl strösocker
5 ägg
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk vallmofrön
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl filmjölk
2 apelsiner, saft & skal
 
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda alla tirra ingredienser och rör ner i smeten. Tillsätt fil, apelsinskal och apelsinsaft. Smöra och bröa en 2 liters-form och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min. Kolla med en sticka så att kakan inte är kladdig. Låt svalna i formen. 
 
 


När jag planerar vad vi ska äta i veckan så börjar jag alltid med att ta en titt i kylskåpet, frysen och skafferiet och tänker igenom följande frågor; Vad finns? Vad behöver ätas upp? Vad kan jag göra av detta? För är det något som är helt värdelöst för både miljön och ens egen ekonomi så är det ju att slänga mat. Så med att planera sin matlagning och handling och att regelbundet "äta ur" kyl och frys kommer man långt med för att minska matsvinnet. Dessutom får jag oftast den bästa inspirationen till vilken mat jag ska laga genom att hitta en eller flera ingredienser som jag då "måste" utgå ifrån. Det var t ex så den här otroligt smarriga pastarätten kom till, då vi hade en bit ädelost i kylen kvar sen vi åt det till pepparkakor. Ädelosten fick bli en del av en pastasås som serverades med spagetti och så hyvlad färsk broccoli stekt i olivolja, citron och flingsalt på toppen. Jättejättegott kan jag lova! Ädelost och broccoli är så gott ihop och extra härligt blir det med både krämig sås och lite knaprig, citronsmakande broccoli.

 

Ädelostpasta med citronfräst broccoli (4 port.)
4 port. pasta
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk smör
ca 100 g ädelost

salt och peppar

1 färsk brccolibukett
1 citron, skalet

olivolja

flingsalt

Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en astrull. Slå i resten av mjölken och klicka ner smöret. Koka upp och låt koka några minuter tills såsen tjocknat, rör hela tiden så att det inte bränner i botten. Dra kastrullen från plattan och smula ner ädelosten. Rör till en slät sås och smaka av med salt och peppar.

Bryt broccolin i bitar och skiva tunt. Stek i olivolja så att den får lite färg och mjuknar något. Vänd runt med citronskal och flingsalt. Servera med såsen tillsammans med nykokt pasta.

 

 


Att ha ett stort dignande fat med sju sorters kakor på är det kanske inte så många som har på julen längre. Chokladaskarna och skumtomtarna har nog konkurerat ut den klassiska småkakan i många fall. Men en kaka eller två tycker jag ändå hör julen till. Inte nödvändigtvis på julafton då så mycket annat ska ätas, men gärna såhär i adventstider. Då är det ju himla trevligt att kunna plocka fram en kaka eller två ur frysen till eftermiddagsfikat. Här nedan har jag samlat några riktiga godsaker, från klassisk fruktkaka till polkagrisbiscotti.
 
Spröda och lite knäckiga havreflarn läggs ihop två och två med en apelsinsmakande färskostkräm emellan. Ser betydligt mer avancerade ut än vad de är. Smeten till flarnen rörs bara ihop och klickas ut för gräddning, och fyllningen är också enkel att vispa ihop. Testa så får ni se!
 
Man måste förstås inte ha en räv-form för att göra dessa kakor, det går bra med vilken form som helst. Spröda och ljuvligt goda blir i alla fall dessa smöriga kakor med kanel och socker på.
 
En riktig klassiker! En tung, saftig mjuk kaka bakad på mycket ägg och smör och fullspäckad med frukt. Låt kakan ligga och safta till sig i kylskåp minst ett dygn innan den ska ätas, och den håller upp till två veckor i kyl!
 
Ingefära och kanel sätter smak på dessa små godbitar. Dessutom doppas de i strösocker före gräddning för att få en fin gnistrande yta. 
 
Knapriga skorpor som blir extra goda och juliga när de smaksätts med krossade polkagrisar. Perfekta att förpacka fint och ge bort, men såklart lika goda att äta upp helt själv!
 
Fantastiskt goda kakor med rejäl chokladsmak tack vare både kakao och mörk choklad i smeten. Urgoda nygräddade, men den här degen är faktiskt så god att de är värda att baka bara för att få provsmaka den. 
 
 
Trevlig tredje advent!


Förra helgen var jag bjuden på något så härligt som en adventsmiddag hos min syster. Hon bjöd på Thanksgivinginspirerad middag i vegetarisk tappning; marinerat quorn, hasselbackspotatis, brysselkål, äppelcidersås och gelé. Så rysligt gott! Och till efterrätt magisk saffransglass. Kanske julens bästa dessert! Mitt recept hittar ni HÄR. Men det jag framför allt vill tipsa om var den ljuvliga fördrink vi bjöds på när vi kom. Nämligen en bubblande, iskall glöggdrink! Bland det godaste jag druckit och helt klart en ny julfavorit! Såhär gör ni: 

 

 

Bubblig glöggdrink (4 st)
1 citronklyfta
strösocker

4 dl vit glögg
4 dl fruktsoda
1 citron
1 apelsin
kanelstänger
is


Börja med att dra citronklyftan runt kanten på fyra fina glas. Doppa glasen i socker och låt torka. Skär citron och apelsin i skivor. Fördela glöggen i glasen och lägg o rejält med is. Toppa med fruktsoda, apelsin- och citronskivor och en kanelstång. Servera direkt!



