Lasagne är ju en rätt som i princip alltid blir god, oavsett vad man fyller den med. Jag menar, pasta, ost och ostsås kan ju inte bli annat än gott. Jag har lagat en hel del vegetariska varianter, den ena godare än den andra. Givetvis går det att göra en klassisk lasagne med quorn/sojafärs istället för köttfärs, det blir väldigt gott. En annan favorit är en grönsakslasagne där bl. a rivna morötter, paprika och squash bildar en saftig grönsaksröra som varvas med lasagneplattor och ostsås. Receptet har ni HÄR.
 
Andra vegofavoriter är kesolasagne med tomat, italiensk lasagne med mozzarella och soltorkade tomater och getostlasagne med spenat och citron. Har du redan betat av alla dessa recept? Vilken tur att jag då har ett alldeles sprillans nytt recept att dela med mig av, nämligen på morots- och tomatlasagne. Rivna morötter, krossade tomater och tomatpuré sätter smak på denna krämiga, härliga anrättning. Använd gärna en smakrik ost i ostsåsen för extra god smak!
 
 
Tomat- och morotslasagne (4-5 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 förp. krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
 

3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk smör
2 dl riven ost
salt & peppar

 

1 dl riven ost
lasagneplattor

 

Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja. Skala och riv morötterna grovt. Låt fräsa med löken. Slå på krossade tomater och tillsätt tomatpuré, houng, buljong och basilika. Låt koka ca 20 min utan lock tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Låt koka upp och småkoka tills såsen tjocknar. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.


Häll lite ostsås i botten av en ugnsform. Lägg i lasagneplattor, bred på tomat- och morotssås och slutligen ostsås. Gör samma sak två varv till. Avsluta med pastaplattor, och ostsås och avsluta med att strö över 1 dl riven ost. Gratinera ca 30-40 min i 200 grader tills lasagnen är mjuk och fått fin färg. Lå gärna stå under folie i 15 min innan servering så att den "sätter sig" lite. 


Kommentarer
Postat av: Isabell

Har ännu inte provat den med getost, skriver upp på matidélistan genast!

Svar: Gör det! :)
Julia Hellquist

2016-04-04 @ 20:59:49
Postat av: Cecilia

Ser otroligt god ut.

Svar: Det var den kan jag lova!
Julia Hellquist

2016-04-05 @ 09:04:31
URL: http://cavegirl.se
Postat av: Malin

Hej hej Julia! Malin som tidigare bodde i malboden här =) Jag kikar in på din blogg någon gång ibland när jag behöver lite inspiration, vilket man alltid får. Ville passa på att tipsa om min lasagnefavorit också, superlätt då allt är i ett liksom och god. Sök på "bönlasagne kung markatta" så kommer den upp som förslag. Ha det gott och hälsa =)

Svar: Hej Malin! Vad roligt att höra från dig. Hoppas allt är bra. :) Vad kul att du kikar in här. Jag ska absolut testa bönlasagnen, verkar jättegod! Tack för tips. :)
Julia Hellquist

2016-04-10 @ 19:18:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se