Risotto har på senare tid seglat upp i toppen av mina favoriträtter. Det känns lyxigt, smakar fantastiskt och är dessutom enkelt att göra. Att det dessutom går att variera på en massa sätt gör ju inte saken sämre. Risotto kan ju ätas som tillbehör till exempelvis kött eller fisk, men jag tycker nog att den gör sig allra bäst som ensamrätt. Med goda ingredienser behövs inte så mycket mer än eventuellt en sallad på sidan av. Tomatrisotto, sparrisrisotto och skaldjursrisotto är tre tidigare favoriter, och är här ännu en; svamprisotto. Kanske den mest klassiska av dem alla? Med både champinjoner och kantareller (finns goda på konserv såhär års) som fått steka länge i smör blir rätten både smakrik och matig. Servera med ruccola på toppen!
 
 
Svamprisotto (4 port.)

1 liten konservburk kantareller (ca 180 g)
ca 5 dl skivade champinjoner


2 schalottenlökar alt. 1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl arboriris
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
8 dl (varm) grönsaksbuljong/svampbuljong
1 dl riven parmesan

salt
ruccola
svartpeppar

Häll av kantarellerna och skiva champinjonerna. Börja med att steka chaminjonerna i en torr stekpanna på ganska hög värme så att vätskan dunstar. Tillsätt sedan smör och kantarellerna och stek på medelvärme tills svampen har fått fin färg. Ställ åt sidan.

Finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i smör och tillsätt riset. Låt fräsa under omrörning i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka in helt. Häll på ca 2 dl buljong och pytsa sedan på med buljong allt eftersom det kokar in. Rör under tiden. Riset är klart när det är mjukt men har en liten kärna i mitten. Rör ner parmesanen och svampen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ruccola och gärna lite extra parmesan.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se