Såhär i adventstider tycker jag att det är lite för tidigt att börja äta traditionell julmat, jag vill ju inte riskera att tröttna till jul. Men jag kan ändå längta efter juliga smaker och tycka att det är mysigt att äta något mer passande till advent än typ tacos. Och då passar exempelvis denna grönkålspaj perfekt! Jag har fastnat totalt för grönkål den här hösten och vill äta det till allt! Men i paj passar det hur som helst perfekt, särskilt ihop med en god lagrad ost. Vill man ha det extra juligt så väljer man cheddarost, men prästost eller någon annan smakrik ost funkar lika bra. Pajen blir därmed ganska salt och "rejäl", så då passar det perfekt med en krispig sallad med syrliga äpplen i. Smula över lite ädelost och du har en urgod, julig sallad till. Rödlök hade jag tänkt ha i, men det glömde jag helt bort! Det passar nog också väldigt bra till. 

 

Grönkålspaj med äppelsallad (4-5 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk iskallt vatten

1 gul lök
250 g grönkål
2 dl riven stark ost
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt & peppar

1 påse krispig sallad (ca 70 g)
2 röda små äpplen
en bit ädelost
1 liten rödlök

Mixa snabbt ihop smör och mjöl och tillsätt vatten tills degen går ihop. Låt vila i kylen 30 min. Kavla ut och klä ett pajskal och förgrädda i 200 grader i 10 min.

Skala och finhacka lök och stel mjuk och glansig i lite olja/smör. Ställ åt sidan. Ansa och strimla grönkålen och förväll genom att koka den i två minuter så att den mjuknar. Häll av och krama ur vattnet. Blanda lök och grönkål med riven ost och fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda ca 30-40 min i 200 grader tills pajen stannat och fått fin färg. Låt gärna stå under folie 10 min så att pajen sätter sig.

Klyfta äpplena och blanda med sallad, strimlad rödlök och smulad ädelost. Servera till pajen.

 


Hamburgare kan ju vara riktigt mastig, fettdrypande och tung mat. Men det kan också vara fräscht och grönt. Alltså, missförstå mig inte. Jag kan också vilja ha en riktigt ostig och kompakt hamburgare med massor av dressing ibland, men som lunch eller vardagsmiddag tycker jag att det sistnämnda passar bättre. Dessa gröna biffar består av gröna linser och bokade och har dessutom fått smak av citronskal och lite chili. Biffarna får ju förstås att äta som de är med t ex matvete, bulgur eller annat gryn, eller hur man nu vill äta sina linsbiffar. Men jag kan lova att med bröd, en drös grönsaker och en god yoghurtdressing gör de sig himla bra. Inspirationen till receptet kommer från Sandra, men jag har smaksatt min burgare på ett annat sätt. Och även ni ska känna er fria att göra det! Är inte citron och chili någon favorit så ta vitlök och persilja. Eller lime och koriander. Eller timjan och svartpeppar. Ja, ni fattar!

 

 

Gröna linsburgare med avokado (6 burgare)

1,5 dl gröna linser
1 avokado
1 liten gul lök
0,5 dl potatismjöl
skalet av 1 citron
0,5 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver

salt & peppar


Blötlägg linserna över natten, skölj dem noga och häll av vattnet innan du tillsätter resten av ingredienserna. Mixa allt till en slät smet och låt gäna stå i kylen en timme. Forma till biffar och stek i olja på medelvärme tills biffarna fått fin färg.

Servera med bröd, grönsaker och dressing. Jag gjorde min dressing på enklast möjliga sätt; turkisk yoghurt+majonäs+kryddor. Låt stå en stund i kylen en stund innan servering. Vi åt även smörstekt brysselkål till- gott!

 


Julen är ju onekligen sötsakernas högtid med skumtomtar, knäck och pepparkakor högt och lågt. Just godis och kakor är väl det man kanske äter allra mest av under julen, men jag tycker inte att man ska glömma bort efterätterna! Det finns väl inget trevligare än att efter en god middag plocka fram en god dessert. Och juliga smaker som kanel, lingon, saffran, apelsin, glögg och kola gör ju sig ypperligt i glass, mousse och pudding. Kika nedan så får ni se vad jag menar! Här kommer mina sex bästa juldesserter.
 
Julröda lingon i krämig glass och varm, söt kolasås = desserthimlen! Att lingon och kola passar bra ihop är ju sen gammalt, och jag tycker att dessa smaker gör sig extra fint till jul.
 
Här är en riktig godsak! Vit chokladmousse smak av julens bästa kryddor; kanel, ingefära, nejlikor och kardemumma. Sött, kryddigt och hur gott som helst. Toppa med rostade mandlar för lite knaprighet.
 
Plommon som får koka i glögg tillsammans med apelsin och kanelstänger blir ljuvligt goda och juliga! Hittar du inte plommon i butiken så fungerar det lika bra med päron. Servera med krämig vaniljglass. Köp färdig eller följ receptet ovan, världens enklaste med bara tre ingredienser och som tar fem minuter att göra!
 
Fluffig mousse med vit choklad smaksatt med saffran blir en riktig julexplosion. Så gott! Servera i fina glas med lite pudrad snö (florsocker) över.
 
Här är en lite gammeldags dessert som påminner om mannagryndpudding och ostkaka, men med en helt ljuvlig smak av mandel och bittermandel. Som en fluffig mandelmassepudding! Ät med vispad grädde och rårörda bär.
 
Tjusig och vackert rosa pannacotta med smak av lingon och vanilj. Frisk och lite syrlig men ändå söt, gräddig och krämig. Helt perfekt med andra ord!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se