Vilken tur att jag har ett så otroligt gott recept att dela med mig av, nu när jag varit frånvarande i två veckor. Vad är då det smarriga som jag lagat och ätit? Jo, kanske världens godaste sallad, nämligen vegetarisk ceasarsallad! I den klassiska ceasarsalladen finns ju romansallad, parmesan, krutonger, kyckling, ofta bacon och den karaktäristiska dressingen som består bl a av sardeller. Inte helt vegetariskt med andra ord, men det är inga svårigheter att ändra på. Bort med kyckling och bacon och in med stekt halloumi, körsbärstomater och strimlad rödlök. Hur gott som helst! Lägg sedan till en helt sardellfri dressing som trots det smakar oerhört gott och väldigt likt klassisk ceasardressing. Receptet på dressingen (som jag ändrat på lite grann) hittade jag på den vegetariska matbloggen Jävligt gott som är väl värd ett besök.
 
Hur som helst så är detta bland det godaste jag ätit på länge! Ni borde verkligen testa det här, jag kan nästan lova att det kommer bli vårens och sommarens favorit.
 
 
Vegetarisk cesarsallad (4 port.)
2 romansalladshuvuden
1 ask körsbärstomater
1 liten rödlök
250 g halloumi
ca 50 g parmesan
4-5 skivor formbröd
olivolja
flingsalt
 
Dressing

1 äggula
2-3 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl riven parmesan

ca 1,5 dl rapsolja

2-3 msk vatten
salt och svartpeppar

Börja med dressingen: Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Vispat ihop äggula, dijonsenap, vitlök och vitvinsvinäger i en skål. Vispa med elvisp och häll samtidigt i oljan i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Vispa i all olja och tillsätt sedan vatten tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt så länge.


Tärna formbrödet och lägg på en ugnsplåt, ringla över olivolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills krutongerna har fått fin färg och blivit frasiga.

Skölj och skär salladen i bitar. Halvera körsbärstomater. Strimla rödlöken tunt. Blanda ihop alla grönsaker i en skål. Hyvla parmesanen. Tärna halloumin och stek tills den blivit gyllenbrun och mjuk.


Servera grönsakerna med krutonger, halloumi, parmesan och dressing och låt var och en montera ihop sin egen sallad, eller vänd ihop allting i en stor skål.

 

Kommentarer
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

mumms


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se